1999 Sonrası İşe Başlayanlar Dikkat: İstifa Edene Kıdem Tazminatı!

Milyonlarca çalışan işe girdiği ilk günden itibaren emekliliğini ve kıdem tazminatını hesaplıyor. Kıdem tazminatında ise neredeyse hiçkimsenin bilmediği bir detay var. 1999 yılından sonra işe başlayanlardaki değişiklik çok önemli. İşte detaylar...

10.02.2022-11:32 - (Son Güncelleme: 10.02.2022-11:32) 1999 Sonrası İşe Başlayanlar Dikkat: İstifa Edene Kıdem Tazminatı!

Birçok çalışan farkında değil. Kıdem tazminatına hak kazanmada 1999 sonrası yapılan değişiklik dikkat çekiyor. Çalışanlar ne zaman emekli olacağını, hangi şartlarda kıdem tazminatı kazanacağını; EYT'liler kendi durumlarının ne olacağını merak ediyor. Hürriyet gazetesinden Noyan Doğan çalışma hayatı ile ilgili en çok merak edilen soruların yanıtı verdi. İşte sizler için hazırladığımız o soru ve cevaplar...


Soru: 1977 doğumlu ve mayıs 2000 tarihli iş girişliyim, hiç boşluk vermeden 7150 pirim günüm var. Kıdem tazminatımı alarak işten ayrılabilir miyim? Tazminatımı alarak işten ayrıldıktan sonra hiç boşluk vermeden yeni bir işe girdiğimde ne kadar süre sonra işsizlik maaşı alabilirim?

Cevap: 1999'dan sonra işe başlayanlar 7000 prim gününü doldurmaları halinde 25 yılı beklemeden kıdem tazminatı almaya hak kazanır. Bu şartlarda kıdem tazminatını alabilirsiniz. İşsizlik maaşı alınabilmesi için çalışanın işten çıkarılmadan önceki son 3 yıl içinde en az 600 gün süre ile işsizlik sigortası primi ödemiş ve işten çıkarılmadan önceki son 120 gün sigortalı olarak çalışmış olması gerekiyor.

KİMLER KIDEM TAZMİNATI ALABİLİR?

Tazminat alabilmek için çalışanın işveren tarafından işten çıkarılmış olması gerekiyor. Çalışan kendi isteği ile ayrılırsa, kıdem tazminatını alamıyor. İşyerinde bir yıl çalıştıktan sonra kıdem tazminatına hak kazanılıyor. Erkek çalışanlar askerlik, kadın çalışanlar ise evlilik nedeniyle işten ayrılma halinde kıdem tazminatı alabiliyor. Emekliliği gelen çalışanlar da kıdem tazminatını alıp işten ayrılabiliyor. Bunların dışında ise çalışan emeklilik için gerekli prim gün sayısını doldurduğunda yaşı beklemeden kıdem tazminatını alabiliyor.

KIDEM TAZMİNATI TAVANI NE KADAR OLDU?

Kıdem tazminatının 2021'de tavanı 8 bin 651,62 liraya yükselmişti. 2022 yılına ait asgari ücrete bağlı olarak bu kalemde de artış yaşandı ve 10 bin 596 liraya yükseldi.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal