Her yıl 14 Mart günü kutlanan Tıp Bayramı, Türkiye'de genel olarak tıp alanında çalışanların hizmet sorunlarının tartışmaya alındığı ve aynı zamanda da bilime olan katkılarında dolayı kendilerinin kutlanıldığı bir günüdür. Her daldaki sağlık personellerinin kendilerine özel bu gününde hastane randevusu olan vatandaşlar ise 14 Mart gününün tatil olup olmadığını araştırmaya başladı.
İlk olarak 14 Mart 1827 yılında Hekimbaşı Mustafa Behçet tarafından sunulan bir öneriyle cerrahhanenin, Şehzadebaşı'da bulunan Tulumbacıbaşı Konağı'nda adına 'Tıphane-i Amire ve Cerrahhane-i Amire' verilen yeni bir cerrahiye kurulur. Cerrahiyenin açılışından hemen sonra ise açıldığı tarih tarih olan 14 Mart, o günden beri Türkiye'de moden tıp eğitiminin başlamış olduğu gün olarak kabul edilerek her yıl düzenli olarak kutlanır.
Süreç içerisinde ilk Tıp Bayramı kutlaması 14 Mart 1919 yılında o dönemlerde işgal altında olan İstanbul'da gerçekleşti. Tıbbiye'nin 3. sınıfında okuyan Hikmet Boran isimli bir öğrencinin liderliğinde tıp okulunun bütün öğrencileri işgali protesto etmek için toplanarak destek vermişti. Böylelikle tıp bayramı, tıp mesleğinin tüm çalışanlarıyla Türkiye'yi savunma hareketi olarak o gün başlatılmıştı.
14 Mart günü, her zaman olduğu gibi bütün sağlık çalışanları ve doktorlar, hastalarına hizmet etmek için hastanelerde, polikliniklerde görevlerinin başlarındadır. Doktorlara 14 Mart günü için Resmi tatil verilmez fakat 14 Mart günü yalnızca bazı tıp fakülteleri kendi istisnalarını kullanarak tatil kararı alabilirler.