Uyulması gereken temel kurallar kanun kapsamında; rekabet, saydam olma, güvenirlik, eşit muamele yapma, kamuoyu denetimi, ihtiyaçların uygun zaman ve şartlarla karşılanması ve kaynakların verimli kullanımı olarak sıralanmaktadır. Kanun 5 kısımdan oluşmaktadır. Kamu ihaleleri söz konusu kanunun şartları çerçevesinde yapılmak zorundadır ve ihale hazırlıkları de bu kanunun ilgili maddelerine uygun olmalıdır.
1. ve 2. Kısımların Açıklaması
Kanunun birinci kısmında genel hükümler yer almaktadır, bu kısmın genel hükümleri kapsayan birinci bölümünde; amaç, kapsam, istisnalar, tanımlar, temel ilkeler bulunmaktadır. İhaleye katılım kurallarını anlatan ikinci bölümde; eşik değerler, yaklaşık maliyet, ihaleye katılımda yeterlik kuralları, ihaleye katılamayacak olanlar ve yasak fiil veya davranışlar bulunmaktadır.
Kanunun ikinci kısmında ihale süreci yer almaktadır, birinci bölümde ihale usulleri ve uygulaması, ikinci bölümde ihalenin ve ön yeterliğin ilanı, ihale dokümanının verilmesi başlığında; ihale ilanlarında bulunması zorunlu hususlar ve ihale dokümanında değişiklik veya açıklama yapılması gibi hususlar, üçüncü bölümde tekliflerin ve başvuruların sunulması, dördüncü bölümde tekliflerin değerlendirilmesi, beşinci bölümde danışmanlık hizmet ihaleleri ile ilgili özel hükümler yer almaktadır.
3.ve 4. Kısımların Açıklaması
Kanunun kamu ihale kurumu, şikayetlerin incelenmesi ve anlaşmazlıkların çözümünü içeren üçüncü kısımda; kamu ihale kurumu, ihalelere yönelik başvuru ve incemeler ile yasaklar ve ceza sorumlulukları anlatılmaktadır.
Kanunun beşinci kısmında; idarelerce uyulması gereken diğer kurallar ve yerli istekliler ile ilgili düzenlemeleri kapsayan çeşitli hükümler mevcuttur.
5. Kısmın Açıklanması
Kanunun altıncı ve son kısmında ise son hükümler bulunmaktadır. Bu kısımda da; uygulanmayacak hükümler, dinamik alım sistemi, elektronik eksiltmeler ile standart ihale dokümanları ve yönetmelikler gibi maddeler bulunmaktadır.