2021 Emekli Maaşları Zamlanıyor! Gözler O Kritik Toplantıda

Milyonlarca emeklinin ve memurların gözü bu toplantıda, 7 milyon emekli ve memurun zam pazarlığı başladı. 2021 emekli maaşlarına zam geliyor. Bu hafta rakam ortaya çıkacak ve üzerinde karar verilecek.

10.08.2021-09:11 - (Son Güncelleme: 10.08.2021-10:17) 2021 Emekli Maaşları Zamlanıyor! Gözler O Kritik Toplantıda

Milyonlarca emeklinin ve memurların gözü bu toplantıda... Geçtiğimiz hafta başlayan toplu sözleşme görüşmelerinde sona gelindi.

PAZARLIKLAR BAŞLAYACAK

Sendikalar taleplerini iletti ve ön müzakereler de yapıldı. Şimdi bu hafta hükümetin teklif edeceği rakamlar açıklanacak ve bunun üzerinden pazarlıklar başlayacak.

TEKLİF BEKLENİYOR

Toplu sözleşme görüşmelerinde 4 milyona yakın memur ile 3 milyona yakın memur emeklisinin 2022 ve 2023 yıllarında alacaklar 4 ayrı zam oranı belli olacak. Sadece maaşlar değil, sosyal haklarda da yenilikler gelecek. Bu yıl Memur-Sen ve Türkiye Kamu-Sen toplu sözleşme görüşmelerinde birlikte hareket ediyorlar. 

İKİ YILDA TOPLAM YÜZDE 6 REFAH PAYI ARTIŞ TALEBİ

İki konfederasyonun ortak teklifleri de hükümete sunulmuştu. İki konfederasyon, taban aylığa 600 lira seyyanen zam, 2022'de yüzde 21, 2023'te yüzde 17, her yıl yüzde 3 olmak üzere iki yılda toplam yüzde 6 refah payı artışı talebinde bulundu. Konfederasyonların talepleri arasında tüm memurlara 3600 ek gösterge verilmesi, sözleşmelilerin kadroya geçirilmesi, memurlara da bayram ikramiyesi ödenmesi gibi maddeler de yer alıyor.

ZAM ORANLARI KARARA BAĞLANACAK

Memur emeklilerinin 2022 ve 2023 yıllarında alacakları 4 ayrı Ocak ve Temmuz zam oranları karara bağlanacak. Memurlar ve memur emeklileri Ocak ve Temmuz aylarında toplu sözleşme zamlarıyla birlikte oluşan 6 aylık enflasyon zam oranını geçerse fark da alıyorlar. Böylece zamlar enflasyonun altında kalmıyor. Bu yıl ayrıca emekliler için aile parası, sosyal tesislerde indirim, yaş beklerken GSS primlerinin ödenmesi gibi sosyal talepler de masada bulunuyor.

ANLAŞMA SAĞALANAMZASA HAKEM KURULU DEVREYE GİRECEK

Toplu sözleşme mevzuatına göre, 12 Ağustos itibariyle hükümet teklifini açıklayacak, ağustos ayının 3. haftasına kadar da müzakerelerin tamamlanması gerekecek. Eğer bu süreçte anlaşma sağlanamazsa zam oranına Hakem Kurulu karar verecek.

KURULUN ALDIĞI KARARLAR TOPLU SZÖLEŞME NİTELİĞİNDE

Yasaya göre, 'Kamu Görevlileri Hakem Kurulu' Yargıtay, Danıştay ve Sayıştay'dan Cumhurbaşkanınca Başkan olarak seçilecek bir üye, Cumhurbaşkanınca belirlenen bakanlıklar ile kamu kurum ve kuruluşlarından dört üye, en fazla üyeye sahip konfederasyon tarafından belirlenecek iki, diğer konfederasyonlardan birer üye de dahil olmak üzere toplam 11 üyeden oluşuyor. Kurulun aldığı kararlar bağlayıcı olurken, toplu sözleşme niteliği taşıyor.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal