2022 TOKİ konut başvuruları ne zaman başlayacak? 81 il TOKİ sosyal konut projesi başvuru şartları neler?

Türkiye’nin 81 ilini de kapsayan sosyal konut projesi hakkındaki detaylar milyonlarca vatandaş tarafından araştırılıyor. Konu hakkında Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum ile Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı açıklamalarda bulundu. Peki 2022 TOKİ konut başvuruları ne zaman başlayacak? 81 il TOKİ sosyal konut projesi başvuru şartları neler? İşte soruların cevapları...

22.08.2022-15:34 - (Son Güncelleme: 12.09.2022-11:28)

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, TOKİ öncülüğünde gerçekleştirilecek Türkiye’nin şu ana kadar ki en büyük sosyal konut projesinin detaylarına yer verdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan da 81 ilde gerçekleştirilecek sosyal konut projesinin detaylarını vatandaş ile paylaşırken, kira öder gibi ev sahibi olma vaadi taşıyan bu proje hakkında daha fazla bilgiye ulaşmak isteyen vatandaşlar arama motorları üzerinden araştırmalarını sürdürüyor. Peki 2022 TOKİ konut başvuruları ne zaman başlayacak? 81 il TOKİ sosyal konut projesi başvuru şartları neler? 

2022 TOKİ konut başvuruları ne zaman başlayacak?

1 Ağustos 2022 tarihinde yapılan Kabine Toplantısı’nda alınan kararları açıklayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, tarihin en büyük sosyal konut projesinin detaylarından bahsetti. Toplantının ardından konuşan Erdoğan, ‘’Cumhuriyet tarihinin en büyük sosyal konut hamlesini başlatıyoruz” demişti. Hazırlıkların bitmek üzere olduğunu belirten Erdoğan, ''Vatandaşlarımızı kira öder gibi taksitlerle yerel ve yatay mimari anlayışına göre inşa edilmiş konut projeleri ile ev sahibi yapacağız. Sıfır atık uyumlu, enerji verimli, iklim dostu malzemelerle yapılacak bu konut projelerinin tamamında yenilebilir enerji sistemleri kullanılacaktır.

Her zaman olduğu gibi bu projede de şehit yakınları ve gazilerimiz ile emeklilerimize özel bir kontenjan ayıracağız. Ayrıca ilk defa evlenen gençlerimiz de bu projede kota sahibi olacaktır. Önümüzdeki ay bir tanıtım toplantısıyla tüm detaylarını milletimize duyuracağımız konut kampanyasının şimdiden ülkemize hayırlı olmasını diliyorum.'' demişti.

TOKİ sosyal konut

81 il TOKİ sosyal konut projesi başvuru şartları neler?

81 ilde gerçekleştirilecek TOKİ sosyal konut projesinin başvuru şartları şu şekilde:

Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak.

Genç, emekli, şehit yakını, gazi veya engelli olmak

25 yaşını doldurmuş olmak.

Projenin bulunduğu il sınırları içerisinde 1 yıldan uzun süredir ikmet ediyor olmak.

TOKİ’den daha önce konut satın almamış olmak.

Hanehalkı adı altında yalnızca bir adet başvuru yapılmış olmalı.

Anadolu’da 14 bin TL, İstanbul’da ise 16 bin TL’nin altında hane geliri olması.

Ödeme, gelirin yüzde 30'unu geçmeyecek

Soysal konutların ödeme sistemleri ise aylık taksitleri asgari ücretlilerin ödeyebileceği tutarda olacak.  Ödeme, toplam hane gelirinin yüzde 30'unu aşmayacak, 240 aya kadar vade imkanı getirilecek. 81 ile gerçekleşen olan TOKİ projesi ise olası depremin en çok etkileyeceği İstanbul'da yapılacak.

Başvuru bedeli 500 TL oldu

TOKİ proje kapsamında 81 ilde satışa sunulacak 100 bin arsa, elektrik, su ve doğal gaz altyapıları tamamlanmış, imar planları bulunan ve inşaat yapmaya hazır şekilde teslim edilecek. Başvuru bedeli 500 lira olarak belirlenen arazilerden faydalanmaya hak kazananlar kendi evlerini yapabilecek. Başvuru şartlarını karşılayanlar arasında ise kura çekilecek. Arsa satışı başvurularında şu şartlar aranacak:

-Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak,

-Yoksul ve dar gelirli olmak,

-Kendisinin, eşinin veya ergin olmayan çocuğunun herhangi bir belediye sınırı içerinde ev yapmaya müsait arsaya veya herhangi bir yerde bir ev veya apartmanın ayrı bir dairesinin karşılığı olan arsa payına sahip olmamak,

-Daha önce 775 sayılı Gecekondu Kanunu ve Uygulama Yönetmeliği hükümlerine tabi uygulamalardan faydalanmamış olmak. 

-TOKİ'nin yürüteceği proje kapsamında ilk olma özelliği taşıyan, "Küçük ve orta ölçekli sanayiciye yönelik 28 ilde oluşturulacak sanayi sitelerindeki 10 bin iş yeri" için başvuru bedeli 2 bin lira olarak belirlendi. 

-Projenin bu ayağına başvuruda bulunacaklardan, projenin bulunduğu il nüfusuna kayıtlı veya o il sınırlarında faaliyette bulunan 18 yaşını doldurmuş Türk vatandaşı olması şartı aranacak. 

-Başvuru yapacaklardan ayrıca ustalık, iş yeri açma, ilgili oda kayıt veya vergi mükellefi belgesi ile e-Ticaret yapıldığına dair belgeler istenecek. 

-Sanayi sitelerindeki iş yerleri için başvuru yapacakların, kendisinin, eşinin ve 18 yaşından küçük çocuklarının mülkiyetinde sanayi dükkanı olmaması da gerekecek. 

-İstanbul’da aylık hane geliri 16 binin, diğer illerde ise 14 bin liranın altında olması şartlar arasında.

-TOKİ konutları 240 aya varan vadelerle satışa sunacak.

-TOKİ tarafından yürütülecek projede gençler, emekliler, engelliler, şehit yakınları ve gazilere yönelik özel kontenjanlar olacak.

-30 yaş altı gençlere yüzde 20 oranında kontenjan ayrılması planlanıyor. 

Mihrab Kurt
mihrabkurt@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

En Çok Okunanlar

Modal