Türkiye, Rusya Ukrayna savaşından pek çok alanda etkilenmeye devam ediyor. Bakır, Nikel, Alüminyum gibi değerli metaller bakımından zengin olan bu iki ülkenin savaş durumunda olmaları sebebiyle bu ülkelerden bu metalleri ithal eden Türkiye’de madeni para üretiminin maliyetlerinde ciddi artışlar görünmeye başladı. Madeni para üretiminde maliyet o denli arttı ki maliyet, üretilen paranın değerini de aştı. İnsanlar ise 25 kuruşun üretim maliyetinin ne kadar olduğunu öğrenmek için arama motorlarını meşgul etmeye devam ediyor.
Madeni para üretiminde maliyetler, üretimde kullanılan Bakır, Nikel, Alüminyum gibi maddelerin tedariğinde yaşanan sorunlar sebebiyle tavan yaptı. Türkiye’de 1 kuruşun maliyeti 55 kuruşa yükselirken, 50 kuruş 1.47 TL, 1 TL 1.78 TL maliyetle üretiliyor. Bütün para birimlerinde maliyetlerin artma oranı yüzde 100’ü aştı.
CHP’nin Uşak Milletvekili Özkan Yalım, madeni para üretiminde artan maliyetlerle ilgili olarak Darphane Genel Müdürlüğü’ne bazı sorular yönelttiklerini fakat sorularının yanıtsız bırakıldığını söyledi. Maliyetlerin hesaplanan rakamların da üzerinde olduğunu öne süren Yalım ‘’"Maliyetler bu değerlerin daha altında olsaydı Merkez Bankası çıkıp bu hesaplamayı yalanlardı. Yalanlamadığına göre bu iş ticari sır olarak üzeri örtüldüğüne göre bence maliyetler burada hesapladıklarımızın çok daha üzerinde olduğu anlaşılıyor. Benim korktuğum başka bir konu daha var; bu paralar basılıp, piyasaya sürülüyormuş gibi gösterilip tekrar Merkez Bankası'nın arka kapısından hurda fiyatına sokuluyor olmasın. Ekonomimiz böyle giderse bizler daha çok bu paraların değerini hesaplarız." ifadelerine yer verdi.
Darphane Genel Müdürlüğü’nde yer alan bilgilere göre Türkiye Cumhuriyeti tarihinin ilk madeni parası 1924 yılında basıldı. İlk olarak 100 para, 5 kuruş ve 10 kuruş paraları varken, 1925 yılında bu paralara 25 kuruş da eklendi.