2023 asgari ücret ara zammı belli oldu mu, ne kadar olacak? Asgari ücrete Temmuz’da ne kadar zam yapılacak? Asgari ücrette ilk toplantı yapıldı

Milyonlarca vatandaşın nefesini tutarak takip ettiği asgari ücret görüşmelerinde ilk görüşme bugün yapıldı. Güncel tutarı 8 bin 506 lira olan asgari ücretin yeni dönemde ne kadar olacağına 15 kişiden oluşan Asgari Ücret Tespit Komisyonu karar verecek. Peki 2023 asgari ücret ara zammı belli oldu mu, ne kadar olacak? Asgari ücrete Temmuz’da ne kadar zam yapılacak? İşte asgari ücret hakkında son gelişmeler...

13.06.2023-16:43 - (Son Güncelleme: 13.06.2023-16:43)

Asgari ücret ara zammı, asgari ücret Temmuz zammı gibi konular milyonlarca çalışanın gündeminin ilk sırasında yer alıyor. Bugün yapılan Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun ilk toplantısında neler konuşulduğu merak edilirken, halihazırda 8506 TL olan asgari ücretin Temmuz ayından itibaren hangi miktara yükseltileceği konusunda tartışmalar devam ediyor. 15 kişiden oluşan Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nda işçi ve işveren tarafı beklentilerini dile getirdi. Peki 2023 asgari ücret ara zammı belli oldu mu, ne kadar olacak? Asgari ücrete Temmuz’da ne kadar zam yapılacak?

2023 asgari ücret ara zammı belli oldu mu?

Kritik toplantının ardından konuşan Türk-İş Heyet Başkanı Veli Solak, "Bayramdan önce bitmesini istiyoruz. İkinci toplantı için herhangi bir tarih yok, her an yapılabilir. Hayat şartlarına göre ücretin güncellenmesini istiyoruz. Resmi belgeler istendi, herhangi bir rakam yok." dedi.

Asgari Ücret Temmuz Zammı

Asgari ücrete Temmuz’da ne kadar zam yapılacak?

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz da, İstanbul’da AK Parti İl Başkanlığını ziyaretinde, yeni dönemde ekonomi politikalarına ve asgari ücrete ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Bugünkü toplantıda tarafların ara zam oranına ilişkin bir rakam telaffuz etmesi öngörülmüyor. Ancak ilerleyen süreçte işçi temsilcilerinin, düşen enflasyon oranlarının üzerine refah payı talebini masaya getirmesi bekleniyor. Daha önce Türk-İş’in “kırmızı çizgi” olarak dile getirdiği 4 kişilik bir ailenin açlık sınırı 10 bin 362 TL’ye ulaşırken, bir başka kriter sayılan bekar bir çalışanın aylık yaşama maliyeti ise 13 bin 440 TL olarak açıklandı. Türk-İş heyetinin, yüzde 25’in üzerinde zammı zorlaması bekleniyor. Hükümetin asgari ücreti teklifi ise henüz netleşmedi. Olası senaryolar, farklı asgari ücret rakamlarını ortaya çıkaracak. Asgari ücrete yüzde 20 zam, 10 bin 208 TL, yüzde 25 zam 10 bin 634 TL, yüzde 30 zam 11 bin 58 TL, yüzde 40 zam 11 bin 910 TL’lik bir asgari ücret ortaya çıkaracak. Asgari ücrette “500 dolar” hedefinin tutturulması için yüzde 37’lik bir zamma ihtiyaç var. Daha olası görülen yüzde 30-35 aralığında bir zamla da net 11 bin-12 bin TL bandında bir asgari ücret belirlenmiş olacak.

Asgari ücret kaç TL olacak?

Yeni asgari ücret için 500 dolarlık (1 dolar=23,30 TL) yani 11.650 TL alım gücü işçi tarafının masaya getireceği önemli bir eşik olarak dikkat çekiyor. Asgari ücret için 6 aylık enflasyon rakamları ve refah payı önemli bir kıstas olacak. 5 aylık enflasyon rakamları yüzde 15,26 oldu. 6 aylık enflasyon rakamlarının da yüzde 18-20 bandında olması bekleniyor. Buna refah payı da eklenmesi bekleniyor. Bakanlığın 3 aydır gerçekleştirdiği saha çalışmaları neticesinde ortaya çıkan anket çalışmaları masada olacak.

Kürşat Muratcan Kılıç
kursat@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal