04.05.2020-16:11 (Son Güncelleme:26.04.2024-05:45)


1

Bosna Hersek'in ortasında olan Bjelasnica Dağı'nın güneyinde 1500 metre rakımda teknolojinin gitmediği bir köy Lukomir… Köyde yalnızca 20 kişi yaşıyor ve ortaçağ geleneklerine devam ediyor. National Geographic Seyahat yazarı Alex Crevar bölgeye gitti ve tuhaf bilgiler edindi. İşte modern dünyadan uzak bir hayatı olduğu Lukomir...



2

Başkent Saraybosna'ya 50 kilometre mesafede olan Lukomir Köyü'ne seyehat kağnılarla 3 saat sürüyor. Şuan Lukomir'de yaşayan aileler yalnızca nisan-ekim arası 7 aylık dönemde köye gidiyorlar. Çetin kış şartlarının yaşandığı süreçte öteki aylarda köyü terk edip başkente yerleşiyorlar.



3

Köyde ahşap ve taştan yapılmış evler, meşe ile köknar ağaçlarıyla eski bir taş yığını yer alıyor. Köy, Rakitnica Nehri'nin de içinden geçtiği 2 bin 600 metre rakımda tekrar aynı adlı Rakitnica Kanyonu'nun yakınlarında bulunuyor. 14. Yüzyıldan kalma 'stecci' adı verilen mezar taşlarıyla devasa gemi gövdelerinin izleri bölgenin etrafında yayılmış durumda oluyor. Stecci, Bosna-Hersek, Hırvatistan ve Karadağ hudut bölgelerine dağılmış olan anıtsal ortaçağ mezar taşlarının ismi. Bosna Hersek hudutları içerisinde neredeyse 60 bin, Hırvatistan'da 4 bin 400, Karadağ'da da 3 bin 500 mezar taşı mevcut.



4

Stecci, Bosna-Hersek, Hırvatistan ve Karadağ hudut bölgelerine dağılmış olan anıtsal ortaçağ mezar taşlarının ismi. Bosna Hersek hudutları içerisinde neredeyse 60 bin, Hırvatistan'da 4 bin 400, Karadağ'da da 3 bin 500 mezar taşı mevcut. Çobanlar köyde olan geçitle hayvanlarını otlatmak için, köyün karşısındaki platoları ile yeşil çayırları seçiyor. Köyde olanlar eski taş evlerde yaşıyor ve hayvanlarını evlerinin yanlarındaki taştan ahırlarda tutuyor. Lukomir'de yaşayan yaşlılar genelde ihtiyaçlarını tahtadan yaparlar. Tahta kaşık, çatal, sopa benzeri aletleri oradan karşılıyorlar. Köy sakinleri genellikle Lukomir'in geleneksel renkli elbiselerini giyiyorlar.



5

NE HASTANE VAR NE DE OKUL

NE HASTANE VAR NE DE OKUL

Zaman içerisinde Bosna Hersek'in en yüksek köyü olan Lukomir, modern dünyayla bağı koparmış ortaçağ adetleriyle yaşayan bir topluluk durumuna gelmiş. Elektrik ile su 1960 senesinden beri köyde var ve halen düzenli bir şekilde kullanılmıyor. Lukomir'de pazar, hastane, okul, doktor yok. Sonbahar mevsiminin sonundan ilkbahar mevsiminin ortasına kadar köye arabayla ulaşım imkânsız duruma geliyor.



6

YÜRÜYÜŞÇÜLERİN UĞRAK NOKTASI

YÜRÜYÜŞÇÜLERİN UĞRAK NOKTASI

Lukomir, maceraperestlere eşi benzerş olmayan manzaralar veriyor. Lukomir, geniş panoramik manzaraları, tarihi yapıları, yerlilerin misafirperver davranışlarıyla son dönemde misafir sayısını ciddi bir şekilde çoğalttı. Turizmle beraber köyün daha fazla bilindiğini, insanların burayı keşfederek kendilerine eşlik etmelerine sevindiklerini belirtiyorlar. Yüzlerce senelik orman, tabloya benzer dağlık yerleriyle Balkan bölgesindeki turizm trendlerine kıyasla macera ve özgünlük bakımından farklı bir yer olarak kendini gösteriyor. Ziyaretçi turistler orada yapılmış olan el yapımı çorapları, şapkaları, tahta kaşıkları ve hediyelik eşyaları alıyor. Her yaz mevsimi köye geri dönen bir takım aileler hayvanlarını otlatıyor. Bir de köy sakinleri dini bayramlarda bir araya geliyor.



7

MEVSİMLİK HAYAT

MEVSİMLİK HAYAT

Orada olan yaşlılar hala geleneklerini canlı tutmak için çocuklarına ile torunlarına bu tutkularını anlatıyor. Gençler yaşlıları ideal bir örnek olarak benimsiyor ve kaybolan eski Avrupa hayat tarzına hem turistler hem de kendileri için benzeri olmayan bir vaziyet olduğunu belirtiyorlar. Fazla kar yağışının başladığı zamanlarda köy sakinleri aileler taşınmak zorunda kalıyor. Yaz mevsiminin getirdiği sevinç, kış mevsiminde köyü derin bir sakinliğe bürüyor. Ulaşımın güzel havalarda dahi oldukça zor olduğu köy, kar yağışıyla beraber iyiden iyiye güçleştiriyor. Ailelerin mayıstan itibaren köye geri dönmesiyle hem turizm hem de normal hayatına geri dönüyor. Şu zamanlar salgın sebebiyle köyde yalnızca yerliler kalıyor.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR