31 Mart Mahalli İdareler Genel Seçimleri’ne 1 hafta kaldı! İşte seçime dair tüm detaylar…

Türkiye 31 Mart'ta Mahalli İdareler Genel Seçimleri için sandık başına gidecek. Bu seçimde dikkate değer bir husus da, 1 milyon 32 bin 610 genç seçmenin ilk kez sandık başına gitmesi olacak. Oy verme saatleri de önemli bir detay olarak karşımıza çıktı. Doğu illerinde oy verme işlemi 07.00-16.00 saatleri arasında yapılırken, diğer illerde ise 08.00-17.00 saatleri arasında oy kullanılabilecek. İşte seçime dair yasaklar ve detaylar…

23.03.2024-12:41 - (Son Güncelleme: 23.03.2024-14:07) 31 Mart Mahalli İdareler Genel Seçimleri’ne 1 hafta kaldı! İşte seçime dair tüm detaylar…

Yüksek Seçim Kurulu (YSK) tarafından belirlenen seçim takvimi doğrultusunda seçim süreci adım adım ilerliyor. Seçmenlerin oy kullanma sürecine ilişkin önemli detaylar da netleşmeye devam ediyor. Seçim bilgi kağıtlarının döküm ve dağıtımı 29 Şubat Perşembe günü başlamış ve yarın tamamlanacak. Bu bilgi kağıtları, seçmenlere hangi sandıkta oy kullanacaklarını gösteren önemli bir rehber niteliği taşıyor. Ancak seçmenler, oy kullanmak için bu bilgi kağıtlarını yanlarında getirmek zorunda değiller. Seçmenler, oy kullanacakları sandık bilgilerini öğrenmek için YSK'nin internet sitesi, e-Devlet kapısı, YSK Seçmen Sorgulama Mobil Uygulaması veya "444 9 975" numaralı YSK Çağrı Merkezi'ni kullanabilirler. Bu yöntemler aracılığıyla, seçmenlerin hangi sandıkta oy kullanacaklarını ve oy kullanma yerlerinin adreslerini öğrenmeleri mümkün olacak. Ayrıca, 28 Mart'ta tutuklular ile taksirli suçlardan hükümlülere ilişkin listelerin kesinleştirileceği belirtiliyor. Bu işlem sonucunda, oy kullanma hakkına sahip olan tüm vatandaşlar, 31 Mart'ta sandık başına giderek tercihlerini yapabilecekler.

Türkiye'nin dört bir yanındaki seçmenler, 31 Mart'ta gerçekleştirilecek olan Mahalli İdareler Genel Seçimleri için heyecanla sandık başına gitmeye hazırlanıyor. YSK'nin belirlediği takvim doğrultusunda ilerleyen süreçte, seçimle ilgili daha birçok detay netlik kazanacak ve Türkiye'nin demokratik süreci bir kez daha oy kullanma işlemiyle taçlanacak.


Seçim pusulası oy sıralaması 

31 Mart Mahalli İdareler Genel Seçimleri'ne sayılı günler kala, seçim pusulasında yer alacak siyasi partilerin sıralaması da netleşti. Toplamda 34 siyasi parti, seçimlerde yer alacak ve seçmenlerin tercihine sunulacak olan oy pusulalarında belirli bir sıralamaya göre yer alacaklar.

İşte, seçim pusulasındaki sıralama:

  1. Adalet ve Kalkınma Partisi (AK Parti)
  2. İYİ Parti
  3. Sol Parti
  4. Büyük Birlik Partisi
  5. Memleket Partisi
  6. Anavatan Partisi
  7. Demokratik Sol Parti
  8. Yeniden Refah Partisi
  9. Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti)
  10. Türkiye Komünist Partisi
  11. Anadolu Birliği Partisi
  12. Zafer Partisi
  13. Halkın Kurtuluş Partisi
  14. Türkiye Komünist Hareketi
  15. Bağımsız Türkiye Partisi
  16. Gelecek Partisi
  17. Yeni Türkiye Partisi
  18. Cumhuriyet Halk Partisi (CHP)
  19. Emek Partisi
  20. HÜDA PAR
  21. Hak ve Özgürlükler Partisi
  22. Ocak Partisi
  23. Adalet Birlik Partisi
  24. Demokrat Parti
  25. Güç Birliği Partisi
  26. Millet Partisi
  27. Milli Yol Partisi
  28. Adalet Partisi
  29. Aydınlık Demokrasi Partisi
  30. Milliyetçi Hareket Partisi (MHP)
  31. Türkiye İşçi Partisi
  32. Demokrasi ve Atılım Partisi
  33. Saadet Partisi
  34. Vatan Partisi

Seçim pusulasındaki bu sıralama, seçmenlerin oy kullanırken tercihlerini yapmalarını kolaylaştırmak ve seçim sürecini düzenli bir şekilde yürütmek amacıyla belirlenmiştir. Seçim sürecinin adil ve şeffaf bir şekilde ilerlemesi ve tüm vatandaşların tercihlerini özgürce yapabilmesi için gerekli önlemler alınmış durumda.

İstanbul’da toplam 49 aday yarışacak

31 Mart Mahalli İdareler Genel Seçimleri'ne yaklaşırken, adaylık başvuruları ve kesin aday listeleri belirlendi. Yüksek Seçim Kurulu'nun (YSK) seçim takvimi doğrultusunda, siyasi partiler ve bağımsız adaylar, 20 Şubat Salı günü mesai bitimine kadar ilgili il ve ilçe seçim kurullarına adaylık başvurularını teslim etti. İnceleme sonucunda il ve ilçe seçim kurullarınca kesin aday listeleri 3 Mart Pazar günü açıklandı. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı için en fazla adayın yarışacağı belediye olurken, toplamda 49 aday yarışacak. Bu adaylardan 22'si siyasi parti adayı olarak, 27'si ise bağımsız olarak seçime katılacak. İstanbul'u 29 adayla Gaziantep takip ederken, Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkan adaylarından 3'ü bağımsız olarak yarışacak. Malatya ise 28 adayla üçüncü sırada yer alıyor. Malatya Büyükşehir Belediye Başkan adaylarından ise 5'i bağımsız olarak seçime girecek. Ankara Büyükşehir Belediye Başkanlığı için ise toplamda 24 aday yarışacak. Bu adaylardan 19'u siyasi parti adayı iken, 5'i bağımsız aday olarak seçime katılacak.

Seçimlere kısa bir süre kala, aday sayıları ve dağılımları belirlenmiş durumda. Seçmenler, sandık başına giderek tercihlerini yapacakları adayları ve partileri belirleyecekler. Bu süreçte adayların ve partilerin seçim çalışmaları da hız kazanacak ve seçim atmosferi ülke genelinde daha da yoğunlaşacak.

Seçim yasakları 21 Mart’ta başlatıldı

21 Mart Perşembe günü itibarıyla, Türkiye'de yerel seçimler için propaganda serbestliği ve bazı seçim yasakları başladı. Seçim propaganda süresi 30 Mart Cumartesi günü saat 18.00'de sona erecekken, seçim yasakları ise 31 Mart saat 23.59'da sona erecek. Bu süre zarfında, seçime katılan siyasi partiler ve bağımsız adaylar, seçim propaganda süresinin sona ermesine kadar çeşitli yöntemlerle propaganda yapabilecekler.

Yazılı basında ilan ve reklam yoluyla veya internet siteleri açarak, sözlü, yazılı veya görüntülü propaganda yapılabilirken, genel yollar üzerinde, mabetlerde ve kamu hizmeti görülen bina ve tesislerde toplu olarak sözlü propaganda yapmak yasak. Ayrıca, açık yerlerde gün batımından sonra ikinci saatin sonuna kadar toplu sözlü propaganda yapılması da yasaklanmıştır.

Seçim süresince, vatandaşların elektronik posta adreslerine veya taşınabilir/sabit telefonlarına propaganda amaçlı mesaj göndermek yasaktır. Ancak, siyasi partiler kendi üyelerine her zaman sesli, görüntülü veya yazılı mesaj gönderebilirler.

Oy verme gününden önceki 10 günlük süreçte, yazılı, sözlü ve görsel basın ve yayın araçları ile kamuoyu araştırmaları, anketler, tahminler, bilgi ve iletişim telefonları yoluyla siyasi bir partinin veya adayın lehinde veya aleyhinde yayın yapılması ve dağıtılması yasaktır.

Bakanlar ve milletvekillerinin yurt içindeki seçim propagandası ve gezileri, makam otomobilleri veya resmi hizmete tahsis edilen araçlarla yapılamayacak. Bu amaçlı gezilerde, protokol icabı olan karşılama ve uğurlama törenleri yapılamayacak ve resmi ziyafet verilemeyecek. Ayrıca, bu gezilere hiçbir memurun katılması da yasaktır.

Seçim sürecindeki bu yasaklar ve kurallar, adil ve şeffaf bir seçim ortamı oluşturmak ve halkın oy kullanma hakkını korumak amacıyla uygulanmaktadır.


1 milyondan fazla genç, ilk kez oy kullanacak

31 Mart 2024 Pazar günü, Türkiye'de yeni yerel yöneticilerin seçimi için sandık başına gidilecek. Ülkede 1 milyon 32 bin 610 genç, bu seçimde ilk kez oy kullanacak. Yüksek Seçim Kurulu'nun (YSK) 31 Mart Mahalli İdareler Genel Seçimleri için belirlediği Seçim Takvimi'ne göre, seçmen kütükleri 7 Şubat'ta kesinleştirildi. YSK, seçimde kayıtlı seçmen sayısını 61 milyon 441 bin 882 olarak belirledi. Bu seçimde 18 yaşını dolduran 1 milyon 32 bin 610 kişi ilk kez oy kullanacak. Seçmenlerin %50,59'u kadınlardan, %49,41'i ise erkeklerden oluşuyor. Önceki Cumhurbaşkanlığı Seçimi'nde, 28 Mayıs 2023'te yapılan oylamada yurt içindeki seçmen sayısı 60 milyon 771 bin 236 olarak tespit edilmişti.

Bu seçimler, Türkiye'nin demokratik sürecinde önemli bir kilometre taşı olarak kabul ediliyor. Yerel yönetimler, halkın günlük hayatını doğrudan etkileyen kararlar alırken, seçimler de vatandaşların tercihlerini ifade etme ve yerel yöneticileri seçme hakkını kullanmalarını sağlıyor.

Seçmen listeleri 23 Mart’ta tekrar gözden geçirilecek

Seçmen Kütüğü Genel Müdürlüğü tarafından bugün itibarıyla ölen, vatandaşlıktan çıkan, askere alınan, hüküm giyen ve kısıtlanan seçmenler için sandık seçmen listelerinde "oy kullanamaz" şerhi verilecek.

Bu kapsamda, Seçmen Kütüğü Genel Müdürlüğü, 23 Mart'ta, ölen seçmenler ve Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığından çıkarılanlara ilişkin bilgileri Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü'nden, kısıtlılık kararı kesinleşmiş seçmenlere ait bilgiler ile ceza infaz kurumlarında hükümlü olarak bulunanların bilgilerini ise Adalet Bakanlığı'ndan alacak. Buna ek olarak, silahaltında bulunanların bilgileri Milli Savunma Bakanlığı Askeralma Genel Müdürlüğü'nden temin edilerek, sandık seçmen listelerinde "oy kullanamaz" şerhi verilmesi için gerekli işlemler yapılacak.

Seçimlerde, 81 il, 973 ilçe ve 390 belde belediye başkanı ile 50 bin 336 muhtarın belirleneceği bilinirken, il genel meclisi üyeliği ve belediye meclis üyeliği seçimleri de aynı süreçte gerçekleştirilecek. Bu süreçte seçmenlerin, güncel ve doğru bilgilere erişebilmesi için gerekli tüm tedbirlerin alındığı belirtiliyor.

Merak edilen 10 soru yanıtlandı

1. Seçmen nerede oy kullanacağını nereden öğrenebilecek?

Seçmenler, nerede ve hangi sandıkta oy kullanacaklarını YSK'nin internet sitesinden, e-Devlet kapısından, YSK Seçmen Sorgulama Mobil Uygulaması'ndan veya "444 9 975" numaralı YSK Çağrı Merkezi'nden kontrol edebilecekler. Seçmen bilgi kağıdını getirmek zorunlu değil.

2. Görüntü kaydedici veya haberleşme sağlayıcı cihazla oy verme yerine girilebilecek mi?

Cep telefonu, fotoğraf veya film makinesi gibi görüntü kaydedici veya haberleşme sağlayıcı cihazlarla oy verme yerine girilmesi yasak ve cezai işlem uygulanıyor. Bu cihazlar oy verme işlemi tamamlanana kadar sandık kuruluna bırakılmalı.

3. Yeni evlenenler kimliğini değiştirmeden oy kullanabilecek mi?

Kimliğini değiştirmeyenler evlenme cüzdanı ile oy kullanabilecekler.

4. Seçime kaç siyasi parti katılacak?

Seçimlere 34 siyasi parti katılacak. Partilerin oy pusulasındaki sıralaması belirtilmiştir.

5. Büyükşehir belediyesi sınırlarında yaşayan seçmen neler için oy kullanacak?

Büyükşehir belediyesi sınırlarında yaşayanlar büyükşehir belediye başkanı, belediye başkanı, belediye meclis üyeliği ve muhtarlık için oy kullanacaklar.

6. Büyükşehir olmayan illerde ve köylerde neler için oy verilecek?

Büyükşehir olmayan illerde il genel meclisi üyeliği, belediye başkanı, belediye meclis üyeliği ve muhtarlık için oy verilecek. Köylerde ise il genel meclisi üyeliği ile muhtarlık için oy kullanılacak.

7. Tüm pusulalar kaç zarfa konulacak?

Seçmenler tüm oy pusulalarını tek zarfa koyacaklar. Büyükşehir belediye başkanlığı, il genel meclisi üyelikleri, belediye başkanlıkları ve belediye meclis üyelikleri için ayrı renklerde pusulalar kullanılacak.

8. Oy verme işlemi hangi saatler arasında yapılacak?

Oy verme saatleri doğudaki 32 il için 07.00-16.00, diğer iller için ise 08.00-17.00 olarak belirlenmiştir.

9. Önce hangi oylar sayılacak?

Büyükşehirlerde öncelikle büyükşehir belediye başkanlığı, ardından belediye başkanlığı, belediye meclisi üyeliği ve muhtarlık oyları sayılacak. Diğer illerde ise belediye başkanlığı, belediye meclisi üyeliği, il genel meclisi üyeliği ve muhtarlık oyları sırasıyla sayılacak.

10. Yurt dışındaki seçmen oy kullanacak mı?

Yurt dışında yaşayan seçmenler yerel seçimlerde oy kullanamazlar. Ancak milletvekili genel seçimi, Cumhurbaşkanı seçimi ve halkoylamasında yurt dışı temsilciliklerde ve gümrük kapılarında oy kullanma hakları bulunmaktadır.



Ceren Pekşen
cerenpeksen@haber365.com
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal