2023 nasıl geçti? İşte ülkemizde ve dünyada yaşanan olaylar

2023 yılının bitmesine günler kala, bu yıl içirişinde ülkemizde ve dünyada yaşanmış önemli olayları sizler için hazırladık. 2023 yılı nasıl geçti. İşte detaylar…

30.12.2023-16:58 - (Son Güncelleme: 30.12.2023-17:06) 2023 nasıl geçti? İşte ülkemizde ve dünyada yaşanan olaylar

2023 yılını geride bırakırken, dünyada ve ülkemizde yaşanmış önemli olayları sizler için bir araya getirdik. 

2023 yılında neler yaşandı?

Ocak 2023

3 Ocak: Manchester United’da mutsuz olan ve sözleşmesini fesheden Portekizli yıldız futbolcu Cristiano Ronaldo'yu renklerine bağlayan Suudi Arabistan ekibi Al Nassr, imza töreni düzenledi. 

Şubat 2023

6 Şubat: Türkiye, gece geç saatlerinde Deprem ile sarsıldı. Kahramanmaraşlı gerçekleşen saat 04.17'de 7,7 büyüklüğünde, Elbistan ilçesinde saat 13.24'te 7,6 büyüklüğünde deprem meydana geldi. 11 ilde depremler dolayısıyla büyük bir yıkım meydana geldi. Kahramanmaraş'ın yanı sıra Hatay, Osmaniye, Adıyaman, Diyarbakır, Şanlıurfa, Gaziantep, Kilis, Adana, Malatya ve Elazığ’ı vuran deprem sonrası Türkiye, uluslararası yardımı da içeren 4. seviye alarm verdi. Ülke genelinde 7 gün milli yas ilan edildi. Türkiye genelindeki tüm ilk ve ortaöğretim okullarında ilk etapta 13 Şubat'a kadar ara verildi. AFAD, arama kurtarma çalışmalarının sona ermesinin ardından 50 bin 783 kişinin hayatını kaybettiği açıklandı. Dünyanın birçok ülkesi depremin merkezi Kahramanmaraş başta olmak üzere depremden etkilenmiş illere yardım yolladı.

9 Şubat: Depremden etkilenen Hatayspor ve Gaziantep FK futbol takımları ligden çekildi. TFF Başkanı Mehmet Büyükekşi, iki kulübün hakları baki kalma kaydıyla lige 17 takımla devam edeceklerini açıkladı.

14 Şubat: Eski CHP Genel Başkanı ve Antalya Milletvekili Deniz Baykal, Ankara'daki evinde 84 yaşında vefat etti. Baykal için Ahmet Hamdi Akseki Camisi'nde tören düzenlendi. Törene, Baykal ailesinin yanı sıra Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, TBMM Başkanı Mustafa Şentop, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli de katıldı.

Nisan 2023

3 Nisan: Türkiye'nin yerli otomobili Togg için Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde "İlk Togg T10X Teslim Töreni" düzenlendi. Togg'un ilki Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve eşi Emine Erdoğan'a törenle teslim edildi. Erdoğan, eşi Emine Erdoğan'a ait 34 EE 2071 plakalı "Anadolu" renkli Togg ile Külliye etrafında tur attı.

10 Nisan: Dünyanın ilk silahlı insansız hava aracı gemisi ve Türkiye'nin en büyük askeri gemisi TCG Anadolu, İstanbul Tuzla'daki Sedef Tersanesi'nde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın katıldığı törenle Türk donanmasının hizmetine girdi. 231 metre uzunluğa ve 32 metre genişliğe sahip TCG Anadolu'nun uçuş güvertesinde 11 SİHA konuşlanabilecek, hangarında ise 30 SİHA taşınabilecek.

Mayıs 2023

14 Mayıs: Türkiye, 5 yıl boyunca görev yapacak cumhurbaşkanı ile yeni parlamento üyelerini seçmek için sandık başına gitti. Cumhur İttifakı'nın adayı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Millet İttifakı'nın adayı CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve Ata İttifakı'nın cumhurbaşkanı adayı Sinan Oğan, 24 siyasi parti ve 151 bağımsız milletvekili adayının yarıştığı seçimde, yurt içinde 60 milyon 721 bin 745 kayıtlı seçmenden 53 milyon 994 bin 49'u oy kullandı, oyların 52 milyon 628 bin 182'si geçerli sayıldı. Yüzde 88,92 ile rekor katılımın gerçekleştiği seçimlere yurt dışında katılım yüzde 53,80 oldu. İlk sonuçlara göre, hiçbir adayın yeterli çoğunluğu alamadığı Cumhurbaşkanı Seçimi ikinci tura kaldı.

