15.07.2020-14:27 (Son Güncelleme:29.04.2024-01:19)


1

2016 Türkiye askeri darbe girişimi, bilinen ismiyle 15 Temmuz darbe girişimi, darbecilerin tabirinde Yurtta Sulh Harekatı olarak ifade ediliyordu. 15-16 Temmuz tarihlerinde kendilerini Yurtta Sulh Konseyi olarak gösteren bir grup askerin yapmayı hedefledikleri askeri darbe girişimidir. TRT yayınında, ordunun idaresine el konulduğuna yönelik açıklanan bildiriyle bütün Türk vatandaşı tarafından öğrenilen darbe girişimi, vatandaşların sokaklara çıkmasıyla akışını değiştirdi. 15 Temmuz darbe teşebbüsü kronolojik sıralaması... 15 Temmuz'da Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) içerisindeki FETÖ üyesi bir grup subay aracılığıyla Genelkurmay Başkanlığı Karargahı'nda yapılan darbe girişimi, ülke genelinde hemen hemen 22 saat içerisinde kontrol altına alındı. 15 Temmuz Cuma günü saat 22:00'da başlayan alçak FETÖ'nün darbe girişimi, 16 Temmuz Cumartesi günü saat 20:02'de kontrol altına alındı. FETÖ'nün darbe teşebbüsü ve ardından yaşananlar...



2

15 Temmuz | 22:00 - Genelkurmay'da silah sesleri geldi, bir helikopterden dışarıda olanların üzerine ateş edildi. Ankara'da Genelkurmay Başkanlığı Karargahı ile TRT Genel Müdürlüğü bir grup asker aracılığıyla ele geçirildi ve aynı saatlerde İstanbul'da Boğaziçi ile Fatih Sultan Mehmet Köprüleri tekrar bir grup asker aracılığıyla kapatıldı. 15 Temmuz | 22:10 - Meydana gelen olağanüstü hadiseler sebebiyle Başbakanlık müsteşarı başkanlığında Çankaya Köşkü'nde koordinasyon merkezi oluşturuldu. Başta meydanların halk tarafından kontrol altına alınmasına karar verildi. 15 Temmuz | 23:05- Dönemin başbakanı Binali Yıldırım ilk olarak farklı televizyon kanallarında canlı yayınlara bağlanarak açıklamalar yaptı. Bu açıklamalarında, 'bir kalkışma girişimi'nin olduğunu ifade eden Yıldırım, 'Bu girişime izin verilmeyecektir. Bunu yapanlar en ağır bedeli ödeyeceklerdir. Askerin içerisinde bir grubun kalkışması söz konusu.' diye konuştu. 15 Temmuz | 23:24- Ankara’nın Gölbaşı ilçesindeki Polis Özel Harekat Eğitim Merkezi’nde patlama oldu. 15 Temmuz | 23:30 - 00:00- Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar’ı darbe girişimi gerçekleştiren bir grup askerin rehin aldığı belirtildi. Güvenlik kaynakları, 'Askeri kalkışma, ordu içerisindeki Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması (FETÖ/PDY) mensubu bir grup subay tarafından yapılmaya çalışılmaktadır.' ifadeleriyle durumu açıkladı. 16 Temmuz | 00:01 - 00:09- Marmaris’te olan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Atatürk Havalimanı’na doğru yola çıktı. Ankara Yenimahalle’deki Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) kampüsüne askeri helikopterlerce ateş edilmesiyle MİT’in çevre güvenliğini temin eden unsurlar tarafından saldırıya silahla yanıt verildi. 16 Temmuz | 00:13- TRT’yi ele geçiren girşimci askerler darbe bildirisi okuttu. Cumhurbaşkanlığı kaynakları tarafından açıklamayı TSK'nın yapmadığına vurgu yaparak 'Korsan bildiridir. Gerekli özenin gösterilmesini rica ederiz' denildi. Korsan bildirinin TRT’de canlı yayında okutulmasının hemen ardından TÜRKSAT, TRT’nin yayınını kesti. 16 Temmuz | 00:26 - 00:30- Açıklamaların ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan farklı televizyon kanallarına bağlanarak, askeri kalkışmaya tepkisini gösterdi ve halkı meydanlara çağırdı. Cumhubaşkanı Erdoğan, 'Millî iradeye yönelik bu ayaklanma hareketine karşı tabii ki hukuk, yasalarımız, anayasamız neyi gerektiriyorsa bunun bir defa cevabını bu yapı ister Silahlı Kuvvetler içinde olsun, bir grup azınlık da olsa ister başka kurumlarımızın içerisinde olsun, gereken cevabı alacaklardır.' dedi. Cumhurbaşkanı'nın çağrısı ve Diyanet İşleri Başkanlığı'nın talimatıyla 81 şehirde okunan selalar ve Türkiye genelinde vatandaşlar sokağa çıkarak darbe girişimine karşı birlik mesajı paylaştı. 16 Temmuz | 00:35- Darbe girişimiyle alakalı ilk soruşturma İstanbul’da başlatıldı. Küçükçekmece Cumhuriyet Başsavcısı Ali Doğan, darbe teşebbüsünü gerçekleştiren askerlerle alakalı soruşturma yapıldığını ve askerlerin bulundukları yerde tutuklanacaklarını belirtti.



3

16 Temmuz | 00:57 - 01:01- Girişimciler, TRT yayınlarını kesen TÜRKSAT'ın Gölbaşı'ndaki tesislere askerî helikopterlerle saldırı yaptı. Ankara Emniyet Müdürlüğü savaş uçağı ile helikopterlerin saldırısına uğradı. Milli Savunma Bakanı (MSB)Fikri Işık, 'Bu, TSK içinde bir cuntanın kalkışma girişimidir.' dedi. 16 Temmuz | 01:30 - 01:39- Çankaya Köşkü'nü vuran beş zırhlı araca güvenlik görevlileri aracılığıyla yanıt verildi. Halkın da desteğiyle darbeciler geri püskürtüldü. TBMM Başkanı İsmail Kahraman ise Başbakanlık Koordinasyon Merkezine gitti ve Meclis'in açık tutulması kararı verildi. Meclis'in Genel Kurul Salonu açıldı. TBMM Başkanı İsmail Kahraman ile milletvekilleri Genel Kurul Salonu’nda yerlerine geçtiler. 16 Temmuz | 02:00- Darbe teşebbüsünün peşinden bir takım askerler yakalanmaya başlandı. 16 Temmuz | 02:30- Darbeci askerler Gölbaşı Özel Harekat Daire Başkanlığı’na havadan hedef aldı. Hava saldırısında 17 polis şehit oldu. Türk Hava Kuvvetleri’ne ait F-16 uçağı, darbe teşebbüssünde bulunanların Sikorsky helikopterini düşürdü. 16 Temmuz | 02:35- TRT’yi ele geçirmeye çalışan biri rütbeli beş asker, vatandaşlar ile polis aracılığıyla etkisiz hale getirildi. Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’ne girme girişiminde bulunan terör örgütü FETÖ üyesi üçü rütbeli 13 asker de yakalandı.



4

16 Temmuz | 02:42 - 02:49 - Meclis'e atılan bomba sebebiyle bir takım emniyet güçleriyle Meclis memurları yaralandı, kulis camları kırıldı. Meclise yeni bir bomba daha atıldı. Meclis Başkanı İsmail Kahraman ile Genel Kurul’daki milletvekilleri Meclis sığınağına gitti. 16 Temmuz | 02:55 - 03:00 - Tekrar televizyon yayınına bağlanan Başbakan Binali Yıldırım, olanların terör örgütü FETÖ'nün yaptığını şanlı Türk askerinin böyle bir hadiseyle anılmasının akla gelmeyeceğini tekrar belirtti. TRT tekrar normal yayınına geri döndü. TRT Genel Müdürlüğü binasını ele geçirme girişiminde bulunan FETÖ üyesi askerler yakalandı. 16 Temmuz | 03:10 - 03:20 - Binali Yıldırım, Ankara'da, MİT, Meclis, Cumhurbaşkanlığı ve Başbakanlık gibi önemli bölgelerde uçuş yapan her türlü askeri helikopter ile uçağa müdahale edileceğini belirtti. Genelkurmay Başkanlığı’ndan tekrar çatışma sesleri yükselmeye başladı ve Cumhurbaşkanı Erdoğan, İstanbul’a gitti.



5

16 Temmuz | 04:00 - 04:42 - Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, darbe teşebbüsü yapan terör örgütü FETÖ/PDY irtibatlı yargı vazifelileri ve lafta 'Yurtta Sulh Komitesi' üyesi general, amiral, subay, astsubay, er ve erbaşlarla ilgili yakalamA kararı verdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, Marmaris’te kaldığı otele helikopterlerden ateş edildi, fakat Cumhurbaşkanı Erdoğan gece yarısı otelden ayrılmıştı. Helikopterlerden inen yüzleri maskeli ve ağır silahlı askerler oteli abluka altına aldı ve meydana gelen çatışmada beş polis memuru yaralandı. 16 Temmuz | 05:20 - 06:00 - Başbakan Yıldırım, Twitter'dan darbe teşebbüsü içide olan bir generalin öldürüldüğü bilgisinin geldiğini ve içlerinde albayların da yer aldığı 130 askerin yakalandığını açıkladı. Gölbaşı Cumhuriyet Başsavcılığınca, darbe teşebbüsüyle alakalı soruşturma başlatıldığı, Gölbaşı'ndaki Özel Harekat Merkezi'nde 42 kişinin yaşamını yitirdiği, bölgede olayların kontrol altına alındığı belirtildi.



6

16 Temmuz | 06:30 - Güvenlik içine alınan Çankaya Köşkü ile Başbakanlık Resmi Konutu’na çıkan bütün yollar kapandı. Darbe teşebbüsünde bulunan FETÖ üyeleri tarafından kullanılan ve TÜRKSAT’ı bombalayan askeri helikopter Gölbaşı’nda düşürüldü. Hadiseler esnasında İstanbul Boğaziçi Köprüsü’nü denetleyen askerler teslim oldu. 16 Temmuz | 06:43 - 06:52 - FETÖ üyeleri aracılığıyla, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nin etrafında iki bomba atıldı. Bombalar, Millet Camisi’nin önüne park halinde araçlardan birinin üstüne düştü. Başbakan, Genelkurmay Başkanlığı’na vekaleten 1. Ordu Komutanı Orgeneral Ümit Dündar’ın getirildiğini açıkladı.



7

16 Temmuz | 07:00 - 07:50 - Külliye yakınındaki Jandarma Genel Komutanlığı’nın olduğu kavşağa askeri uçaktan bomba atıldı. İçişleri Bakanlığı’ndan gelen bilgilere göre, FETÖ üyesi 336 kişi yakalandı. Genelkurmay Başkanlığı’ndan dışarıya çıkarılan tanktan, barikat olması kurulan kamyonların yer aldığı bölgeye ateş edildi. Fetullahçı Terör Örgütü mensubu 29 albay ile beş general, İçişleri Bakanı Efkan Ala aracılığıyla vazifeden alındı. 16 Temmuz | 08:32 - 08:36 - Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar Çankaya Köşkü’ne gitti. Jandarma Genel Komutanlığı, emniyet özel harekat güçleri aracılığyla ele geçirildi. Karargahtaki FETÖ'ye üye askerler etkisiz hale getirildi. 16 Temmuz | 09:10 - 09:40 - Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu, silahlı terör örgütü FETÖ mensubu hakim ve savcılarla ilgili lınacak önlemler için bir araya geldi. Darbe girişimiyle alakalı yapılan soruşturmalar çerçevesinde, yurt genelinde, silahlı terör örgütü FETÖ mensubu bin 374 TSK çalışanı yakalandı. Genelkurmay Başkanlığı’ndan çıkan neredeyse 200 silahsız er ve erbaş teslim oldu.



8

16 Temmuz | 09:44 - 09:58 - FETÖ’nün darbe teşebbüsü sebebiyle çıkan hadisede yurt genelinde, 90 kişinin şehit düştüğü, bin 154 vatandaşın yaralandığı belirtildi. Eski Hava Kuvvetleri Komutanı ve Kara Kuvvetleri Eğitim ve Doktrin Komutanlığı (EDOK) Muhabere ve Destek Eğitim Komutanı hakkında, vatana ihanet suçundan işlem başlatıldı. Soruşturmalar kapsamında, Türkiye genelinde silahlı FETÖ üyesi olduğu tespit edilen bin 563 kişi gözaltına alındı. Türkiye genelindeki bütün hakim ve savcılardan izinli olanlar direkt vazifelerine başlamalarına ve adli tatilin iptaline karar alındı. 16 Temmuz | 10:07 - 10:34 - Bingöl 49. Komando Tugay Komutanı vee Bolu 2. Komando Tugay Komutanı yakalandı. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın bir müddet kaldığı Marmaris’teki otele ağır silahlarla helikopterlerden ve karadan ateş eden askerler, darbe teşebbüsünün başarılı olmaması neticesiyle bölgeden kaçtı. Genelkurmay Başkanlığı içinde kilitli olan subay ile astsubaylar, sabah sularında tahliye edildi. 16 Temmuz | 10:37 - 10:59 - Başbakan Yıldırım, Genelkurmay Başkanı Hulusi Akar'ın kurtarıldığını duyurdu. Akıncı’daki dördüncü Ana Jet Üs Komutanlığı’nda üslenen FETÖ üyeleri, darbe teşebbüslerinin başarısızlıkla neticelenmesi üzerine üssü terk etti. İçişleri Bakanı Efkan Ala, Sahil Güvenlik Komutanını vazifeden aldı.



9

16 Temmuz | 11:27 - 12:04 - Genelkurmay Başkanlığı Karargahı’nda olan FETÖ üyesi askerler, teslim olmak için müzakere istedi. Özel harekat güçlerinin operasyon gerçekleştirdiği Jandarma Genel Komutanlığı binasında yaklaşık 200 asker yakalandı. 16 Temmuz | 12:56 - 12:57 - Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı Anayasal Düzene Karşı İşlenen Suçlar Soruşturma Bürosunda vazifeli üç Cumhuriyet savcısı, zanlıları teslim almak için Genelkurmay Başkanlığı nizamiyesine gitti. Başbakan Yıldırım, Çankaya Köşkü’ne gitti ve açıklama yaptı. 16 Temmuz | 14:37 - 14:43 - HSYK Genel Kurulu, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’nın yakalama hükmü doğrultusunda beş HSYK mensubunun mensupluğunun düşürülmesine karar aldı. HSYK 2. Dairesi, 541’i birinci derece idari yargıda, iki bin 204’ü ilk derece adli yargıda olarak toplam 2 bin 745 hakimi açığa aldı. Darbe teşebbüsünde bulunan FETÖ üyelerinin bir bölümü, Ankara Emniyet Müdürlüğü’ne götürüldü.



10

16 Temmuz | 15:03 - 16:08 - Danıştay Başkanlığı’ndaki FETÖ üyelerinden beşi Danıştay Genel Kurul Salonu’nda yakalandı. FETÖ’nün darbe teşebbüsüyle alakalı haklarında yakalama kararı olan on Danıştay mensubu yakalandı. Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından, terör örgütü mensupluğu suçundan 140 Yargıtay, 48 Danıştay mensubuyla ilgili yakalama çıkarıldı ve bu kişilerden 11 Yargıtay ve 4 HSYK mensubu yakalandı. Başbakan Binali Yıldırım TBMM Genel Kurulu’nda milletvekillerine hitap etti. 16 Temmuz | 18:46 - Örgüt üyelerinin darbe teşebbüsünde kullandıkları Ankara Emniyet Müdürlüğü’nün bahçesindeki tanklar, askeri tırlarla kışlaya alındı. 16 Temmuz | 20:02 - 20:50 - FETÖ’nün darbe teşebbüsü ardından yapılan soruşturma çerçevesinde, evinde arama yapılan Anayasa Mahkemesi Üyesi yakalandı. Ankara Akıncı dördüncü Ana Jet Üssü’nde idare edilen FETÖ darbesine yönelik operasyonda Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Galip Mendi kurtarıldı.



11

16 Temmuz | 21:09 - 21:57 - FETÖ’nün darbe teşebbüsünden sonra yapılan soruşturma çerçevesinde üst düzey yakalamalar devam etti ve HSYK 2. Dairesi tarafından açığa alınan adli yargıdaki hakim ve savcıların adları açıklandı. FETÖ’nün darbe teşebbüsüyle ilgili soruşturma başlatan Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, bütün ağır ceza cumhuriyet başsavcılıklarına yazı yollayarak, 'aynı örgüte üye oldukları değerlendirilen' toplam iki bin 745 hakim ve savcının yakalanmasına ve haklarında soruşturma yapılmasını talep etti. Türkiye'nin alçak darbecilere karşı verdiği 15 Temmuz mücadelesinde 248 vatandaş şehit oldu, bin 539 vatandaş yaralandı. Diğer taraftan pek çok ülke Türkiye'ye destek olduğunu açıkça belirtmiştir.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR