19 Mayıs tatilinde çalışana mesai ücreti ödenir mi? 19 Mayıs mesai ücreti hesaplama

Çalışan vatandaşlar yaklaşan 19 Mayıs gününün resmi tatil olması sebebiyle, İnternet üzerinden mesai ücretlerinin ne kadar olduğunu araştırmaya başlamış durumdalar. 1 haftada 40 saat çalışan bir kişinin, 45 saatlik 1 haftada çalışma yapıldığı zamanda, işçinin fazla çalışmış olduğu sürelerin % zamlı olarak hesaplanmasına mesai ücreti denilmektedir. Peki, 19 Mayıs tatilinde çalışana mesai ücreti ödenir mi? 19 Mayıs mesai ücreti hesaplaması nasıl yapılmaktadır? İşte merak edilen konu hakkındaki tüm detaylar sayfamızda yer almaktadır.

18.05.2022-14:25 - (Son Güncelleme: 18.05.2022-14:25) 19 Mayıs tatilinde çalışana mesai ücreti ödenir mi? 19 Mayıs mesai ücreti hesaplama

Çalışan vatandaşlar yaklaşan 19 Mayıs gününün resmi tatil olması sebebiyle, İnternet üzerinden mesai ücretlerinin ne kadar olduğunu araştırmaya başlamış durumdalar. 1 haftada 40 saat çalışan bir kişinin, 45 saatlik 1 haftada çalışma yapıldığı zamanda, işçinin fazla çalışmış olduğu sürelerin %25 zamlı olarak hesaplanmasına mesai ücreti denilmektedir. 

Mesai

19 Mayıs tatilinde çalışana mesai ücreti ödenir mi? 19 Mayıs mesai ücreti hesaplaması nasıl yapılmaktadır?

Resmi tatiller arasında 19 Mayıs günüde yer almaktadır. Fazla çalışma karşılığında fazla çalışma ücretinin ödenmesi gerekmektedir. Fazla çalışma ücreti, çalışan kişinin normal çalışma ücretinin saat başına düşen miktardan %50 fazlası olarak geçmektedir. Fazla sürelerle çalışma yapıldığı zaman, bu ücret %25'ten hesaplanmaktadır. 

Örnek verecek olursak, saat başına 30 TL, çalışan bir kişi fazla çalışma yaptığı zaman, saat ücreti 45 TL olarak hesaplanması gerekmektedir. Söz konusu olan çalışan kişinin, fazla sürelerle çalışma saat ücreti ise 37,50 TL olarak hesaplanması gerekmektedir. Ulusal bayram ve genel tatil günleri zamanlarında, çalışmadıkları takdirde bir iş karşılığı olmaksızın o gün tatil yaparak geçirebilirler. Yada tatil zamanı çalışırlarsa eğer, çalışan her gün içinde bir günlük ücret ödenmektedir. Hafta tatili zamanında çalışsanız, 1,5 katı fazla ücret ödenmesi gerekmektedir.

Ulusal Bayram; 29 Ekim, 30 Ağustos gibi milli bayramlar ile kurban bayramı, ramazan bayramı gibi dini bayram günlerini ifade etmektedir. Genel tatiller ise, 1 Mayıs ve 1 Ocak günleri olarak geçmektedir. Tam zamanlı çalışanlar, aylık, günlük ya da saatlik ücretli olması fark etmeksizin, çalışmış olsun yada olmasın resmi tatil günlerinde ücretlerini alabilmektedirler. Aylık maktu ücretlilerde resmi tatil günlerinin hesabı ücretlerine dahilken, günlük, saatlik ücretlilerde normal mesai günü gibi tatil günleri için günlük ücretleri ödenmektedir.

Yapılan bu mesai hesaplamaları düzenlemeleri, 4857 sayılı İş Kanunu’nun 47. Maddesinde geçmektedir.

Nilay Kızıldemir
nilaykzldmr@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal