25 yıllık evli olan kadınlara sigorta şartı aranmadan emekli olma hakkı doğdu! Ev hanımları emekli olma şartları belli oldu

ev hanımlarının yüzünü güldüren haber geldi. Türkiye'de emekli olabilmek için 3 şart gerekmektedir. Belirlenen süre dahilinde prim ödemek, sigortalılık ve yaş şartı emeklilik için aranan koşullar arasında yer almaktadır. Dışarıdan prim ödemesi yapılarak milyonlarca insan emekli olma hakkını ele alırken ev hanımları için düzenlenen yasa ise merak konusu oldu. 25 yıllık evli olanlar artık emekli olabilecek. İşte, ev hanımlarının emekli olma şartları belli oldu.

08.06.2022-23:28 - (Son Güncelleme: 08.06.2022-23:28) 25 yıllık evli olan kadınlara sigorta şartı aranmadan emekli olma hakkı doğdu! Ev hanımları emekli olma şartları belli oldu

Uzun süredir ev hanımlarının emekli olabilmesi için çalışmalar devam ederken tekrar gündeme gelen ev hanımlarının emekliliği umut oldu. 25 yıllık evli olan her kadın artık emekli olabilecek. Ev hanımları emekli olabilir mi? Ev hanımlarının emekli olması için aranan şartlar nelerdir? İşte detaylar...

Kabul edilirse emeklilik yolu açılabilir

Son günlerde gündemde yer alan ev hanımları için emeklilik hakkı masaya yatırıldı. 25 yıllık evli ve 50 yaşını doldurmuş hiç çalışmayan ev hanımları için emeklilik ihtimali doğdu.

2008 yılından sonra işe başlayan kadınların emekli olabilmesi için öncelikle 7200 gün prim günü ve 20 yıllık süreyi tamamlaması gerekmektedir.

06.01.2020 tarih 2/2492 esas no ile TBMM Komisyonu'na sevk edilen yasa teklifine göre en az 25 yıl evli kalmak koşuluyla 50 yaşını doldurduğu halde emekli olamayan ev hanımları emekli olabilecekler.

ev hanımlarına emeklilik hakkı

Yasa tasarısında neler yer alıyor?

Düzenlenen teklif içerisinde aranan ilk şart kişinin 1995 yılı ve öncesinden bu zamana kadar resmi nikah ile evli olması. Yani 25 yıllık ve üzeri evlilik hayatının olması gerekmektedir.

Düzenlenen diğer madde ise kadının yaşıdır. 1970 yılı ve öncesinde doğması gerekmektedir. Yani kadının 50 yaşını doldurması şartı aranır.

Ev hanımlığı emekliliği için başvuruda bulunanların SGK ile alakalı bağı bulunmaması gerekir.

Devlet tarafından verilen sosyal yardımlarından herhangi birini almıyor olmak gerekir.

ev hanımlarına emeklilik hakkı

Aranan şartlar nelerdir?

-Kişinin sigortasının bulunmaması

-SGK sistemine kaydı oluşanların ev hanımlarına emeklilik kapsamında başvuru yaptığı tarihte herhangi bir kaydı bulunmaması

-En az 25 yıl evli olmak. 1195 yılından beri evli olmak gerekir

- 50 yaşını doldurmuş olmak

-18 yaşından büyük olmak

-Malullük ya da yaşlılık aylığı almamak

- Gelir vergisinden muaf olmak

Şahsenem Aktaş
sahsenem@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal