12 Yılda Kumaşa Nakış Gibi İşlediği Kur'an-ı Kerim'i Sergiye Çıkardı

Kuran-ı Kerim'i, kumaş üzerine işleyen Suriyeli Muhammed Maher Hadri, 2000'de başladığı eserini 12 senede tamamlayarak ilk sergisini İran'da açtı.

28.11.2018-15:59 - (Son Güncelleme: 28.11.2018-17:07)

Kuran-ı Kerim'i, kumaş üzerine işleyen Suriyeli Muhammed Maher Hadri, 2000'de başladığı eserini 12 senede tamamlayarak ilk sergisini İran'da açtı. Boyu 80, eni 60 santimetrelik 200 kilogram ağırlığındaki 12 ciltten meydana gelen eserini, 2012'den sonra Suriye, Lübnan, Kuveyt, Birleşik Arap Emirlikleri, Katar'da sergileyen Hadri, 4 sene önce ülkesindeki iç savaş sebebi ile Türkiye'ye yerleşti. İşine Bursa'da devam eden Hadri, İstanbul, Gaziantep, Trabzon, ve Bursa'da pek çok defa sergi açarak eserini yüz binlerce kişiyle tanıştırdı.

ALİMLER ONAY VERDİ

En son sergisini Bursa'daki Ahmet Vefik Paşa Sergi Salonu'nda açan evli ve 3 çocuk babası Hadri, büyük uğraşlarla yaptığı Kur'an-ı Kerim'e gösterilen ilginin kendisini çok mutlu ettiğini ifade etti. Hadri, diğer hattatların aksine, önce kısa sureleri kumaşa işlemeyi denediğini söyleyerek, 'Birçok deneme yaptım ve baktım ki yapabiliyorum, devam ettim. Görenlerin hoşuna gitmeye başladı. Sonra da Kur'an-ı Kerim'in tamamını kumaş üzerine yazmaya karar verdim.' açıklamasında bulundu.

Hadri, 2000 senesinde yazmaya başladığı ayetlerin yazımının bitmesinden sonra eserinin, Suriyeli alimler Şeyh Ahmet Enis, Mustafa Celleddin ve Muhammed Habeş tarafından kontrol edilip onaylandığını belirtti.

'TÜRKİYE'DE BİR MÜZEDE SERGİLEMEK İSTERİM'

Hadri, eserini almak için birçok kişinin kendisine teklifte bulunduğunu belirterek, "Eserimin Türkiye'de kalmasını istiyorum. Amacım, bu sergileri Türkiye'nin tüm illerinde gerçekleştirerek nakış nakış işlenen Kur'an-ı Kerim'i daha çok kişiyle tanıştırmak. Pek fazla ülkede ve şehirde sergilenen eserimi yüz binlerce kişi gördü.' dedi.

Eserin, yazım aşaması dışında süsleme ve ciltleme gibi evrelerinden de geçtiğini belirten Hadri, sözlerini şu şekilde tamamladı:

'Bu yaptığım, bir sanat aslında. Kur'an-ı Kerim'i işlerken sıradan bir dikiş makinesi kullanıyorum. Yalnızca el becerimle, başka bir materyal olmadan işliyorum. Her türlü kumaş ve iple yapabilirim. Dört senedir Türkiye'de yaşıyorum ve öğrenmek isteyen gençlere öğretmek isterim. Türkiye, İslamiyet ile ilgili şeylere çok dikkat ediyor. Kur'an-ı Kerim'in çok güzel muhafaza edileceğini bildiğim için Türkiye'de bir müzede sergilenmesini istiyorum.'

Son Dakika Gündem Haberleri için aşağı kaydırın.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal