2Y 1Ç nedir, ne demek? Suriyeliler ülkelerine döndürecek yerleş, yaşa, çalış formülü

Başkan Erdoğan tarafından geçtiğimiz günlerde yapılan bir açıklama esnasında 1 milyon Suriyeli göçmenin ülkelerine gönüllü olarak geri dönmeleri için çalışmaların yapılacağının duyurusu geldi. Erdoğan tarafından bahsedilen '' gönüllü geri dönüş '' projesinin detayları da belli oldu. Göçmenlerin ülkelerine geri dönüşlerini sağlamak için 2Y 1Ç formülü uygulanacak. Peki 2Y 1Ç formülü nedir? 2Y 1Ç formülünün kapsamında neler vardır? İşte detaylar..

11.05.2022-20:20 - (Son Güncelleme: 11.05.2022-20:20) 2Y 1Ç nedir, ne demek? Suriyeliler ülkelerine döndürecek yerleş, yaşa, çalış formülü

Başkan Erdoğan 'ın '' gönüllü geri dönüş '' kelimeleri ile duyurmuş olduğu, 1 milyon Suriyeli göçmenlerin ülkelerine yeniden geri dönüş yapmaları için hazırlanan planın detayları belli oldu. Bu proje '' 2Y 1Ç '' temelinde yürütülecektir. Oluşturulacak olan güvenli bölgelerde kurulan kentlerde yaşamlarını sürmekte olan Suriyeliler eğitimden sağlığa kadar her türlü imkandan yararlanabilecekler.

2Y 1Ç formülü nedir?

Suriyeli göçmenlerin ülkelerine geri dönüşlerini sağlamak için '' 2Y 1Ç '' yani '' yerleş, yaşa ve çalış '' formülü üzerinden gidilecektir. 2Y 1Ç yani yerleş, yaşa ve çalış anlamına gelmektedir. Suriyeliler için oluşturulacak olan güvenli bölgelerde ilk önce yerleşme yapılacak sonra da yaşama ile çalışma evresine geçilecektir.

2Y 1Ç nedir

2Y 1Ç anlamı nedir?

Sabah Gazetesi yazarlarından olan Zübeyde Yalçın tarafından yapılan habere göre; Türkiye, peş peşe düzenlemiş olduğu operasyonlar ile oluşturduğu güvenli bölgelere yeni kentler inşa ederek Suriyeli göçmenlerin ülkelerine geri dönmelerini planlamaktadır. İlk önce 100 bin briket evin yapılması kararı alınmıştı ve şimdiye dek de 50 bin ile 60 bin eve Suriyeliler yerleştiler. Geriye kalan konutların da sene sonuna kadar bitirilmesi amaçlanmaktadır. Erdoğan tarafından yapılan açıklamada yeni projede 200 bin ile 250 bin arasındaki evin de yapılması planlanmaktadır. Bu da 1 milyonun üzerindeki sığınmacılar için yeni bir yaşam alanı demektir. 2Y 1Ç projesi kapsamında bölgede yeni yaşam alanlarının oluşturulması hedeflenmektedir.

2Y 1Ç formülü ne demek

40, 60 ile 80 metrekare evler inşa edilecek

Yeni yapılacak olan evler 40, 60 ile 80 metrekare genişliğinde olacak şekilde 3 ayrı tipte inşa edilecektir. Suriye 'nin yaşam koşullarına uygun bir biçimde bahçe içinde yapılacak olan bu evlerin çatılarında da ayrıca su depoları bulundurulacak. Ailelerin büyüklüklerine göre de evlere yerleştirmeler gerçekleşecek. Evler ise Cerablus, Azez, El Bab, Resulayn ile Tel Abyad bölgelerinde yapılacaktır. Okul, AVM, spor salonları ile şehir idari yapıları ( belediye gibi ) şeklinde olmak üzere hem sosyal hem de kültürel binalar inşa edilecektir.

Sümeyra Koçak
sumeyrak@gmail.com
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal