26.07.2022-11:43 (Son Güncelleme:26.07.2022-11:43)


1

ABD

ABD

Amerika Birleşik Devletleri Silahlı Kuvvetleri, ABD'nin bütün silahlı kuvvetlerinin birleşik olarak oluşturduğu yapıdır. ABD Ordusu ilk kez, yeni kurulan ulusu Amerikan Bağımsızlık Savaşı'nda Büyük Britanya'ya karşı savunmak üzere 13 kurucu eyaletin oluşturduğu Kongre yönetimi sırasında kuruldu.



2

Rusya

Rusya

Rusya Silahlı Kuvvetleri, Rusya'yı karadan, havadan ve denizden gelebilecek her türlü saldırıya karşı korumakla görevli olan askerî kuvvet.



3

Çin

Çin

Çin Halk Kurtuluş Ordusu Kara Kuvvetleri, Çin Halk Kurtuluş Ordusunun kara tabanlı hizmet koludur ve en büyük ve en eski tüm Çin silahlı kuvvetlerinin şubesi. Kara Kuvvetlerinin 1927 yılına kadar dayanan kökleri olsa da 1948 yılına kadar resmi olarak kuruldu.



4

Hindistan

Hindistan

Hindistan Silahlı Kuvvetleri, Hindistan'ı karadan, havadan ve denizden gelebilecek her türlü saldırıya karşı korumakla görevli olan askerî kuvvet. Hindistan Kara Kuvvetleri, Hindistan Hava Kuvvetleri, Hindistan Hava Savunma Kuvvetleri, Hindistan Sahil Güvenlik ve Hindistan Deniz Kuvvetleri'nden oluşmaktadır.



5

Japonya

Japonya

Japonya Öz Savunma Kuvvetleri, II. Dünya Savaşı sonrasında 1952'de kurulan Japonya'nın de facto silahlı kuvvetleridir. Japonya anayasasının 9. maddesi gereğince Japonya de jure olarak silahlı kuvvetlere sahip değildir.



6

Güney Kore

Güney Kore

Kore Cumhuriyeti Silahlı Kuvvetleri, Güney Kore'nin silahlı kuvvetleridir. Silahlı kuvvetler Kara, Deniz ve Hava kuvvetleri ile Deniz Piyade Kolordusu'ndan oluşmaktadır.



7

Fransız

Fransız

Fransız Silahlı Kuvvetleri Kara Kuvvetleri, Deniz Kuvvetleri, Hava Kuvvetleri ve Jandarma'dan oluşan üst askeri birim. Cumhurbaşkanı "chef des armées" unvanıyla, silahlı kuvvetlerin başıdır. Cumhurbaşkanı askeri konulardaki en üst otorite ve bir nükleer saldırı emri verebilecek tek kişidir.



8

Birleşik Krallık

Birleşik Krallık

Birleşik Krallık Silahlı Kuvvetleri, resmi adıyla Majestelerinin Silahlı Kuvvetleri, diğer adı Kraliyet Silahlı Kuvvetleri, Büyük Britanya ve Kuzey İrlanda Birleşik Krallığı'nı dışarıdan gelebilecek tehlikelere karşı korumakla görevli silahlı kuvvetlerdir.



9

Pakistan

Pakistan

Pakistan Silahlı Kuvvetleri, Pakistan'ı karadan, havadan ve denizden gelebilecek her türlü saldırıya karşı korumak görevli olan askerî kuvvet. Pakistan Kara Kuvvetleri, Pakistan Hava Kuvvetleri, Pakistan Deniz Kuvvetleri, Pakistan Hava Savunma Kuvvetleri ve Pakistan Sahil Güvenliği'nden oluşmaktadır.



10

Brezilya

Brezilya

Brezilya Silahlı Kuvvetleri (Portekizce: Forças Armadas Brasileiras), Brezilya Kara Kuvvetleri, Brezilya Hava Kuvvetleri ve Brezilya Deniz Kuvvetleri'nden oluşan silahlı kuvvetlerdir



11

İtalya

İtalya

İtalya Silahlı Kuvvetleri, İtalya'yı dışarıdan gelebilecek askeri tehditlere karşı korumakla görevli silahlı kuvvetlerdir. İtalya Cumhurbaşkanı, Savunma Yüksek Kurulu başkanı olarak İtalya Silahlı Kuvvetleri Başkomutanıdır. 2021 yılında etkin askeri personelin toplam sayısı 340.147'dir.



12

Mısır

Mısır

Mısır Silahlı Kuvvetleri, Mısır'ı karadan, havadan ve denizden gelebilecek her türlü saldırıya karşı korumakla görevli olan askerî kuvvet. Mısır Kara Kuvvetleri, Mısır Hava Kuvvetleri, Mısır Deniz Kuvvetleri ve Mısır Hava Savunma Kuvvetleri'nden askeri birliklerden oluşmaktadır.



13

Türkiye

Türkiye

Türkiye'yi karadan, denizden ve havadan gelebilecek her türlü saldırıya karşı korumakla görevli olan askerî kuvvet. Yaptırım gücünü, Türkiye Cumhuriyeti Anayasası'ndan alır. Türk Silahlı Kuvvetlerinin Başkomutanlığı TBMM adına Cumhurbaşkanı tarafından temsil edilir.



14

İran

İran

İran İslam Cumhuriyeti Silahlı Kuvvetleri, İran'ı karadan, havadan ve denizden gelebilecek her türlü saldırıya karşı korumakla görevli olan askerî kuvvet. İran Ordusu, İran Devrim Muhafızları Ordusu ve İran Kolluk Kuvvetleri'nden oluşmaktadır.



15

Endonezya

Endonezya

Endonezya Ulusal Silahlı Kuvvetleri Endonezya Kurtuluş Savaşı'ndan sonra kurulan ülke güvenliğinden sorumlu askeri güç. Yüksek nüfus kapasitesi sebebiyle seferberlik anında 52.000.000 askeri silah altına alabilir. Her sene 2.000.000 kişi askerlik çağına gelir. Savunma Bütçesi yıllık 7,5 milyar ABD dolarıdır.

Ertuğ Güveniş
ertugguvenıs@outlook.com

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR