21 Haziran Yaz Gündönümü Nedir?

21 Haziran tarihinde en uzun gündüz yaşanır. Bugün yaz mevsiminin başlangıcı olarak kabul ediliyor. Peki, en uzun gündüz kaç saat? Yaz gündönümü nedir, neden olur?

21.06.2021-10:43 - (Son Güncelleme: 21.06.2021-10:43) 21 Haziran Yaz Gündönümü Nedir?

21 Haziran tarihi her yıl yazın başlangıcı sayılıyor ve en uzun gündüz yaşanıyor. Bunu hatırlatmak için Google’da ‘yaz 2021’ doodle tasarımı hazırladı. Arama motorunun sayfasındaki yazıya tıklandığında yaz gündönümü ile alakalı haberler ve görseller açılıyor. Kişiler yaz gündönümünün neden yaşandığını merak ediyor ve bu konu hakkında araştırma yapıyor.

GÜNDÖNÜMÜ NEDİR?

Gündönümü kelimesi Latince ‘duran güneş’ anlamına gelen ‘solstitium’ kelimesinden türemiştir. Bu kelimeden türemesinin sebebi, gündönümlerinde güneş sanki yerinde duruyormuş gibi görünür. 21 Haziran’da Güneş, Yengeç Dönencesi üstünde zirvede görünür. Yılda iki gez gündönümü yaşanır ve bu tarihler; 21 Haziran ve 21 Aralık’tır. Türkiye için 21 Haziran yazın başlangıcı iken 21 Aralık ise kışın başlangıcı olarak kabul edilir.

21 Haziran yaz gündönümü, güneş ışınlarının Kuzey Yarım Küre’deki Yengeç Dönencesi ’ne dik gelmesi ile yaşanır. Bu tarihte en uzun gündüz, en kısa gece yaşanıyor. Bu tarih Türkiye’nin bulunduğu Kuzey Yarım Küre’de yaz başlangıcı olarak kabul edilirken Güney Yarım Küre’de ise kış başlangıcı olarak kabul edilir. Bugün Kuzey Kutup Dairesi’nde yani Dünya’nın en kuzey ucunda 24 saat gündüz yaşanacak. Aynı şekilde Güney Kutup Dairesi’nde ise 24 saat gece yaşanacak. Bunun sebebi de Kuzey Kutup Dairesi’ne güneş ışınları en dik açı ile gelirken Güney Kutup Dairesi’ne ise en dar açı ile düşer.

21 HAZİRAN'DA KAÇ SAAT GÜNDÜZ YAŞANACAK?

Türkiye’de yaklaşık olarak 15 saat gündüz yaşanacak. Bu yıl içinde yaşanan en uzun gündüz süresi olacak.  En uzun gündüz, Türkiye’nin en kuzey ili olan Sinop’ta yaşanacak. Sinop’tan güneye doğru gidildikçe gündüz süresi kısalacak.

21 HAZİRAN GÜNDÖNÜMÜ ÖZELLİKLERİ NELER?

-21 Haziran tarihinde Kuzey Yarım Küre'de en uzun gündüz, en kısa geçe yaşanır. 

-Bu tarihten itibaren günler kısalmaya geceler uzamaya başlar.

-Saat 12’de güneş ışınları Yengeç Dönencesi’ne tam dik açıyla düşer ve burada gölge boyu sıfır olur.

-Kuzey Yarım Küre’de yaz mevsimi başlar.

-Güney Yarım Küre’de ise kış mevsimi başlar.

-Dünya’da herhangi bir noktadan kuzeye doğru gidildikçe gündüzler uzamaya, güneye gidildikçe ise günler kısamaya başlar.

-23 Eylül tarihine kadar gündüzler gecelerden uzun olmaya devam eder. 23 Eylül’de ise gece-gündüz süresi eşit olur. 12 saat gündüz, 12 saat gece yaşanır. 

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal