2022 yılı YKS sınav sonuçları ne zaman açıklanacak, kaç gün sonra açıklanır? YKS sonuçlarının açıklanma tarihi belli oldu mu? Üniversite tercih tarihleri

Yükseköğretim Kurumları Sınavı (2022-YKS), 18-19 Haziran tarihlerinde tüm Türkiye'de ve Lefkoşa'da gerçekleşecek. Sınava girecek öğrencilerin en çok merak ettiği konulardan biri de sınav sonuçlarının ne zaman açıklanacağı oldu. Peki 2022 YKS ne zaman açıklanacak? İşte konuya ilişkin detaylar...

19.06.2022-15:02 - (Son Güncelleme: 19.06.2022-15:02) 2022 yılı YKS sınav sonuçları ne zaman açıklanacak, kaç gün sonra açıklanır? YKS sonuçlarının açıklanma tarihi belli oldu mu? Üniversite tercih tarihleri

Üniversite sınavına girecek olanlar 18-19 Haziran tarihlerinde gerçekleşecek oturumlara sırası ile girmeye başladı. Dün sabah saatlerinde TYT sınavı yapılırken bugün ise aynı saatlerde AYT sınavı gerçekleştirildi. Peki YKS sonuçları ne zaman açıklanacak? İşte konuya ilişkin detaylar...

YKS 2022 ne zaman açıklanacak?

YKS 2022 sınav sonuçları 20 Temmuz 2020 tarihinde açıklanacak.

YKS sınav sonuçları nasıl açıklanacak?

Sınav sonuçları eskiden olduğu gibi belge olarak evlere gönderilmiyor. Adayların sonuçlarını öğrenmesi için ÖSYM'nin https://sonuc.osym.gov.tr sitesi üzerinden T.C Kimlik Numaraları ve şifreleri ile giriş yapmaları gerekecek. Bu işlemi mobil uygulama üzerinden de gerçekleştirebilirsiniz.

Bu yıl alınan kararlar doğrultusunda YKS'de SAY, SÖZ, EA ve DİL türlerinde puanın hesaplanabilmesi için TYT alanında 150 puan alma şartı ile yerleştirme puanı hesaplaması, TYT puan türü için 150 ve SAY, SÖZ, EA VE DİL alanlarında 180 puanlık baraj kaldırıldı.

Dolayısıyla sınava girip puanlaması yapılan herkes tercih yapma hakkına sahip olacak. Bu sene itibari ile puan türlerinde sınav puanı hesaplanan tüm adaylar için ortaöğretim başarı puanı eklenerek yerleştirme puanı hesaplanacak. Her sene olduğu gibi bu sene de ortaöğretim ortalamaları eklenerek yerleştirme puanında öne geçme şansı elde edilecek.

yks sonuçları

Bir diğer uygulama olan TYT puan hesaplaması yapılırken uygulanan temel matematik testi veya Türkçe testinden 0,5 veya daha fazla ham puan almış olma şartına devam edilecek. Eğer ki adayın TYT puanı yoksa AYT'den aldığı SAY, SÖZ,EA, DİL puanları hesaplanmayacak.

Bu sene yapılan sınav itibari ile özel yetenek sınavı ile öğrenci alan yükseköğrertim programlarına başvurmak için kişilerin TYT puanlarının hesaplamaları yapılacak. Bunun dışında özel yetenek sınavlarında taban puanı istenilip istenilmeyeceği üniversitelerin kararına bırakılacak.

Bazı programlardaki "başarı sırası koşulu" uygulaması sürecek

Başarı sırası koşulu tıp, diş hekimliği, eczacılık, hukuk, mimarlık, mühendislik ve öğretmenlik bölümlerinde devam edecek.

Bu doğrultuda bu seneki hukuk programlarına yerleştirmede EA bölümünde minimum 100 bininci, mühendislik bölümü yerleştirmesinde SAY alanda minimum 300 bininci, mimarlık bölümü yerleştirmelerinde SAY minimum 250 bininci, tıp bölümlerinde yerleştirmede SAY minimum 50 bininci, öğretmenlik bölümlerinde yerleştirmede istenilen puan türünde minimum 300 bininci, eczacılık bölümlerinde yerleştirme esnasında SAY minimum 100 bininci, diş hekimliği bölümlerinde yerleştirmede SAY minimum 80 bininci olma şartı olacak.

Geçen yıllın TYT puanları bu sene son kez kullanılacak

Geçtiğimiz sene TYT'ye girerek 200 ve üzerinde puan alanlar dilerlerse bu yıl yapılan YKS'de hiçbir oturuma girmeden geçen yılki TYT puanları ile 2022 YKS yerleştirmesinde bulunabilirler. Lakin bu kişilerin bu yıl ki YKS'ye başvurmuş olmaları gerekmektedir. Lakin 2022 YKS'den sonra bu puanlar bir daha kullanılamayacak.

Tüm bunların yanı sıra sınavdan önce T.C kimlik kartlarını kaybeden, nüfus cüzdanı olmayan, ya da nüfus cüzdanında T.C kimlik numarası, fotoğrafı olmayanlar il ve ilçe nüfus müdürlükleri sınav gününde açık olacak. 

Zeynep Orhan
zeyneporhan@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal