48 hastaya organ nakli yapılarak hayata tutunmaları sağlandı!

Organ bağışı geçen her gün önemini katlayarak ilerliyor. Yeni yıla girerken yüzleri gülen 48 hasta, organ bağışı sayesinde yeniden hayata tutundular. Antalya Eğitim ve Araştırma Hastanesi Organ Nakli Merkezi, geçen yıl beyin ölümü gerçekleşen hastaların ailelerini organ bağışına ikna ederek 48 kişinin yeni yıla sağlıklı girmesini sağladı.

03.01.2024-16:50 - (Son Güncelleme: 03.01.2024-16:50) 48 hastaya organ nakli yapılarak hayata tutunmaları sağlandı!

Şehirde bulunan hastane de 2015'ten beri faaliyetlerde bulunan Organ Nakli Merkezi, 2023'te de nakil bekleyen hastalar için önemli adımlar attı. Nakil merkezinde görev yapan 2 koordinatör, hem beyin ölümü gerçekleşen kişilerin aileleriyle görüşüp bağışta bulunmalarını hem de merkeze bağlı illerdeki organların alımından hastaya ulaştırılma sürecinin koordinasyonunu üstlendiler.

10 hasta yakını organ bağışına ikna edildi!

Ailelerin en acılı anlarında onlara destek verirken bir yandan da organ bekleyenler için organ bağışı talebinde bulunan ekip, son bir yılda 10 hastanın ailesini bağışa ikna etti.

2023 yılının son 5-6 ayında hiçbir organ bağışı yapılmadı!

Organ Nakli Merkezi Müdürü Prof. Dr. Arif Aslaner, merkez kurulduğu 2015 yılından bu güne kadar 42 karaciğer ve 107 böbrek nakli gerçekleştirdiklerini belirtti. 2023 yılının ilk aylarında hızlı bir başlangıç olmasına karşın sonraki 5-6 ayda Akdeniz Bölgesi'nde organ bağışının neredeyse hiç olmadığını hatırlatan Aslaner, 3-9 Kasım Organ Nakli Haftası'ndaki etkinliklerden sonra bir hareketlilik gördüklerini ifade etti.

Organ nakli bağışı

Ekibimiz fedakarlıklarda bulunuyor!

Nakil koordinatörleri oldukça tutarlı ve fedakarlıklarda bulunarak çalıştıklarını söyleyen Aslaner, "Hastaların bağışlanan kalp, akciğer, kornea, karaciğer ve böbrek gibi organlarından, karaciğer ve böbreği hastalarımız için kabul ediyoruz. Bağışçımızın kalp ve akciğeri gibi diğer organlarının çıkarımı ise diğer nakil merkezlerinden gelen ekiplerce gerçekleştiriliyor’’ şeklinde konuştu.

Hastalarımız nakil beklerken hayatlarını kaybediyorlar

Organ nakli bağışı

Yüzlerce hastanın nakil beklediğini aktaran Aslaner, sözlerini şöyle sürdürdü: "Son dönemde karaciğer ve böbrek yetmezliğiyle gelen hastalarımız için organ bağışı çok elzem. Çünkü hastalarımız listede bağış beklerken kaybediliyor. Halbuki organ nakli sayılarımız artsa bu hastalarımız daha uzun süre yaşamlarına devam edecekler. Organ bağış sayıları ülkemizde oldukça düşük. Beyin ölümü gerçekleşen hastalarımızın yaklaşık yüzde 20'si organ bağışına dönüşebiliyor. Yüzde 20'yi yüzde 40'lara, yüzde 50'lere çıkartabilirsek 2-3 kat hastaya şifa olabiliriz. Bu konuda halkımızı biraz daha bilinçlendirmek faydalı olacaktır."

‘‘Organları Türkiye genelinde naklettik’’

Organ Nakil Koordinatörü Recayi Madaslı ise 2023'te hastanelerinde beyin ölümü gerçekleşen 10 bağışçıdan alınan 10 karaciğer, kalp, akciğer, 16 kornea ve 20 böbreğin Türkiye genelindeki hastalara nakledildiğini söyledi. Ailelerin en acılı zamanlarında onları organ bağışına ikna etmek gibi zor ve mühim bir sorumluluğu aldıklarını söyleyen Madaslı, "Beyin ölümü gerçekleşmiş kişiler solunum cihazına bağlı şekilde yoğun bakım ünitesinde yatıyor. Üzücü bir durumda yakınlarının organ bağışlaması, organ bekleyen insanlar için sevindirici bir haber oluyor. Organ bağışı konusunda insanları duyarlı olmaya davet ediyoruz" diye konuştu.


Züleyha Koyunoğlu
zuleyhakoyunoglu@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal