25 liralık Taşköprü sarımsağını siyaha çevirerek 2 bin avroya satıyor!

Kastamonu'nun Taşköprü ilçesinde yetiştirilmiş olan, Avrupa Birliği (AB) gözetiminde tescilli sarımsağı fermantasyon sürecinden geçirip ''siyah sarımsak'' elde etti. İşte haberin detayları...

20.05.2022-17:18 - (Son Güncelleme: 20.05.2022-17:54) 25 liralık Taşköprü sarımsağını siyaha çevirerek 2 bin avroya satıyor!

Bursa'da tekstil fabrikası sahibi olan Murat Ilıman (40), yurt dışı seyahatlerinde gördüğü ve tatmış olduğu siyah sarımsağı üretme kararı verdi. Bu konu hakkında araştırma yapmış olan Ilıman, coğrafi işaret tescilli Kastamonu'nun Taşköprü ilçesinden 100 dönüm arazi satın almıştır. 

Bulunduğu yerde ata tohumuyla sarımsak üreten girişimci, beyaz sarımsağın siyaha dönüşmesi esnasındaki fermantasyon süreciyle içeriği zenginleşen "siyah sarımsak" elde etmiştir. Organik üretim gerçekleştiren ve bu alanda neredeyse 40 kişiyi istihdam eden Murat Ilıman, Almanya, ABD ve İngiltere'ye ihracat yaparak ülkeye döviz kazandırmanın sevincini yaşamaktadır. 


''Birçok alanda sağlığa iyi gelmektedir''

Murat Ilıman, Bursa'da neredeyse 10 yıldır tekstil sektöründe faaliyet halinde olduklarını ve sarımsakla birlikte "Ajo 37400" markasıyla da gıda sektörüne girdiklerini dile getirdi. Söz konusu siyah sarımsağın faydalarını öğrendikten sonra bu işe girmeye kararı aldığını aktaran Murat Ilıman sözlerine şöyle devam etti: "Siyah sarımsağı ülkemize ve dünyaya kazandırmaktan dolayı mutluluk duyuyorum. Araştırmalarımıza göre, insanoğluna çok faydalı bir ürün. Kansere iyi geldiği biliniyor. Saç dökülmesi, iç organların yenilenmesi gibi birçok alanda sağlığa iyi geliyor." diye söyledi.

İş insanı Murat Ilıman, sarımsak gibi bir sebzeyi katma değerli ürüne çevirip, yurt dışına gönderdiklerini ifade ederek, şunları da sözlerine dahil etti:

"Üretimi Kastamonu Taşköprü'de yapıyoruz. Taşköprü toprağının içindeki selenyum miktarı fazla. Sarımsağın kendi iç vitaminini, kükürt ve selenyumu, besin değerlerini artıran tek yer Taşköprü olduğunu için üretimi burada gerçekleştiriyoruz. Yurt dışına da bu ürünü satarken 'Kastamonu Taşköprü'de yetiştiriyoruz' dediğimiz zaman artısını görüyoruz. Çünkü herkes bu sarımsağın ününü biliyor. Güney Kore, Almanya, Çin, ABD, İngiltere gibi ülkeler Taşköprü sarımsağını çok seviyor. Biz bunu bu işe girdikten sonra anladık." dedi. 


''Önce Almanya ile başlayıp sonra İngiltere ve ABD’ye ürün gönderdik''

Murat Ilıman sarımsağın fermantasyon işlemi konusunda bilgi vererek, "Sarımsağı 1 ton kapasiteli fırınlarımıza koyuyoruz. 60-75 günde fermente ediyoruz. Bu süreç sonucunda sarımsak, 200 kilogram kadar kalıyor. Yani yüzde 80 fire veriyor. Biz bu fire olan kısmını da çöpe atmıyoruz. Bununla da sabun ve sarımsak tozu üretip, satıyoruz." şeklinde aktardı. Murat Ilıman, ihracata bu yıl Almanya ile başladıklarını sonrasında İngiltere ve ABD'ye ürün gönderdiklerini dile getirerek, sözlerine şöyle devam etti: "Önümüzdeki 5 senedeki hedefimiz 25 ülkeye ihracat gerçekleştirmek. Şu an 100 dönümde bu işi yapıyoruz. Yakın zamanda yanımızdaki tarlaları da alacağız. Ne kadar çok sipariş gelirse o kadar çok yatırım yapacağız. Sarımsağın kilogramı 25-30 lira arasında. Katma değerli ürüne dönüştürdüğümüz ürünün kilogram fiyatı 2 bin 500 liraya geliyor. Yurt dışına satacağımız zaman ise kilogramı 2 bin avroya kadar çıkabiliyor. Yurt dışının talepleri bizi çok mutlu ediyor. Tabi ki ülkemize de vermek istiyoruz. İnşallah yeni topraklar alıp, üretimimizi artıracağız. Yıllık üretimimiz 15 tona yakın ancak 2024 sonunda 50 tonu hedefliyoruz." dedi. 

Girişimci Murat Ilıman, fırınların güneş enerjisiyle çalıştığını, karbon salınımı yapmadan çevreci bir anlayışla üretim faaliyetlerini gerçekleştirdiklerini de son sözlerine dahil etti.


Hüsna Gizem Güven
husnagguven@gmail.com
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal