2022 yılı 200 gram altına ne kadar zekat verilir? Zekat miktarı nasıl hesaplanır?

On bir ayın sultanı Ramazan ayı paylaşma ayıdır. Bu ay da Müslümanlar oruç tutarlar. Paylaşma ayında bir önemli hususta zekat, fitre verilmesidir. Fakirlere, muhtaçlara yardım etme ayıdır. Müslümanlar 200 gram altına ne kadar zekat verileceğini merak etmektedirler? Zekat miktarı nasıl hesaplanır. Diyanet İşler Başkanlığı açıkladı. İşte detaylar.

18.04.2022-21:49 - (Son Güncelleme: 18.04.2022-21:49) 2022 yılı 200 gram altına ne kadar zekat verilir? Zekat miktarı nasıl hesaplanır?

Ramazan ayının gelmesi ile İslam alemi oruç tutmaya başladı. Bununla birlikte hayırlı bir ay olan Ramazan ayında fitre ve zekatlar verilmeye başlanıldı. Müslümanlar 2022 yılı zekat miktarını hesaplarken kaç gram altına ne kadar zekat verileceğini merak etmektedirler.

200 gram altına ne kadar zekat verilir?

Diyanet İşleri Başkanlığı 2022 yılı için hesaplamalarına göre, gram altın 935,94 TL üzerinden 200 gram altın 4.681,60 TL zekat verilir.Fakat altın fiyatlarında sürekli bir değişme söz konusu olduğundan zekat miktarında da değişiklik olacaktır. Bu nedenle Diyanet İşleri Başkanlığı zekat hesaplama robotunu kullanarak zekat miktarını öğrenebilirsiniz.

200 grama kaç zekat miktarı verilir

Zekat miktarı nasıl hesaplanır?

Zekat, İslam dininde zenginlik ölçüsüne sahip olan kimseler Allah rızası için belirli kişilere verilen miktardır. Zekat ibadetinin farz olması için gerekli şartlar şöyledir;

-Malların nisaba ulaşması

-Sahip olunduğunun üzerinden bir yıl geçmesi

-Bir yıllık borçtan fazla olması ve asli ihtiyaçtan fazla olması

Asli ihtiyaçlar, hayatı sürdürebilmek ve hürriyeti korumak için gerekli olan şeylerdir. Bunlar ise, barınma, yiyecek, giyecek, sağlık, ulaşım, eğitim, kitaplar, sanat ve mesleğe ait malzemeler, ev eşyası, elektrik, su vs. cari giderler, temel ihtiyaçlara ayrılan paradır.

Altın, gümüş, döviz vb. ticari olan varlıklar ve gelirleri, yatırım amaçlı gayri menkuller, nisap miktarı 80,18 gram altın ya da onun değerinde paradır.

Altın zekat nisabı olmasında altın ayarı önemli değildir. Nakit ve ticari mallarda nisap miktarı 22 ayar altın olarak hesaplanmaktadır.

İlk defa nisap miktarına sahip olan kişiler nisaba ulaştıkları andan itibaren bir yıl geçmesi gerekmektedir. Bir yıl geçtikten sonra zekat yılında ödenecek borçlar çıkarılır ve alacaklar eklenir. Elde kalan miktar 80,18 gram altına eş ya da fazla ise o kişi zekatla yükümlü olur. Kişi artık bundan sonra bu tarihi başlangıç tarihi olarak bilir ve bundan sonraki zekatlarını da bu şeklide yerine getirir.

Yıl içerisinde ki artış ya da eksilmeler değil yıl sonu hesaplanır. Yıl içindeki artışlar bir sene geçme şartı aranmaz.

Varlık ya da birikimlerden zekat miktarı kırkta bir (1/40) yani %2,5'tir. Hanefilere göre altın, gümüşten yapılan eşyalar zekata tabidir.

Şafii, Maliki ve Hanbeli mezhebine göre ise kadınların kullandıkları ziynet eşyası asli ihtiyaç olduğundan zekat sayılmaz. 'Ziynet eşyalarından zekat yoktur' denilmektedir. Fakat birikim yönünden ise ve kullanmama niyeti varsa zekata tabi olur. Günümüze bakıldığından fakir ve muhtaç insanlar düşünüldüğünde onların lehine olmasından dolayı Hanifi mezhebine uygun olarak zekat miktarı verilmektedir.

Elmas ve zümrüt gibi değerli şeyleri takı, süs olarak kullanılıyorsa eğer zekat olmaz. Fakat yatırım amaçlı ise zekata tabidir.

Bir şirkette hisse senedine sahip olan kimse, şirketin kar ve zararına ve ayrıca şirketin bina, makine ve demirbaşlarının hissesine ortak olurlar. Nisap miktarına ulaşılır ve bir yıl geçerse zekat %2,5 oranında verilir. Bu paylar, kardan pay alma amacıyla değil, alım satım amaçlı tutuluyorsa, bu paylar ticari mal olarak kabul edilir ve nisap tutarına ulaşıldığı takdirde piyasa değerini aşar. %2,5 zekat veriyorlar.

Ticari ya da yatırım amacı olmayan gayri menkullerin gelirlerinden zekat verilir. Zekat yılında ödenecek borçlar çıkarıldığında bir yıl geçtikten sonra kırkta bir oranında yani %2,5 oranında zekata tabiidir.

Ticaret veya gelir amacıyla satın alınan hane, arsa, apartman, dükkan vb. gelirler ile fabrikalardan elde edilen gelirler de zekata tabidir, bu programdaki diğer tasarruflarla birlikte nisaba ulaşırlarsa yüzde bir oranında ödenmesi gerekir. Ticaret evleri, dükkanlar vb. Zekat, zekatın verildiği gün inşaatın piyasa değerinin kırkta biri yani %2,5 oranında hesaplanarak verilir.

Kişi evi, iş yeri, çiftliği vb. yatırım amaçlı ise zekata tabidir. Başka amaçlarla satın aldığı gayrimenkuller ve kullandığı arabalar zekata tabi değildir. Ancak yatırım amaçlı tutulan evler, arsalar, tarlalar vb. Taşınmaz malın piyasa değeri üzerinden hesaplanması ve zekatın kırkta bir oranında ödenmesi gerekir. Zekat verecek para yoksa ve zekat verecek başka mal yoksa, bu taşınmazlar satıldığında önceki yıllarla birlikte zekatları hesaplanır ve her yıl zekatın kırkta biri (%2,5) ödenir.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal