10 yaşındaki çocuk 2 bin yıllık Roma Sikkesi buldu ve müzeye teslim etti

Çanakkale Merkeze bağlı Çıplak köyünde yaşayan 10 yaşındaki Onur Özcan Çimen, evinin bahçesinde bisikletiyle gezerken, yerde parıldayan bir cisim gördü ve tarihi bir keşfe imza attı. Onur’un bulduğu cismin, Roma dönemine ait 2 bin yıllık bir sikke olduğu ortaya çıktı. Genç çocuk, bu tarihi eseri Troya Müzesi'ne bağışlayarak Türkiye’nin en küçük eser bağışçısı oldu.

29.05.2024-15:07 - (Son Güncelleme: 29.05.2024-15:51) 10 yaşındaki çocuk 2 bin yıllık Roma Sikkesi buldu ve müzeye teslim etti

Onur Özcan Çimen, bahçesinde oynarken yerdeki parlak nesneyi fark etti. Eline aldığında, cismin eski bir para olduğunu düşündü ve hemen ailesine bildirdi. Ailesi de, okullarında Sınıf Arkadaşım Homeros Projesi ile Troya’yı anlatan Troya Müzesi'nde görevli Arkeolog Hazal Fırat ile temasa geçti.

6 Mayıs günü, Troya kentinde düzenlenen Hıdırellez şenliğine katılan Onur, bulduğu sikkeyi Müze Müdürü Rıdvan Gölcük’e gösterdi ve müzeye bağışlamak istediğini belirtti.

Tarihi değer ve inceleme süreci

Müze Müdürü Rıdvan Gölcük, Onur ve ailesini müzeye davet etti. Müzede yapılan incelemelerde, paranın Roma dönemine ait 2 bin yıllık Alexandria Troas Antik Kenti şehir sikkesi olduğu belirlendi. Sikkenin ön yüzünde imparator Commodus büstü, arka yüzünde ise kaide üzerinde Apollon Smintheus betimi yer alıyordu.

Bağış tarihe geçti

Onur Özcan Çimen, bulduğu sikkeyi Arkeolog Hazal Fırat aracılığıyla Troya Müze Müdürü Rıdvan Gölcük’e teslim ederek, müzeye bağışladı. Böylece, Türkiye’nin en küçük eser bağışçısı unvanını elde etti. Onur, 90 yıl önce arazide bulduğu Roma dönemine ait mezar stelini Çanakkale Müzesi'ne bağışlayan 1923 doğumlu 11 yaşındaki Necdet’in yerini alarak, tarihi bir adım attı.


Müze müdürü ve ailesinin takdiri

Müze Müdürü Rıdvan Gölcük, Arkeologlar Hazal Fırat ve Yunus Özdemir ile birlikte Onur ve ailesiyle Troya Müzesi’nde bir araya geldi. Gölcük, kültürel miras bilincine çok erken yaşta kavuşan ve evinin bahçesinde bulduğu sikkeyi müzeye bağışlayan Onur’a teşekkür etti.

Onur’un heyecanı ve gururu

Onur Özcan Çimen, bulduğu sikkeyi müzeye bağışladıktan sonra duygularını şu şekilde ifade etti:

"Çıplak köyünde bahçede yerde bir parıltı gördüm. Elime aldığımda eski para olduğunu anladım. Tevfikiye köyünde düzenlenen Hıdırellez’e gidene kadar bekledim. Sonra müzede görevli olan Arkeolog Hazal Fırat’a teslim ettim. Beni Müze Müdürü Rıdvan Gölcük’e yönlendirdiler. Beni müzeye davet ettiler. En küçük eser bağışçısı olarak adımı tarihe yazdırdım."

Onur’un bu önemli keşfi ve bağışı, hem ailesi hem de Çanakkale halkı tarafından büyük bir gurur ve takdirle karşılandı.

Ceren Pekşen
cerenpeksen@haber365.com
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal