10 parmağında 10 marifet var: İnşaatı hızla sürüyor! Türk donanmasının güçlü bir neferi olacak

Dünyanın en güçlü donanmalarından birisine sahip olan Türkiye’de deniz envanterine yeni bir nefer daha ekleniyor. Su altında uzun süre kalabilme, birçok tipte torpido, füze atabilme ve mayın dökebilme gibi özelliklere sahip olacak olan yerli denizaltının inşaatı hızla sürüyor. Detaylar haberimizde...

27.08.2022-12:10 - (Son Güncelleme: 27.08.2022-16:19)

Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı’nın başlattığı yerli tip denizaltı projesi kapsamındaki denizaltıların inşaatı Kocaeli’nde bulunan Gölcük Tersane Komutanlığı’nda hızla sürüyor. Su altında uzun süre kalabilme, birçok tipte torpido, füze atabilme ve mayın dökebilme gibi özelliklere sahip olacak olan yerli denizaltının 2030’lu yıllarda Türk donanmasına katılması bekleniyor. 

Türk donanmasının güçlü bir neferi olacak

Gölcük Tersanesi Komutanı Tuğamiral Mustafa Saygılı, AA muhabirine yaptığı açıklamada projenin 2015 yılından bu yana devam ettiğini ifade ederek, ‘’Birinci denizaltımızın şu anda liman kabul testleri devam ediyor, yıl sonuna kadar da donanmamıza teslim etmeyi hedefliyoruz. Yine mayısta projenin ikinci denizaltısını yüzer havuza çekmiştik. Üçüncü denizaltının da inşa faaliyetleri hızla devam ediyor. Şu anda Gölcük Tersanesi Komutanlığında aslında projenin kapsadığı 6 denizaltının da inşası bir bütün olarak devam ediyor. Allah'ın izniyle en kısa zamanda denizaltılarımızın inşasını yaparak donanmamıza teslim etmek istiyoruz." ifadelerini kullandı.Deniz Kuvvetleri Komutanlığımız tarafından da 2022'nin başında onaylandı. Şu anda ön dizayn dediğimiz daha ileri dizayn safhasında devam ediyoruz. Kısmetse 2025 yılında milli denizaltımızın inşasına başlayarak 2030'lu yılların başında teslim etmeyi planlıyoruz." şeklinde konuştu.

Konsept dizaynı ve kavramsal tanım süreçlerini tamamladıklarını dile getiren Saygılı, ‘’"Deniz Kuvvetleri Komutanlığımız tarafından da 2022'nin başında onaylandı. Şu anda ön dizayn dediğimiz daha ileri dizayn safhasında devam ediyoruz. Kısmetse 2025 yılında milli denizaltımızın inşasına başlayarak 2030'lu yılların başında teslim etmeyi planlıyoruz." şeklinde konuştu.

Türk denizaltı

10 parmağında 10 marifet var

Gemi İnşa Başmühendisi Albay Bora Bozduman da yeni tip denizaltı projesinin birinci gemisi Pirireis'in inşasına Eylül 2015'te başlandığını, bu kapsamda 6 denizaltı inşasına devam edildiğini belirterek, "Denizaltılarımız, HY sınıfı yüksek mukavemetli çelikler kullanılarak inşa edilmektedir. İnşası devam eden denizaltılarımızın tam boyu yaklaşık 68 metre, mukavim tekne çapı 6,3 metredir." bilgisini paylaştı.

Denizaltıların ana tahrik sistemi olarak 1 gürültü seviyesi düşük ana motor, 2'şer dizel jeneratör ve yakıt pili modülünden oluştuğunu söyleyen Bozduman, ‘’Komutanlığımızda inşa faaliyetleri devam eden Reis sınıfı denizaltıların, önceki süreçte inşa etmiş olduğumuz denizaltılardan en önemli farkı, havadan bağımsız tahrik sistemine sahip olmasıdır. Bu sistem özetle, hidrojenle sıvı oksijenin kimyasal reaksiyonu sonucunda açığa çıkan enerjinin kullanılması prensibine dayanmaktadır. Bu sayede denizaltının su yüzeyine çıkmadan harekat yapabilme imkanı önemli ölçüde artırılmaktadır. Projenin ilk gemisi Pirireis'in liman kabul test faaliyetlerinin sürdüğünü, yıl sonuna kadar teslim edilmesinin hedeflendiğini bildiren Bozduman, "Projemizin ikinci gemisi Hızırreis, 23 Mayıs 2022'de devlet töreniyle yüzer havuza çekilmiştir, yüzer havuzda donatım faaliyetleri devam etmektedir. Diğer gemilerimizin inşa faaliyetleri de ön imalat, montaj ve donatım safhaları olmak üzere farklı seviyelerde devam etmektedir. Tüm projenin 6 denizaltıyı ihtiva edecek şekilde 2027'ye kadar tamamlanması hedeflenmektedir." dedi.

Uzun süre su altına kalabilecek

Milli Denizaltı Dizayn Proje Ofisi Platform Sistemleri Dizayn Başmühendisi Albay İzzet Emre Afacan da Türkiye'nin MİLDEN Projesi ile denizaltı tasarım kabiliyeti kazanacağına dikkati çekti. Ofislerinde halihazırda 23'ü mühendis, 5'i teknik ressam 28 personelin görev yaptığını, proje aşamalarına göre bu sayının artacağını ifade eden Afacan, ‘’Muhtelif sistemler için yerli ve yabancı firmalarla irtibata geçilmekte, tasarım hesapları ve denizaltının ana boyutları, denizaltı tasarım döngüsü içerisinde güncellenmektedir.’’ sözlerine yer verdi. Afacan’ın konuyla ilgili diğer sözleri ise şunlar:

"MİLDEN, yaklaşık 2 bin 700 ton deplasmana, 80 metre üzerinde boya ve havadan bağımsız tahrik sistemine sahip dizel-elektrik bir denizaltı olarak tasarlanmaktadır. Deniz Kuvvetlerimizin gelecekteki harekat ihtiyaçlarına cevap verecek şekilde tasarlanan MİLDEN, sahip olacağı yerli ve milli imkanlarla geliştirilmiş silah, sistemler ve sensör ile mevcut denizaltılarımıza kıyasla daha uzun süre su altında kalabilecek, daha fazla silah yüküne sahip olacak ve daha derinde harekat icra edebilecektir."

Kürşat Muratcan Kılıç
kursat@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal