46 raporu nedir, ne demek? 46C raporu anlamı

46 ya da46c raporunun ne olduğu merak ediliyor. Halk arasında tam olarak akıl sağlığını kaybetmiş olan kişilere verilen rapordur. Peki, 46 raporu nedir? 46C raporunun ne olduğu ne anlama geldiği sorgulanıyor.

07.04.2022-21:56 - (Son Güncelleme: 07.04.2022-21:56) 46 raporu nedir, ne demek? 46C raporu anlamı

Akıl sağlığını tam olarak yitirmiş kişilere verilen 46 ya da 46C raporu birçok kişi tarafından merak ediliyor. 46 raporunun ve 46C raporunun ne anlama geldiğini merak edenler ise bu konu üzerinde araştırmalarını sürdürüyor. Peki, 46 raporu nedir, ne demek? 46C raporu anlamı...

46 raporu nedir?

Tam anlamıyla aklını yitirmiş olan kişilere verilen rapora 46C raporu denilmektedir. Eğer bir kişi paranoid şizofreni ya da benzer bir durumdayken bir suç işlerse, hapishane yerine akıl hastanesine yollanır.

46 raporu

Türk Ceza Kanunu'nun 44-59 arasındaki maddeleri cezai ehliyeti düzenleyen, cezayı kaldıran ya da hafifletilen durumları kapsamaktadır. Genel uygulamada 46, 47, 48. Maddeler sıkça kullanılanlardır.

Madde, kişinin cezai ehliyetini elinden alan bir maddedir. Yani, kişi eğer suç oluşturan bir fiili gerçekleştirdiğinde şuurunun veya hareketinin serbestisini tamamen kaldıracak nitelikteki akıl hastalığına sahipse 46. Madde kapsamına girmektedir.

Bu durumda kişi cezai işlem olarak hapishaneye değil de tedavi edilmek üzerine hastaneye gönderilir. Genel olarak ağır ceza gerektiren suçlarda akıl hastanesine gönderilen kişilerin tedavi süresinin bir yıldan az olamayacağı belirtilmektedir.

Kişi hastaneden taburcu edilirken yatışı öneren kuruma bir yazıyla hastanın durumu, gerekli olduğu düşünüldüğü takdirde düzenli kontroller yapılacağı bildirilerek bunların yasal güvencesi sağlanabilir.

Buradaki kilit nokta ise isteyerek oluşturulan şuur ve hareket bozukluğu oluşturulduğu durumların 46. Madde dışında bırakıldığıdır. Yani alkol ya da uyarıcı madde veya benzeri maddeler kullanılması dahilinde suç işlenmesi 46. Madde kapsamında değerlendirilemez.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal