26 yıl önce çölde bulunmuştu! Detaylar ortaya çıktı

Bilim insanları, 26 yıl önce çölde bulunan Hypatia taşının özel bir tür olan süpernovadan gelmiş olma ihtimalinin yüksek olduğunu açıkladı. İşte haberin detayları...

22.05.2022-14:26 - (Son Güncelleme: 22.05.2022-14:26) 26 yıl önce çölde bulunmuştu! Detaylar ortaya çıktı

Hypatia ismi verilen taşın kimyasal yapısını inceleme altına araştırmacılar, taşın milyarlarca yıl öncesinden bir yıldızın patlamasıyla oluşan bir süpernovadan kalma toz ve gazları bulundurabileceğini bildirdi. Independent Türkçe'deki haberine yönelik Güney Afrika'daki Johannesburg Üniversitesi'nden araştırmanın başyazarı Jan olan Kramers, 17 Mayıs'ta yapmış olduğu açıklamasında ise, taşın "Tip Ia süpernova" adıyla bilinen ve bir beyaz cüce yıldızın şiddetli bir şekilde patlamasıyla birlikte oluşan bir süpernovanın Dünya'da bulunan ilk somut örneği niteliğinde olabileceğini dile getirdi. Söz konusu konu hakkında Bilim insanları, kimya analizlerinde taşın olağandışı şekilde düşük seviyede silikon, krom ve manganez içermiş olduğunu aktardı. Böylece bu elementlere Güneş Sistemi'nin iç yörüngelerinde çok nadir rastlanmaktadır. Diğer yandan taşın, Güneş Sistemi'nde bulunan değerlere kıyasla yine olağanüstü şekilde çok fazla demir, sülfür, fosfor, bakır ve vanadyumu içerisinde barındırdığı da tespit edilmiştir.

Araştırmacılar çalışmalara devam ediyor 

Başyazar Kramers, tespit edilmiş olan elementlerin "Güneş Sistemi'nde ilkel ya da gelişmiş evresinde yer alanlardan tamamen farklı olduğunu, meteorlar ve Asteroit Kuşağı'ndaki cisimlerle de açıklanamadığını" diye ifade etti. Bu durumda Bilim insanları, farklı test ve ölçümlerin ardından taşın bu ilginç yapısının ancak "Tip Ia süpernova"lardan gelebileceğine işaret ettiği kanısına vardı. Araştırmacılar, çalışmalarını sürdürmeye devam ettirdiklerini bildirerek taşa yönelik mevcut değerlendirmelerin şimdilik hipotez niteliğinde olduğunu da vurgulamıştır.


Hüsna Gizem Güven
husnagguven@gmail.com
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal