19 Mayıs kaç yılında ilan edildi? 19 Mayıs'ın bu yıl kaçıncı yıl dönümü?

19 Mayıs Atatürk'ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı için geri sayım başlarken, bu kutlu günün hangi yılda ilan edildiği ve bu yıl kaçıncı yıl dönümün kutlanacağı araştırmaları hız kazandı.

12.05.2022-10:05 - (Son Güncelleme: 12.05.2022-10:05) 19 Mayıs kaç yılında ilan edildi? 19 Mayıs'ın bu yıl kaçıncı yıl dönümü?

19 Mayıs 1919 yılında Mustafa Kemal Atatürk'ün Samsun'a çıkması ile başlayan milli mücadelenin fidanı olarak tanımlanan 19 Mayıs Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı, ulusal bayramlar arasında önemli bir yere sahiptir. 2022 yılı için de 19 Mayıs Atatürk'ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı için geri sayım başlarken bu kutlu günün heyecanı içine giren vatandaşlar 19 Mayıs hakkında bilgi edinmeye çalışmak için arama motorlarına sorular soruyorlar. Bunlardan en çok yanıtı aranılan soruları ise '19 Mayıs kaç yılında ilan edildi?' ve '19 Mayıs'ın bu yıl kaçıncı yıl dönümü?' oldu.

19 Mayıs Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı

19 Mayıs kaç yılında ilan edildi?

19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramı'nın ilk kutlaması 1926'da Gazi Günü adı altında Samsun'da gerçekleştirilmiştir. Daha sonra 24 Mayıs 1935 yılında bu kutlu gün 'Atatürk Günü' adıyla resmi hale getirilmiştir. 19 Mayıs bayramının ilk kutlamaları için Beşiktaş destek vermiş ve kutlamaların yapılması için de Fenerbahçe stadı kullanılmıştır.

O gün Fenerbahçe stadına Fenerbahçeli ve Galatasaraylı olmak üzere yüzlerce sporcu katılmıştır ve o gün tam anlamıyla görkemli bir spor günü olarak geçirilmiştir.

Bu organizasyon sonrasında ise Spor Kongresi yapılmış ve Beşiktaş Spor Kulübü'nün kurucu üyesi Ahmet Fetgeri Aseni, kongrede söz alarak bu kutlu Atatürk Günü'nün tüm Türk gençliğe mal edilmesini kongreye katılan üyelere teklif etmiştir. Kongrede sunulan teklifte bu günün bundan sonraki süreçte "19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramı" adıyla her yıl kutlanması talep edilmiştir.

19 Mayıs Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı

Ahmet Fetgeri Aseni'nin teklifi kongrede onaylandıktan sonra, teklif Gazi Mustafa kemal Atatürk'e iletilmiş ve Atatürk'ün de onayıyla 19 Mayıs yasal bir nitelik kazanmıştır.

20 Haziran 1938 tarihinde çıkarılan kanun ile birlikte kutlanan 19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramı'nın adı, 12 Eylül darbesi sonrasında "19 Mayıs Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı" olarak değiştirilmiştir.

19 Mayıs'ın bu yıl kaçıncı yıl dönümü?

Mustafa Kemal Atatürk'ün Samsun'a çıkması ile başlayan milli mücadelenin fidanı olarak kabul edilen 19 Mayıs Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı, 2022 yılında tüm Türkiye'de büyük bir coşkuyla 103. Yıldönümü kutlanacak.

Elvan Çıldır
elvan@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal