2022 güncel kıdem tazminatı hesaplama şekli. Kıddem tazminatından tavan ve taban ücretleri ne kadar nasıl hesaplanıyor?

Yılın ortasında asgari ücrete tekrar zam yapılmasından sonra kıdem tazminatı da merak konusu oldu. Net 5.500 TL olan asgari ücret üzerinden kıdem tazminatı hesaplaması araştırılırken konuya dair meraklar da artmaktadır. 2022 kıdem tazminatı nasıl hesaplanır? Kıdem tazminatı ücretleri ne kadar, formüller nelerdir? İşte, kıdem tazminatına ilişkin tüm detaylar haberimizde yer almaktadır

06.07.2022-12:07 - (Son Güncelleme: 06.07.2022-12:07) 2022 güncel kıdem tazminatı hesaplama şekli. Kıddem tazminatından tavan ve taban ücretleri ne kadar nasıl hesaplanıyor?

2022 Temmuz zammından sonra yeni ücretlenmeler belirlendi. Asgari ücrete gelen zam sonrasında vatandaşlar tarafından kıdem tazminatı merak konusu oldu. 2022 kıdem tazminatı ne kadar, hesaplama formülleri nelerdir? İşte, kıdem tazminatında yeni tutarlar haberimizde

2022 Temmuz kıdem tazminatı tavan ücreti ne kadar? 

Temmuz zamlarından sonra birçok alanda yeni düzenlemeler yapıldı. Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati'nin imzası üzerine yayımlanan genelge içerisinde Temmuz-Aralık 2022 dönemine ait kıdem tazminatı tavanı 15 bin 371 lira 40 kuruş olarak belirlenmiştir. 

Özellikle çalışanları yakından ilgilendiren kıdem tazminatında yükselmeler yaşandı. SGK brütü 15.371 TL üzerinden tavan rakam hesaplamaları gerçekleşecektir. 10 yıl çalışmış birinin işten çıkarılması halinde kişiye 153 bin 714 TL kıdem tazminatı verilecektir. 

Kıdem Tazminatı ne kadar oldu?

Kıdem tazminatı hesaplama formülü nedir? 

İşveren ve işçi arasında gerçekleşen iş sözleşmesinin feshi durumlarında çalışılan her tam yıl 30 günlük brüt ücret tutarında kıdem tazminatı ödenmektedir. Bir yıldan uzun süren durumlarda ise zaman göz önünde bulundurularak hesaplamalar yapılır. İşçiye ödenen maaş dışında yol parası, yemek parası ve ikramiyelerde göz önünde bulundurularak hesaplanır. Her tam çalışma yılı için ödenen kıdem tazminatı tutarı, fesih tarihinde geçerli olan kıdem tazminatı tavanı ile sınırlandırılmıştır.

Kıdem tazminatı hangi durumlarda verilir? 

- İşveren tarafından iş sözleşmesi feshi edildiğinde

- İşçi tarafından sağlık, iyi niyet ve ahlak kuralların aykırılık ya da işyerinde işin durması halinde 

- Askerlik görevi nedeniyle işten ayrılma 

- Emekli olmaya hak kazanılması ya da yaş dışında prim günlerinin doldurulmasıyla işten çıkma 

- Kadın evlenmesi haline 1 yıl içinde kendi isteği ile işten ayrılması 

Şahsenem Aktaş
sahsenem@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal