4. Ulusal Antarktika Bilim Seferi Tamamlandı

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, 4. Ulusal Antarktika Bilim Seferi'nin tamamlandığını belirtti ve bilim insanlarının Türkiye'ye dönüş yolunda olduklarını söyledi.

07.03.2020-11:04 - (Son Güncelleme: 07.03.2020-10:51) 4. Ulusal Antarktika Bilim Seferi Tamamlandı

Bakanlık tarafından yapılan açıklamada, Cumhurbaşkanlığı himayesinde, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı uhdesinde, Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu Marmara Araştırma Merkezi Kutup Araştırmaları Enstitüsü koordinesinde gerçekleştirilen, 4. Ulusal Antarktika Bilim Seferi'ne katılan bilim insanlarının 15 projeyi tamamladıkları belirtildi.

Konuyla ilgili değerlendirmelerde buluna Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, seferin 30 günde tamamlandığını belirtti ve bilim insanlarının yurda dönüş yolunda olduğunu söyledi.

Sefer lideri olan Prof. Dr. Ersan Başar da değerlendirmelerde bulundu. Başar, daha önce gerçekleştirilen seferlerde bir bilim insanı için ortalama çalışma süresinin 5-7 gün olduğunu hatırlatarak, "Ancak bu yıl bilim insanlarımızın en az çalışanı bile 10 günün üzerinde sahada kalma imkanı buldu. Bu da alınan bilimsel örnek sayısında büyük bir artış sağladı. Sefer boyunca katılımcılarımızın sağlığı ile ilgili hiçbir sorun yaşanmaması herhangi bir kazanın meydana gelmemesi bizim açımızdan diğer bir sevindirici konu oldu." ifadelerini kullandı.

Başar, geçen yıl Horseshoe Adası'nda kurulan Türkiye'nin geçici bilim üssü ile çalışmaların büyük oranda kolaylaştığını vurgulayarak, gelecek yıllarda kalıcı bilim üssünün kurulmasıyla, üretilecek bilimsel yayın sayısı ve niteliğinin artacağını aktardı.

"TÜRKİYE'NİN TAKİP EDEN DEĞİL AKTİF ROL OYNAYAN ÜLKE HALİNE GELDİĞİNİN GÖSTERGESİDİR"

Lojistikten Sorumlu Sefer Lider Yardımcısı Özgün Oktar, Beyaz Kıta'ya düzenlenen seferlerin sadece hazırlığının bir yıl sürdüğünün altını çizerek, Türkiye'den kuş bakışı 14 bin 430 kilometre uzakta çalıştıklarını belirtti. Oktar açıklamalarının devamında, "Bozulma ihtimali olan örnekler soğuk zincirle Türkiye'ye gönderiliyor. Geri kalanlar ise kargo ile Türkiye'ye getirilerek bilim insanlarına teslim ediliyor. Türkiye'nin de içinde bulunduğu 5 ülke tarafından başlatılan Antarktika Yarımadası Lojistik Özel Görev Grubu, lojistik faaliyetlerin maliyetlerin nasıl düşürülebileceğini ve ortaklığın nasıl yapılacağına ilişkin toplantıyı 2 yıl önce Türkiye'de yaptı. Bu toplantı ve ortaklıklar Türkiye'nin Antarktika konusunda artık takip eden değil daha aktif rol oynayan ve karar verme mekanizmasında yer alan bir ülke haline geldiğinin göstergesi." dedi.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal