Bel Fıtığı ile Bel Ağrısı Nasıl Ayırt Edilir?

En çok şikayet edilen ağrıların başında bel ağrısı gelir. Birçok kişi bel ağrısı ile bel fıtığını birbirine karıştırır. Bizde sizin için bel ağrısı ve bel fıtığı arasındaki farkı araştırdık. İşte detayalar…

01.11.2017-11:11 - (Son Güncelleme: 26.07.2021-18:10)

En sık rastlanılan durumların başında bel ağrıları gelmekte. En sık karşılaşılan durumlardan biri olan bel ağrısının birçok nedeni vardır. Ancak birçok kişi bel ağrısı ve bel fıtığı ağısını birbirine karıştırmakta. Bizde merak edenler için bel ağrısı ve bel fıtığı artasındaki farkı araştırdık. İşte detaylar… 

Son zamanlarda gerek iş hayatı gerekse de stres kaynaklı bel ağrısından muzdarip olanların sayısı bir hayli artmakta. Uzmanlar her bel ağrısının bel fıtığı ile karıştırılmaması konusunda Uyarılarda bulunurken, bel fıtığının belli başlı özelliklerinden bahsetti. 

BEL FITIĞI VE BEL AĞRISI NASI AYIRT EDİLİR?

Genellikle bel bölgesinde meydana gelen ağrı hissede, kişi ilk olarak bel fıtığı şüphesine odaklanır. Ancak belde meydana gelen ağrı bel fıtığı olmaya bilir ve bu süreçte uygulayacağınız yanlış bir tedavi istenmeyen sonuçlara neden olabilir. 

Burada özellikle dikkat edilmezi gereken, bel ağrısının onlarca farklı nedenden ortaya çıkabileceğidir.

BEL FITIĞI OMURGANIN ALTINDA OLUŞUR

Çok kemikten oluşan organın genellikle alt kısmında meydana gelen durumlara bel fıtığı nedir. Omurganın her bölümünde olan disklerin kaymasıyla ortaya çıkan bel fıtığı, şiddetli ağrıyla kendini belli eden bir durumdur.

BEL FITIĞI HAKKINDA PEK BİLİNMEYENLER

Bel Fıtığı Tek Tip Hastalık Değildir 

Bel fıtığı sanıldığı gibi tek tip bir hastalık değildir. Şöylede denebilir, grip kimine baş ağrısı yaparken kiminde ateşe neden olur. Bel fıtığında da tam olarak böyle bir durum söz konusudur. Yani fıtığın bulunduğu yer, fıtığın tipi, hangi sinirleri etkilediği gibi durumlar bel fıtığı tedavisini çeşitlendiren durumlardır. 

Bel fıtığı ile ilgili bilinmesi gereken ilk şey, belde oluşan ağrının geçmesi bel fıtığı hastalığının düzelmesi demek değildir. Bir nevi diş çürümesi gibi düşünebilirsiniz. Dişte çürüme meyana gelmeye başladığında şiddetli bir ağrı hissedilir ancak bu ağrı sürekli olarak devam etmez. Çürük tam olarak tedavi edilmese bile ağrısı geçebilir. Bel fıtığı hasatlığında da bu durumdan söz etmek mümkün. Yani bazı acil durumlar haricinde bel fıtığı tedavisi olmasanız da ağrınız geçebilir. Bunun nedenini de şöyle açıklayabiliriz; ağrı meydana geldikten bir süre sonra bölgede tahrip oluşur ve ağrı artık beyne iletilmez. 

Bel Fıtığı Tedavisi İki Şekilde Uygulanır

Semptomatik Tedavi 

İlk olarak uygulanan tedavi yöntemi Semptomatik tedavi yöntemidir ve amaç ağrıyı ortadan kaldırmaktır. Kas gerilmelerini gevşetmek, uyuşmaları azaltmak için yapılan tedavi yöntemlerini içerir. 

Kesin-Radikal-Tedavi Yöntemi

Bel fıtığı hastalığına neden olan deforme olması sonucu küçülmesi, dokunun geriye çekilmesi ve temizlenmesi işlemidir. 

Bel Fıtığı hastalığında, tek başına başarılı bir tedavi yöntemi bugüne kadar görülmemiştir. 

Bel Fıtığının kesin tedavisinde , yani gerçek anlamda fıtığın ortadan kalkmasında sadece ve sadece iki yöntem vardır. Bu yöntemlerden ilk; 

-Fizik tedavi yöntemleri ve cerrahi yöntemlerdir. Bu yöntemlere yine hastalığın evresine ve türüne göre karar verilmektedir. Bazı durumlara fizik tedavi tek başına yeterli olmaz ve böyle durumlarda cerrahi işleme başvurabilir. 

-İnternette, televizyonlarda, gazetelerde gördüğünüz, okuduğunuz veya konu komşudan öğrendiğiniz diğer tedavi usulleri ya semptomatik tedavidir ya da bir dolandırıcıların sırf para kazanmak uğruna uyguladıkları şeylerdir ki sağlığınız için bu durumlardan muhakkak kaçınmalısınız. 

-Bel fıtığının kesin tedavi yöntemlerinden olan ‘mikrocerrahi ile ameliyat’ veya diğer adı ile ‘mikrocerrahi ile diskektomi’ bütün dünya beyin ve omurilik cerrahları tarafından ‘altın teknik’ olarak adlandırılır. 

Bunun sebebi en yüksek başarı oranı ve en düşük risk içermesidir. Bugüne kadar bu yöntemden daha başarılı ve düşük riskli bir ameliyat bulunamamıştır. Daha başarılı olduğu iddia edilen hiçbir yöntem beyin cerrahlarının bilimsel toplantılarında hala savunulamamaktadır ancak reklam amaçlı olarak sokakta bu iddialar dile getirilir.

-Bel fıtığı sadece ağrılı bir hastalık değildir. Sakat bırakır.

-İdrar kaçırma,

-Cinsel isteksizlik ve erkeklerde sertleşme (ereksiyon) bozukluğu,

-Dışkı ve gaz tutamama,

-Bacaklarda felç ve kas erimesi

-Bel fıtığının en sık ve bilinen sakatlıklarındandır.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal