3 Bin 200 Yıllık Hitit Kralı Tuthaliya'nın Kılıcı Sergiye Hazır

1991 yılında yol çalışması sırasında Çorum'un Hititlerin başkenti Hattuşa'ya ev sahipliği yapan Boğazkale ilçesinde bulunan Hitit Kralı Tuthaliya'ya ait bronz kılıç İstanbul Havalimanı Müzesi'nde sanatseverlerle buluşacak.

09.06.2020-14:56 - (Son Güncelleme: 09.06.2020-14:55) 3 Bin 200 Yıllık Hitit Kralı Tuthaliya'nın Kılıcı Sergiye Hazır

Hitit Kralı Tuthaliya'ya ait 3 bin 200 yıllık bronz kılıç, İstanbul Havalimanı Müzesi'nde sergilenecek.

1991 yılında yol çalışması sırasında Çorum'un Hititlerin başkenti Hattuşa'ya ev sahipliği yapan Boğazkale ilçesinde bulunan, Hitit Kralı Tuthaliya'ya ait bronz kılıç sergilenemeye hazır.

Hitit Kralı Tuthaliya'ya ait 3 bin 200 yıllık bronz kılıç,  yıllık 90 milyon yolcu uğraması planlanan İstanbul Havalimanı Müzesi’nde "Türkiye'nin Hazineleri; Tahtın Yüzleri" ismiyle düzenlenecek sergide sanatseverlerle buluşacak.

Çorum Kültür ve Turizm Müdürü Sümeyra Şengül, "Kılıç, o dönemde Hitit kralı tarafından adak olarak tanrıya sunulmuş. Kılıcın sol kenarında çivi yazısıyla, 'Büyük kral Tuthaliya, Assuwa ülkesini yerle bir ettiği zaman bu kılıcı efendisi fırtına tanrısına adak olarak sundu.' yazıyor." dedi.

1991 yılından bu yana Çorum Müzesi'ndeki özel bölmede sergilenen kılıcın 29 yıldır Çorum Müzesi'nde sergilendiğini aktaran Şengül, "Kılıç daha önce 2000 yılında Almanya'nın Berlin kentinde, 'Bin tanrılı halk, Hititler', 2003 yılında Japonya'daki, 'Türkiye'de üç büyük imparatorluk: Hitit, Bizans ve Osmanlı', 2006 yılında Almanya'nın Bochum kentinde, 'Tunç Çağı'nda Akdeniz Bölgesi'nde ham madde temini ve ticareti', 2009 yılında da ABD'nin New York kentinde, 'Babil'in ötesi: M.Ö. İkinci bin yılda sanat, ticaret ve diplomasi' sergilerinde sergilenmişti. Önümüzdeki 1 yıl da İstanbul Havalimanı Müzesi'nde vatandaşlarla buluşacak." diye konuştu.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

En Çok Okunanlar

Modal