15.01.2024-15:55 (Son Güncelleme:15.01.2024-18:14)


1

Tayland Menekşesi

Tayland Menekşesi



2

Yeraltı Ağacı

Yeraltı Ağacı

Yeraltında yaşayabilen iki ağaç türü vardır. Kumda büyüyen bir bitki türüdür. Fasulyegiller familyasına ait olan "Baphia arenicola", yapraklarının ve çiçeklerinin yalnızca uçlarını dışarıdan görmemiz mümkün!



3

Çivit Mavisi Üreten Çalı

Çivit Mavisi Üreten Çalı

Yapılan araştırmalarla ulaştırılan 750 bitki türünden çivit taşıdığı öğrenildi. Bu bitki türüyle kıyafetlerin boyanmasını sağlıyor. Güney Afrika'daki bu son keşifte, "Indigofera abbottii" adı verildi.



4

Enteresan Bir Yeraltı Palmiyesi

Enteresan Bir Yeraltı Palmiyesi

‘’Pinanga subterranea" adı verilen bu ilginç bitki, keşfedildiğinde bilim dünyası oldukça heyecanlandı. Bu adaptasyon şu ana kadar yalnızca bir orkide türünde meydana geldi.



5

3 Yeni Antarktik Mantar

3 Yeni Antarktik Mantar

Antarktika’da buzullardan çok çölün olduğu bilgisi kulağa ne kadar garip gelse de dünyada en az yağış alan çölü de Antarktika’da yer alıyor. Bu kadar yaşam koşullarının zor olduğu durumda var olmaları çok ilginç olsa da bu yaşayan mantar türleri mucizesine tüm dünya tanıklık etti. Mantar, bakteri ve alglerden oluşan likenler Antarktika'nın yüzde ikisini oluşturan çıplak kayalarda hayatta tutuyor.



6

Patojenik Mantar

Patojenik Mantar

Yüksek sıcaklığı ortamlarda kendisini gösteren bir mantar türü olan patojenik mantar, "Lichtheimia" adı verilen bir mantar türüdür. Familya da bulunan altı türden üçünün insan patojeni olduğu biliniyor. Bunun anlamı ise hastalıklara sebebiyet veriyor olması.



7

Etobur Çiçek

Etobur Çiçek

Salgılarını hayvanın üzerine salarak avını yakalayan bu çiçek türü diğer bitki türlerinden drosera" veya "sundew" familyasındaki bitkilere benzerlik göstermektedir. "Crepidorhopalon droseroides" adının verildiği etobur bir tür çiçek olarak keşfedildi.



8

Avustralya Tütünü

Avustralya Tütünü

Hassas ve ince yapılı olan bu bitki türünün ne şekilde adaptasyon sağladığı da merak konusu oldu."Nicotiana" familyasına ait Avustralya'da bulunan bir bitki türü olarak kayıtlara geçti.



9

Wuryae Çiçeği

Wuryae Çiçeği

Endonezya'nın Waigeo Adası'na keşif için yola başlayan ekip, uzun süredir kayıp olan ve 80 yıldır görülmeyen mavi orkide türünü keşfetmek için uğraştılar. Ancak sönmüş yanardağı Nok Dağı'nın zirvesinde daha önce bilinmeyen başka bir orkide türünü keşfettiler. İsmini Endonezya'nın başkan yardımcısının karısı Bayan Wury'den alan bir tür orkide çiçeğidir.



10

"Aeranthes Bigibbum"

"Aeranthes Bigibbum"

Bu bitkinin güzelliğinin yanı sıra yalnızca bir grup köylünün yaşadığı küçük bir doğa rezervinde bulunması onu oldukça özel kılıyor!

Züleyha Koyunoğlu
zuleyhakoyunoglu@haber365.com.tr