28 Mayıs: Türkiye, 14 Mayıs'ta yapılan Cumhurbaşkanı seçiminde adayların salt çoğunluğu alamaması nedeniyle yeni cumhurbaşkanını belirlemek için tekrar sandık başına gitti. Türk siyasi tarihinde ilk kez yaşanan Cumhurbaşkanı Seçimi ikinci oylaması için oy verme işlemi yurt genelinde 08.00'de başladı, 17.00'de sona erdi. Yurt içi ve yurt dışında kayıtlı 64 milyon 197 bin 454 seçmenden 54 milyon 23 bin 601'i oy kullandı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, 27 milyon 834 bin 589 oy, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, 25 milyon 504 bin 724 oy aldı.

Temmuz 2023

8 Temmuz: Uzun süredir mücadele ettiği kanser hastalığı dolayısıyla 69 yaşında vefat eden oyuncu ve MFÖ grubunun üyesi Özkan Uğur için Atatürk Kültür Merkezi'nde (AKM) tören düzenlendi. Törene, sanatçının ailesinin yanı sıra Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Cem Yılmaz, Yılmaz Erdoğan, Demet Akbağ, ve Ozan Güven'in de aralarında bulunduğu yakın dostlarıyla sevenleri katıldı. 

17 Temmuz: 2023 FIVB Milletler Ligi'nin finalinde Çin'i 3-1 yenen A Milli Kadın Voleybol Takımı, kupayı aldı. Rakibini 25-22, 22-25, 25-19, 25-16'lık setlerle 3-1 yenen A Milli Kadın Voleybol Takımı, organizasyon tarihinde ilk kez şampiyon oldu.

20 Temmuz: İsveç'te daha önce de Kur'anı Kerim yakan Irak asıllı Salwan Momika, Irak'ın Stockholm Büyükelçiliği önünde Kur'an-ı Kerim ve Irak bayrağını ayaklarının altına alarak İslam dinine hakaret etti.

Irak Büyükelçiliği önüne geniş polis koruması altında gelen Momika, çevredekilerin tepkisine rağmen Kur'an-ı Kerim'i ve Irak bayrağını yere atıp üzerine basarak, İslam'a hakaret içeren sözler sarf etti.

24 Temmuz: Twitter hesabının açıklamasına “X.com” yazan Musk, "X.com" adresinin artık "twitter.com"a yönlendirdiğini açıkladı.

Ağustos 2023

7 Ağustos: Anadolu Rock'ın önemli temsilcilerinden Erkin Koray, Kanada'nın Toronto kentinde kaldırıldığı hastanede 82 yaşında vefat etti. Türk rock müziğinde çok sayıda yeni kuşak gruba ilham kaynağı olan Erkin Koray, İsrailli heavy metal grubu Orphaned Land tarafından "Türk rock'ının babası" olarak nitelendiriliyordu. Koray ayrıca, Orhan Gencebay ile elektro bağlama üreterek Türk müziği tarihine geçmişti.

7 Ağustos: Milli okçu Mete Gazoz dünya şampiyonu oldu. Milli okçu Mete Gazoz, Almanya'da düzenlen Dünya Şampiyonası'nın klasik yay finalinde Kanadalı Eric Peters'i 6-4 yenerek Altın madalya kazandı.

Ekim 2023

7 Ekim: Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları, "Filistinlilere ve başta Mescid-i Aksa olmak üzere kutsal değerlere yönelik sürekli ihlallere karşılık verme" gerekçesiyle İsrail'e 7 Ekim'de kapsamlı saldırı düzenledi. İsrail ordusu, roket atışlarının başlamasının ardından "savaş durumu" ilan ederek Gazze Şeridi'nde Hamas'ın askeri koluna ait hedefler ile aralarında yerleşim yerleri, BM tesisleri, hastaneler ve okulların olduğu noktalara çok sayıda uçakla hava saldırısı başlattı. İsrail, 7 Ekim'deki saldırılarda 1200 İsraillinin öldüğünü, 5 bin 132 kişinin de yaralandığını açıkladı. İsrail'in Gazze Şeridi'ne saldırılarında en az 8 bini çocuk, 6 bin 200'ü kadın olmak üzere, 19 bin 453 Filistinli öldü. Enkaz altında binlerce ölü olduğu bildirilirken, halkın sığındığı hastane ve eğitim kurumları hedef alınarak sivil altyapı tahrip edildi.

Mihrab Kurt
mihrabkurt@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal