2022 Yılında Kariyeriniz İçin Sahip Olmanız Gereken 5 Sosyal Beceri

Sosyal becerilerimiz yaşamda mutlu ve başarılı olmamızı belirleyen en önemli unsurlardır. Gerek günlük ilişkilerimizde gerekse iş hayatımızda sosyal becerilerimizin bizi başarıya taşıması ve yaşamımızı kolaylaştırması mümkündür.

17.02.2022-17:52 - (Son Güncelleme: 17.02.2022-18:14) 2022 Yılında Kariyeriniz İçin Sahip Olmanız Gereken 5 Sosyal Beceri

Kariyerini ileriye taşımak isteyen insanlar için başarılarını olumlu yönde etkileyecek olan sosyal beceri kavramı zaman içerisinde değişikliklere uğrayıp yeni biçimler alabilmektedir. Dünya değişiyor. Özellikle son yıllarda yaşanan salgın nedeniyle bazı meslek dallarına olan rağbet de arttı. Buna bağlı olarak evden çalışma konusu daha fazla gündeme gelirken, sağlık, ulaşım, temizlik, bilgi teknolojileri, ekonomi gibi alanlarda çalışanlara olan ihtiyaç da arttı. Yine de her dönem favori sayılan meslek gruplarının yanı sıra, modası hiç geçmeyen iş dalları da var. Bu iş dallarında çalışan ya da kariyerlerini ilerletmek isteyen kişiler sosyal becerilerini gözden geçirip geliştirerek CV’lerde önemli bir yer kaplayan bu konuda daha güçlü bir pozisyona gelebilirler.

En önemli sosyal beceriler nelerdir?

İLETİŞİM BECERİLERİ

Zaman değişse bile temelde etkili olan ve kişiyi başarılı kılan sosyal becerilerin en önemlisi iletişim becerisidir. CV örnekleri, iletişim becerilerinin güçlü olduğunı belirten bilgiler ile doludur. İletişim yeteneği bir kişinin hem kendisini hem de yaptığı işi iyi ifade edebilmesi için son derece önemlidir. İletişim eksikliğinden kaynaklanan sorunlar nedeniyle gerek ikili ilişkilerde gerekse iş ilişkilerinde sorunlar yaşanabilir, kişinin kariyeri olumsuz etkilenebilir.


LİDERLİK YETENEĞİ

Diğer bir sosyal beceri ise liderlik yeteneğidir. Liderlik yeteneğine sahip kişilerin, çalışma alanları ne olursa olsun en üst pozisyona kadar ilerledikleri görülmektedir. Henüz çocukken bile edinilebilecek bu yeteneğin zaman içinde körelmemesine dikkat edilmelidir. Bir iş başvurusu sırasında sunduğunuz öz geçmişte geniş bir ekiple uyum içinde çalışarak liderlik yeteneklerinizi sergileyebileceğinize değinmelisiniz.

SORUMLULUK ALABİLME

Küresel anlamda geçerli olan meslek sahipleri ile bu alanlarda eğitim almış kişilerin iş başvurusu yaparken şanslarının daha yüksek olması bir tesadüf değildir. Her ne kadar geleceği öngörmek tam olarak mümkün olmasa da, iş dünyasında ileriye yönelik atacağınız adımlarda dikkatli davranmanız, kariyerinizi hızla ilerletmenize yardımcı olabilir. Elbette bunu başarabilmek için, bir başka sosyal beceri olan sorumluluk alabilme yetisine sahip olmalısınız. Güven veren bu yeti sayesinde dilediğiniz işte başarıya ulaşmanız mümkün.

PROBLEM ÇÖZEBİLME VE KARAR VEREBİLME

Problem çözebilme ve karar verebilme becerileri de size kariyerinizde yardımcı olacak diğer sosyal becerilerdir. Bir sorun oluştuğunda çözüm yolları arayıp bulabilme ve en doğru çözüme odaklanarak bu konuda karar verebilme yetisine sahip insanlar iş yaşamlarında daima bir adım önde olmaktadırlar. İş verenlerin kesinlikle gözünden kaçmayacak olan sosyal becerilerinizi geliştirmek, onlara yenisini eklemek de mümkün.

ZAMANI İYİ YÖNETEBİLME

Tüm bunlara ek olarak, gelişen ve değişen dünya ile birlikte en çok önem arzeden sosyal becerilerden bir tanesi de zamanı nasıl yönettiğiniz konusudur. Zaman, kesinlikle geri alınamayacak, telafisi mümkün olmayan bir olgudur. Bu nedenle iyi ve doğru kullanılması gereklidir. Özellikle hızla ilerleyen günümüz yaşantısında zamanı doğru ve etkili kullanabilen bireylerin iş yaşamlarında daha aktif ve başarılı oldukları bir gerçektir.

BAŞARININ ANAHTARLARI

Yukarıda sözünü ettiğimiz sosyal beceriler ve kişisel yetenekler 2022 yılında en çok aranan meslek dalları da dahil olmak üzere pek çok alandaki işte size başarının ve hızlı ilerlemenin yollarını açacak anahtarlardır.

SOSYAL BECERİLERİMİZİ ÖZ GEÇMİŞİMİZE DAHİL ETMEK

Öz geçmiş ya da biyografi anlamına gelen CV, insanın tüm yaşamı boyunca geçirdiği evrelerin, eğitim bilgilerinin ve iş deneyimlerinin yer aldığı bir belgedir. Bu belge hem iş başvurusu yapanlar hem de iş verenler için büyük önem taşır. Bu nedenle CV hazırlarken dikkatli olmakta yarar vardır. Başvuru yaptığınız pozisyona uygun özelliklerinizin olduğu bir CV iş verenin gözünden kaçmayacak ve işe kabul edilme şansınızı arttıracaktır. İster yeni mezun olun isterseniz kariyer değişikliği yapmaya karar vermiş olun, CV hazırlarken sosyal becerilerinizi ve yeteneklerinizi sergilemeniz önemlidir. Özellikle temel bilgileri, daha önceki iş ve eğitim deneyimlerinizi sıraladıktan sonra sosyal becerilerinizle ilgili bir bölüm oluşturarak iş verenin size ait daha detaylı bilgiye sahip olmasını sağlayabilirsiniz. Şansınızı daha da arttırmak için özelliklerinizi analiz ederek kendinizde bulunduğuna inandığınız yaratıcılık, ikna kabiliyeti, bilgi toplayabilme, organizasyon yeteneği gibi ek becerileri de ekleyebilirsiniz.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal