4/A, 4/B, 4/C'li SGK'lı çalışanlara yeni müjdeler geldi! 48-49-50 yaşında emeklilik imkanı! Artık 6 yıl erken emekli olmak mümkün!

Bugünkü yasalarla emekli olmak için prim gününü doldurmanın yanı sıra yaşı da doldurmak gerekmektedir. Lakin kadınlarda bazı özel durumlarda erken emeklilik sağlanabiliyor. İşte detaylar…

21.05.2022-23:35 - (Son Güncelleme: 21.05.2022-23:35) 4/A, 4/B, 4/C'li SGK'lı çalışanlara yeni müjdeler geldi! 48-49-50 yaşında emeklilik imkanı! Artık 6 yıl erken emekli olmak mümkün!

Emekli olmayı isteyen vatandaşlar şuan ki yasalar kapsamında belirlenen prim gününü doldurmalarının yanı sıra bir de istenilen yaşı doldurmalıdır. Lakin artık bu yasa kadınlar için bazı özel durumlar kapsamında değişikli gösterecek. Konuya ilişkin detayları haberimizde verdik.

Kadın çalışanların hem ev yaşantılarındaki sorumlulukları hem de çalışma hayatındaki sorumlulukları artık emekli olma da avantajlı bir durum yaratıyor. Bunun yanı sıra bazı meslek gruplarına da erken emekli olma fırsatı sunuluyor.

sgk

Staj tarihi ile erken emekli olma imkanı var mı?

Kadın çalışanlar doğum yaptıkları takdirden emeklilik ve prim için zaman kazanmaktadır. Eğer ki stajlarının başladığı tarihten sonra doğum yapmaları söz konusu olursa bu doğumlarda 3 çocuğa kadar borçlanma imkanı sunulmaktadır. Normalde staj tarihlerinin emekliliğe bir etkisi yoktur lakin doğum borçlanmasında emekliliğe etkisi vardır.

6 yıllık avantaj!

Kadın çalışanlarda 3 çocuk için toplamda maksimum altı sene kadar borçlanma söz konusudur. Bu durumda emekliliği erkene çekmeye yaramaktadır. Doğum borçlanmalarında kadınların 1 çocuk için 38 bin 433 TL, 2 çocuk için 7 bin 867 TL ve 3 çocuk için ise 115 bin TL ödeme yapmaları gerekirken verilen bu sayılar her yıl asgari ücret üzerinden değişiklik gösterir.

Fiili hizmet zammı yıpranma payı nedir?

SGK tarafından riskli meslek gruplarında yer alan kişilere erken emekli olma hakkı sunulmaktadır. Belirtilen meslek gruplarında çalışan kişilerin çalışmış oldukları süreye ek olarak SGK tarafından süre eklenmektedir. Bu meslek gruplarından maden işçileri en riskli grupta yer almaktadır. Bu kişilere çalışmalarına oranla 180 günlük ilave gün sayısı eklenmektedir. 

Zeynep Orhan
zeyneporhan@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal