6 Yaşındaki Serebral Palsi Hastası Çocuğun Yürüme Sevinci

10 aylıkken serebral palsi teşhisi konulan Kağan Ali Çakır, 5 yıldır gördüğü fizik tedavi sonucunda dengesini sağlamayı başararak ilk adımlarını attı.

06.10.2020-13:50 - (Son Güncelleme: 06.10.2020-13:47) 6 Yaşındaki Serebral Palsi Hastası Çocuğun Yürüme Sevinci

İzmir’in Karşıyaka ilçesinde yaşayan Ahmet ile Funda Çakır çiftinin ilk çocuğu olan Kağan Ali'ye 10 aylıkken, serebral palsi teşhisi kondu.

Bebeklerinin dengesini sağlayıp yürüyebilmesi için ellerinden geleni yapacaklarına dair birbirlerine söz veren Çakır çifti, 5 yıl önce hastaneye başvurdu.

Yapılan muayenenin ardından Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Bölümünde tedavi görmeye başlayan küçük Kağan Ali, dengesini kurmayı başarıp adım atmaya başladı.

Küçük çocuğun tek başına yürüyebilmesi kendisinden ziyade ailesi ile onu tedavi eden sağlık çalışanlarını mutlu etti.

‘KAĞAN ALİ MUCİZE BİR ÇOCUK’

Anne Funda Çakır, oğluna serebral palsi teşhisi konduğu gün çok büyük üzüntü yaşadığını söyledi.

Hastalık hakkında araştırmalar yaptıktan sonra kabullenme süreçlerinin kısa sürdüğünü belirten anne Çakır, şöyle konuştu:

‘Eşimle hastalığı kabullendiğimizde yolun yarısını aşmış durumdaydık. Çocuğumuzun iyi bir fizik tedavi alması gerekiyordu. Hiçbir zaman pes etmedik. Tabii Kağan Ali de bu süreçte çok azimliydi. O mucize bir çocuk. Bu süreçte fizik tedavinin yanı sıra Kağan Ali, çeşitli spor dallarıyla da ilgilendi. Özel eğitime devam ediyor. Ona sevgimizi verdik. O da dengesini kurarak ve ilk adımını atarak bizi mutlu etti. Ailelerin hiçbir zaman pes etmemesi lazım.’

Çakır, yıllardır fizik tedavi ekibiyle birlikte aile gibi olduklarını, Kağan Ali'nin adım atabilmesinde tedavinin yıllardır sürmesinde büyük katkısının olduğunu söyledi.

‘ŞİMDİ KOŞABİLİR Mİ?' DİYE DÜŞÜNÜYORUZ’

Baba Ahmet Çakır da oğlunun adım attığını gördükten sonra gözlerine inanamadığını belirterek, ‘Kağan Ali oturamayacak durumda bir çocuktu. Tedavi gördüğü süre zarfında, oturmayı geçtik, emeklemeye başladı. Ondan sonra dengede durmayı öğrendik ve yürümeye başladı. Şimdi 'Koşabilir mi?' diye düşünüyoruz. Tedavi oldukça güzel gidiyor. Çabalarımızın sonuçlarınızı alıyoruz’ şeklinde konuştu.

‘KESİN TEDAVİSİ YOK’

Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Prof. Dr. Rezzan Günaydın, Kağan Ali'ye uygulanan tedaviden sonra adım atmasının kendilerini de çok mutlu ettiğini söyledi.

Günaydın, konuşmasına şu şekilde devam etti: ‘Serebral palsinin kesin bir tedavisi yok. Yoğun fizyoterapi, bazı ilaçlar ve botulinum toksin enjeksiyonları ile bazı cerrahi tedavi yöntemleri hastaların maksimum potansiyellerine ulaşmalarına yardımcı olabiliyor. Fizyoterapi içinde yer alan egzersiz uygulamaları, çocuğun fonksiyonel durumuna göre başını dik tutmasını, oturmasını, ayakta durmasını, yürümesini ve koşmasını destekleyecek şekilde çocuğa özel uygulanıyor. Ayrıca çocuğun vücudundan ve çevresinden edindiği duyu bilgisini organize edip günlük yaşam aktivitelerinde kullanmasını sağlayan tedaviler de oldukça yararlı.’

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal