04.04.2024-12:26 (Son Güncelleme:04.04.2024-12:26)


1

Emanetler 100 yılın ardından gün yüzüne çıktı!

Emanetler 100 yılın ardından gün yüzüne çıktı!

Lihye-i Saadet, Peygamber Efendimizin (sav) Sakal-ı Şerif'i ve Hücre-i Saadetlerinin tamiratı esnasında koparak çıkan daha sonra padişaha takdim edilen direk parçaları, Ravza-i Mutahhara'nın aydınlatılmasına kullanılan mum, 514 yıllık Kuran-ı Kerim, Fetih ve Süvari Alayı sancağı, Hilye-i Şerif levhaları bulunuyor.



2

Serginin Tarih Aralığı!

Serginin Tarih Aralığı!

2 Nisan’da ziyarete açılan sergi, 5 Nisan saat 16.00’a kadar İstanbul Üniversite bünyesinde yer alan konuklarını ağırlamaya devam edecek.



3

1924 yılında İstanbul Üniversitesi’ne muhafaza edilmek üzere emanet edildi!

1924 yılında İstanbul Üniversitesi’ne muhafaza edilmek üzere emanet edildi!

Düzenlenen sergi hakkında konuşan İstanbul Üniversitesi Araştırma Görevlisi Mahmut Şan, “Üniversitemizin muhafazasında ve kütüphanesinde bulunan ziyarete açmış olduğumuz kutsal emanetler, Sultan Abdülhamid Han zamanında Yıldız Sarayı’nın uhdesinde bulunurken, 1924 yılında İstanbul Darülfünununa muhafaza edilmek üzere Atatürk tarafından emanet edildi.



4

Kutsal emanetlerde neler var?

Kutsal emanetlerde neler var?

Mahmut Şan şu bilgileri aktardı: ‘‘Biz de toplamda 9 parçadan oluşan bir ziyaret hazırladık. Bunların 4 tanesi Peygamber Efendimizin (sav) doğrudan hatırası, geri kalanlar ise bizim milli mirasımız ve devlet emaneti olarak sahip çıktığımız eserler. Kutsal emanetler içerisinde ziyaretçilerimiz öncelikle Hilye-i Şerif levhalarıyla ziyarete başlayacaklar. Kazasker Mustafa İzzet Efendi’nin ve Mehmed Şevki Efendi’nin hilyesi onları karşılayacak. Daha sonra bizim çok büyük, yazıya Türk şivesi kazandıran hattatlarımızdan Şeyh Hamdullah Efendi’nin 514 yıllık bir mushafı ile ziyarete devam edecekler. Ertuğrul Süvari Alayının 1886 tarihli bir sancağını ardından Fetih Sancağımızı görmüş olacaklar. Sonra Peygamber Efendimizin (sav) Ravza-i Mutahhara’sında yanan mumu, Hücre-i Saadetlerinin tamiratı esnasında dökülüp ve padişaha takdim edilmek üzere İstanbul’a getirilen direk parçaları ve Peygamber Efendimizin (sav) Sakal-ı Şerifi’ne nazar ederek ziyaretlerini bitirecekler.’’



5

İstanbul Üniversitesi öğrencilerine çağrı!

İstanbul Üniversitesi öğrencilerine çağrı!

İstanbullulara çağrıda bulunan Şan, şunları aktardı: ‘‘2 Nisan’da ziyarete açıldı Cuma gününe kadar ziyaret devam edecek. İstanbul Üniversiteli olan herkes, öğrenciler, akademisyenler, hocalarımız, çalışanlarımız ziyaret için gelebilirler. Cuma günü sabah 10.00’dan akşamüzeri 16.00’a kadar ziyarete gelebilecekler.’’



6

‘‘Ziyaretçileri ağırlamaktan şeref duyuyoruz’’

‘‘Ziyaretçileri ağırlamaktan şeref duyuyoruz’’

Büyük bir maneviyatla beslendiğini aktaran ve kutsal emanet sergisinde görev alan İstanbul Üniversitesi öğrencisi Zeynep Yazıcı, “Burada Peygamber Efendimizin (sav) kutsal emanetlerini beklemek ve ziyaretçileri ağırlamaktan şeref duyuyoruz. Kendimizi Medine’de gibi hissediyoruz. Böyle bir muhabbet duyuyoruz. Bütün ziyaretçileri bekliyoruz’’ şeklinde konuştu.



7

Züleyha Koyunoğlu
zuleyhakoyunoglu@haber365.com.tr

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR