2022 Zilkade ayı ne zaman, hangi gün başlıyor? Zilkade ayı faziletleri ve ibadetleri

Şevval ayının sona ermesiyle başladığı bilinen Zilkade ayı hakkında milyonlarca müslümanın araştırması devam ediyor. Peki 2022 Zilkade ayı ne zaman, hangi gün başlıyor? İşte Zilkade ayı faziletleri ve ibadetleri...

28.05.2022-16:09 - (Son Güncelleme: 28.05.2022-16:09) 2022 Zilkade ayı ne zaman, hangi gün başlıyor? Zilkade ayı faziletleri ve ibadetleri

Mayıs ayının son haftası içerisinde başlaması beklenen Zilkade ayı hakkındaki araştırmalar son günlerde tavan yaptı. Milyonlarca müslüman “zü’l-ka‘deti’l-harâm” şeklinde de anılan Zilkade ayı faziletleri ve ibadetleri konusunda arama motorları üzerinden araştırmalar yapıyor. Şevval ayının bitip, zilkade ayının başlayacağı tarih Müslümanlar tarafından merak ediliyor. Peki 2022 Zilkade ayı ne zaman, hangi gün başlıyor?

2022 Zilkade ayı ne zaman, hangi gün başlıyor?

Diyanet takvimine göre Şevval ayı 30 Mayıs tarihinde sona erecek. Zilkade ise 31 Mayıs'ta başlayacak.

Zilkade ayı ne zaman

Zilkade ayı faziletleri ve ibadetleri

Zilkade isminin, hicrî takvimde yer alan diğer ay adları gibi milâdî V. yüzyılın başlarında Hz. Peygamber'in babasından beşinci dedesi Kilâb b. Mürre tarafından belirlendiği, İslâmiyet'in zuhuru döneminde de Araplar'ın bu isimleri kullanmakta olduğu belirtilmektedir. Câhiliye devrinde haram ayların ilki olan zilkade ayında ticarî açıdan büyük önem taşıyan panayırlar düzenlenir, Mekke'de Ukâz ve Mecenne panayırları da bu ayda kurulurdu.Bazı kaynaklarda zilkade ayında meydana gelen olaylar arasında Hz. İbrâhim ile İsmâil'in Kâbe'nin temellerini yükseltmeleri, denizin Hz. Mûsâ için yarılması, Hz. Yûnus'un balığın karnından çıkması zikredilmekle birlikte (meselâ bk. Zekeriyyâ b. Muhammed el-Kazvînî, s. 71) bu rivayetleri doğrulama imkânı bulunmamaktadır.

İbn Abbas'ın, "Mûsâ'ya otuz gece vade verdik" âyetinde geçen (el-A'râf 7/142) "otuz gece" ifadesini zilkade ayı olarak yorumladığı nakledilir (Şevkânî, II, 242). İslâm tarihinde zilkade ayında meydana gelen önemli olaylardan Hendek (Ahzâb) Gazvesi, Hz. Peygamber'in Zeyneb bint Cahş ile evlenmesi, Benî Kurayza Gazvesi, Umre Seferi, Umretü'l-kazâ, Resûl-i Ekrem'in Meymûne bint Hâris ile evlenmesi zikredilebilir. Ramazan ve kurban bayramları arasında kaldığı için zilkade ayında nikâh kıyılamayacağı yönündeki inanışların dinî dayanağı yoktur.

Zilkade ayında yapılacak ibadetlerin doğru yapılması oldukça önemlidir. Özellikle Dahvul arz günü ya da Zilka’de ayında bir gün (zorluk anında herhangi bir ay veya gün ) gusül aldıktan sonra abdest alınır ve dört rekat ikişerli olarak her rekatta bir fatiha; üç ihlas; Bir muavezeteyn (felak ve nas) sureleri okuyarak namaz kılar, selamdan sonra 70 defa günahlarından istiğfar edilir.

(esteğfirullahi ve etubu ileyh); bitirince bir defa la havle vela kuvvete illabillahil-aliyyil-azim der. Ve eller dua için kaldırılır. Ve şu duayı okur: “ Ya azizu ya ğaffaru ığfirli zunuubi va zuunbe cemi’il muminine val-muminat; Feinnehu la yağfiruz-zunibe illa ente.” Yani : Ey çok yüce; ey çok bağışlayan; benim günahlarımı; bütün mümin erkek ve kadınların günahlarını bağışla; muhakkak ki senden başka günahları bağışlayan yoktur.” Amin yarabbel alemin.

Zilkade ayının ilk Pazar gününde ise tövbe namazı kılınmalıdır. Zilkade ayı tövbe namazı şu şekilde kılınabilir:

Allah Resulü (sallallahu aleyhi ve alih) namazın şu şekilde kılınmasını bizzat kendisi buyurmuştur:

“Pazar günü önce gusül almalı (guslün niyetini tövbe guslü olarak almalı) sonra abdest almalıdır.

Sonra sabah namazı gibi iki şer iki şer olmak üzere dört rekatlık namaz kılmalıdır.

(Namazın niyeti için :”tövbe namazı kılıyorum gurbeten ilallah denilmesi gerekir”.)

Namazın birinci ve ikinci rekatlarında bir defa Fatiha suresini okumalı sonra üç defa “ihlas” suresini, bir defa “felek” ve “nas” surelerini peş peşe okumalıdır.

Birincisi bittikten sonra ikinci iki rekatlık namazı da aynı şekilde kılıp bitirdikten sonra

70 kere “esteğfirullahi rabbi ve etubu ileyh” diyerek istiğfar etmeli.

Sonra şu zikri demelidir:

“la havle vela kuvvete illa billahil aliyyil azim”

Sonra şu duayı okumalıdır:

Ya azizu ya ğafur, iğfirli zunubi, ve zunube cemiel muminine vel muminat, fe innehu la yeğfiruz zunube ille ente”

Anlamı:“Ey kudretli, ey bağışlayan! benim ve tüm mümin erkek ve kadınların günahlarını bağışla. Hiç şüphesiz senden başka günahları bağışlayan yoktur.”

Allah Resulüne (s.a.a) ya Resülallah! Eğer bu ameli başka günler yaparsak aynı sevabı alır mıyız? Allah Resulü (sallallahu aleyhi ve alih) şöyle buyurdu: “Aynı sevap ve özelliğe sahiptir.”

Sonra şöyle buyurdu: “Bunları miraç gecesinde Cebrail bana öğretti.”


Kürşat Muratcan Kılıç
muratcankilic@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal