100 Milyonluk Miras! Avlonyalı Ferit Paşa’nın Torunları Miras Kavgasından 5 Mezar Açtırdı

II. Abdülhamid döneminde sadrazamlık yapan Avlonyalı Mehmed Ferid Paşa’nın geride bıraktığı 100 milyon liralık serveti davalık oldu. Mahkeme tarafından alınan kararda sadrazamın ailesinin mezarları açtırılarak kemik parça örnekleri alındı.

10.02.2022-10:43 - (Son Güncelleme: 10.02.2022-12:46) 100 Milyonluk Miras! Avlonyalı Ferit Paşa’nın Torunları Miras Kavgasından 5 Mezar Açtırdı

Osmanlı Padişahı döneminde Avlonyalı Mehmed Ferid Paşa’nın 100 milyon değerindeki miras torunları birbirine düşürdü. Torunların başvurduğu mahkeme kararınca, sadrazam ailesinin mezarlarından alınan kemik parçaları DNA için Adli Tıp’a gönderildi. 

II. Abdülhamid döneminde 1898-1908 arasında sadrazamlık yapan Avlonyalı Mehmed Ferid Paşa’nın Rafet Hanım ile yaptığı evliliğinden 7 çocuğu oldu. Yedi çocuk arasından yalnızca Celalettin Paşa ve Hatice Seniye Hanım soylarını devam ettirdi. Avlonyalı Mehmed Ferid Paşa’nın kızı Hatice Seniye’nin General Halil Sedes ile olan evliliğinden oğlu Süleyman Hakkı Sedes dünyaya geldi. 1941 yılında vefat eden Hatice Seniye’nin oğlu Süleyman Hakkı Sedes’ten olan ikiz torunları A.Y. ve E.S. günümüzdeki mirasçıları oldu. Avlonyalı Mehmed Ferid Paşa’nın bir diğer mirasçısı ise soyunu devam ettiren Celalettin Paşa’nın günümüzdeki mirasçısı O.V. oldu. 

NÜFUS KAYITLARINDA GÖZÜKMEDİ

Osmanlı Padişahı döneminde sadrazamlık yapmış Avonyalı’nın 100 milyon lira üzerindeki mirası kuzenleri anlaşmazlığa düşürdü. Edinilen bilgilere göre O.V., kuzenleri A.Y. ve E.S.'ye, ‘Tek mirasçılar biziz. Davaları birlikte takip edip haklarımızı alalım’ demesi üzerine kuzenlerinin de bu miras sürecine katıldığı ifade edildi. Bu süreçte ise Avlonyalı Mehmed Ferid Paşa’nın nüfus kayıtlarındaki çocukları arasında kızı Hatice Seniye’nin olmadığı kaydedildi. 


KAYITLAR DÜZELTİLSİN

Söz konusu olaydaki iddiaya göre, O.V., ‘Seniye, sadrazam kızı değil, nüfusta yoksunuz’ diyerek mirastan pay alamamaları için kuzenlerine dava açtı. Bunun üzerine mirastan çıkarılmak istenen Sedes Ailesi, nüfus kayıtlarının düzenlenmesi için İstanbul Asliye Hukuk Mahkemesi'ne başvuruda bulunarak dava açtı. Sedef Ailesinin avukatı tarafından mahkeme sunulan dilekçede, Hatice Seniye'nin Avlonyalı Mehmed Ferid Paşa’nın öz kızı olduğunu ve nüfusta sadrazamın çocuğu olarak gözükmese de nüfus bilgilerine bakıldığında anne adında Rafet baba adında ise Ferid Paşa bilgilerinin yer aldığı ifade edildi. 

DNA YAPILACAK 

Sadrazam Avlonyalı Ferid Paşa’nın torunları olan ikiz kardeşler, mahkemeye delil olarak Seniye’nin kızı olduğuna dair tarih kitaplarında yer alan bilgileri ve ailece çekilmiş fotoğrafları da dosyanın içinde dahil etti. Mahkeme, Seniye Hanım'ın nüfus bilgilerinin yeteriz olduğu yönünde karar alarak mezarının açılmasına karar verdi. Rafet Hanım ve Seniye Hanım arasındaki DNA tespitinin ardından netlik sağlanacak. 

MEZARLAR AÇILARAK KEMİK PARÇALARI ALINDI

Sabah’ta yer alan habere göre, II. Abdülhamid döneminde 1898-1908 arasında sadrazamlık yapan Avlonyalı Mehmed Ferid Paşa’nın eşi, oğlu, ve iki torununun mezarları açılarak DNA için kemik örnekleri alındı. Öte yandan mezardan alınan kemik parçaları DNA tespiti yapılmak üzere Adli Tıp Kurumu’na gönderildi.  

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal