30 yıldan sonra ilk defa Azerbaycan cumhurbaşkanı seçimi gerçekleşiyor! Türkiye’deki vatandaşlar Ankara’da sandık başında

Ankara'da yaşayan Azerbaycan vatandaşları, ülkelerinde düzenlenen erken cumhurbaşkanlığı seçiminde oy kullanmak üzere Azerbaycan'ın Ankara Büyükelçiliği'nde sandık başına gitti. Seçim gününde büyükelçilikte yoğun bir katılımın olduğu gözlemlendi.

07.02.2024-14:51 - (Son Güncelleme: 07.02.2024-16:07) 30 yıldan sonra ilk defa Azerbaycan cumhurbaşkanı seçimi gerçekleşiyor! Türkiye’deki vatandaşlar Ankara’da sandık başında

Azerbaycan vatandaşları, Ankara Büyükelçiliği'nde erken cumhurbaşkanlığı seçimi için oy kullanma hakkını bugün kullandı. Ankara Seçim Sandığı Başkanı Müşfik Memmedov, seçim sonuçlarının sayıldıktan sonra bilgilerin Azerbaycan'ın Merkezi Seçim Komisyonuna iletileceğini ve oy pusulalarının Azerbaycan'a gönderileceğini açıkladı. Seçim günü büyükelçilikte yoğun bir katılımın olduğu gözlemlenirken seçmenler, demokratik bir süreçte aktif olarak yer alarak ülkelerinin geleceğine dair tercihlerini ifade etme fırsatını yakaladı. Azerbaycan devlet sanatçısı Azerin, oy kullanmanın Azerbaycan'ın tarihine ve geleceğine olan vatandaşlık borcu olduğunu ifade ederek, Türkiye'de oy kullanmanın kendisine güzel bir duygu verdiğini belirtti.


En heyecanlı seçim!

Azerbaycan-Kıbrıs Dostluk Cemiyeti Başkanı Orhan Hasanoğlu, dünya genelinde yaşayan Azerbaycanlılara seslerini duyurma fırsatı tanıyan Anadolu Ajansı'na teşekkür etti. KKTC'de yaşayan Azerbaycan vatandaşları olarak Ankara'ya gelmelerinin temel nedeninin anayasal haklarını korumak olduğunu belirten Hasanoğlu, büyükelçilikte oluşturulan güzel bir ortama vurgu yaptı. Hasanoğlu, dünyanın farklı bölgelerinde yaşayan Azerbaycanlılar için bu seçimin özel bir anlam taşıdığını belirterek, "Çünkü Karabağ zaferinden sonra yaşadığımız en büyük, en heyecanlı seçim." ifadesini kullandı. Hasanoğlu'nun bu açıklamaları, diaspora Azerbaycanlılarının seçime olan katılımlarının ve duygusal bağlarının ne kadar güçlü olduğunu gösterdi.

Azerbaycan vatandaşı Leyla Hasanzade, Ankara Büyükelçiliği'nin kendilerine demokratik bir ortamda oy kullanma olanağı sağlaması nedeniyle teşekkür etti. Hasanzade, bu seçimde duygusal bir an yaşadıklarını ve demokratik haklarını kullanmanın mutluluğunu yaşadıklarını ifade etti.

Başka bir seçmen olan İlaha Babayeva, ülkesi için oy kullanma isteğini belirterek, "Bugün çok mutluyuz çünkü Azerbaycan toprağı olan Karabağ bölgesinin işgalden kurtulmasından sonraki ilk seçimimiz." dedi. Babayeva, seçime tüm Azerbaycan olarak katıldıklarını ve bu durumdan mutluluk duyduklarını ifade etti.


Seçimler erken tarihe alınmıştı

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'in erken cumhurbaşkanlığı seçimi kararı sonrasında, Türkiye'de yaşayan Azerbaycan vatandaşları, Ankara Büyükelçiliği ve İstanbul Başkonsolosluklarındaki sandıklarda oy kullanmak üzere toplandı. Azerbaycan vatandaşları, 7 Şubat'ta yapılacak seçimde, 7 aday arasından yeni cumhurbaşkanını belirleyecek. Ankara'da kurulan 2 sandıkta oy kullanma işlemi, 19.00'da sona erecek. İstanbul Başkonsoloslukları ve Kars Başkonsolosluğu'nda da toplamda 3 sandık yer alıyor.

30 yıldan sonra bir ilk!

Azerbaycan, 30 yıl aradan sonra ilk kez tüm topraklarında cumhurbaşkanı seçimi gerçekleştiriyor. Özellikle Ermenistan'ın işgalinden kurtarılan bölgelerde de sandıklar kurularak seçim süreci başladı. Karabağ'ın sembol şehri Şuşa'da, ayrılıkçı Ermeni yönetiminin "başkent" olarak kullandığı Hankendi'de, Hocalı'da, Hocavend'de, Ağdere'de, Ağdam'da, Cebrayıl'da, Fuzuli'de, Zengilan'da, Gubadlı'da, Laçın'da ve Kelbecer'de 22 binden fazla seçmen, demokratik haklarını kullanarak oy verecek.


Mihrab Kurt
mihrabkurt@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal