16.04.2022-09:34 (Son Güncelleme:16.04.2022-16:46)

Zorunlu trafik sigortasına her ay zam mı gelecek?

Milyonlarca araç sahibi trafik sigortasına zam gelip gelmediğini tartışıyor. Yaptırılması zorunlu olan trafik sigortasının masrafları bir süredir gündemde kendine yer buluyordu. Zorunlu trafik sigortasında yapılan yeni değişikliğin ardından ise araç sahipleri 'Zorunlu trafik sigortasına her ay zam mı gelecek?, Zorunlu trafik sigortasına zam geldi mi, primleri arttı mı?' gibi soruları sıklıkla internet ortamında aratıyor. İşte detaylar...

Birçok araç sahibi zorunlu trafik sigortasına zam gelip gelmediğini merak ediyor. Bunun üzerine internet ortamında sıklıkla "Zorunlu trafik sigortasına zam mı geldi?, Zorunlu Trafik sigortasına her ay zam mı gelecek?" gibi soruları aratıyor. Trafik sigortasının masrafları uzun süredir tartışılan konular arasında yer alsa da zorunlu trafik sigortasında gidilen bir değişiklikle yeniden gündem oldu. Yapılan değişikliğe göre trafik sigortası aylık prim artış oranı %1,5'ten %2.25'e çıkarıldı.

Bir süredir trafik sigortası masrafları da araç sahiplerinin gündeminde yer alıyor. Türkiye'de trafiğe kayıtlı her aracın trafik sigortası yaptırması zorunludur. Bunun nedeni ise, trafik sigortasıyla herhangi bir kaza durumunda ‘karşı tarafın' malına veya canına verilen hasarı, kabahat oranına bağlı olarak kısmen ya da tamamen karşılamaktır.

Zorunlu trafik sigortasına zam mı geldi?

Bu soru, birçok araç sahibinin merak ettiği konular arasında yer almaktadır. Trafik sigortasına zam gelip gelmediğini merak eden araç sahipleri bu konu üzerinde araştırma yapmaya başladı. Trafik sigortasına gelen yeni düzenlemelerce aylık prim artışında değişiklikler yaşandı.

Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu (SED­DK) tarafından yayımlanan genelgede, sigorta şirket­lerine prim olarak her ay %2.25 artırma yetkisi verildiği görüldü. Yapılan düzenlemelerce belirlenen yeni prim oranı ise Mayıs ayı itibariyle geçerli olacak.

Zorunlu trafik sigortası primlerinde artış mı oldu?

Zorunlu Trafik Sigortası tarifelerinde, 1 Şubat 2022'den itibaren tek seferlik olmak kaydıyla %20 oranında artış yapılmıştı. Şubat ayında gerçekleşen bu %20'lik artış üzerinden daha üç ay bile geçmeden tavan fiyat tarifelerine aylık yapılacak zamda artışa gidiliyor.

SEDDK'nin 13 Nisan 2022 tarihinde yayımladığı genelgede azami prim tutarının 2022 yılının Mayıs ayından itibaren her ay olmak kaydıyla %2.25 oranında artırılacağı ve genelgenin 1 Mayıs Pazar gününden itibaren geçerli olacağı belirtildi. Kısacası, sigorta şirketleri 1 Mayıs'tan sonra her ay sigorta primlerine %2.25 oranında artırabilecek.


İstanbul'da trafik sigortası ne kadar artacak?

Nisan ayından itibaren İstanbul'da trafiğe yeni çıkan araç için (4. basamak) uygulanan azami prim tutarı 2 bin 305 TL'ydi. Bu tutar, 1 Mayıs 2022 tarihinden sonra ise 2 bin 356 TL'ye yükselecek.

Yine İstanbul'da son 2 yıldır hiçbir kazaya karışmamış bir sürücü (7. basamak), bu ay sigortasını yenilemek isterse ödeyeceği tutar en fazla 1.267 TL'ydi. Fakat, Mayıs ayı itibariyle gerçekleşecek yenilemeden sonra ise bu tutar 1.295 TL'ye yükselecek. Her ilde aynı şekilde %2,25 artış yaşanacak. Bu artışlar, bir önceki ayın tarifesine bakılarak yapılmaktadır ve fiyatlar tavan fiyatlardır. Sigorta şirketleri sürücülere daha düşük tarifelerle de trafik sigortası poliçesi kesebilmektedir.

2017'de tavan fiyat uygulamasına geçildi

Trafik sigortasında yaşanan uygunsuz fiyat artışlarını kontrol altına almak için 12 Nisan 2017 tarihi itibari ile ‘tavan fiyat' uygulamasına geçilmişti. Böylelikle sigorta bedelleri, illere ve basamaklara göre belli tutarların üzerine çıkamamıştır.

Aylık olarak güncellenen tavan fiyatlar, 31 Aralık 2021 tarihine kadar bir önceki aya göre sadece %1 oranında artış yaşamaktaydı. 2022 yılının Şubat ayından sonra ise katsayısı %1,50 olarak uygulanmaya başlandı. Alınan bu karar 31 Aralık 2021 tarihinde ise Resmi Gazete'nin mükerrer sayısında yayımlandı.

Genelge yayımlandı

SEDDK tarafınca konuya dair yapılan açıklamada 10 Nisan 2017 tarihli ve 2017-1 sayılı Karayolları Motorlu Araçlar Zorunlu Mali Sorumluluk Sigortası Primlerine İlişkin Genelgede Değişiklik Yapılmasına Dair Genelge (2022-10) yayımlandığı bildirildi. Genelgeye göreyse, 6 Ocak 2022 tarihli genelge yürürlükten kardırılarak, “İlgili branşta ruhsat sahibi sigorta şirketleri tarafından her bir araç türü bazında 4. basamak için belirlenecek azami prim tutarları 2022 yılı Mayıs ayından itibaren %2.25 olarak artırılacaktır” denildi.

Trafik sigortası yaptırmamanın cezası var mı?ne kadar?

Trafik sigortanız yoksa ve bu durum tespit edilirse kişi 169 TL para cezası alır.  Eğer, bu ceza 15 gün içinde ödenirse de %25'lik bir indirim alır ve ceza 147 TL'ye düşer. Fakat, trafik sigortanız yoksa ve bu tespit edilirse para cezasının yanı sıra trafikten men ve otopark parası cezalarını da beraberinde getiriyor.

Zorunlu trafik sigortası nedir?

Karayolları motorlu araçlar zorunlu mali sorumluluk sigortası veya kısaca trafik sigortası olarak bilinen sigorta çeşidi; otomobil, kamyon, motosiklet gibi kara yolu taşıtları içindir. Bu sigortanın amacı ise herhangi bir kaza durumunda ‘karşı tarafın' malına veya canına verilen hasarı, kabahat oranına bağlı olarak kısmen ya da tamamen karşılamaktır.  Araç sigortasının özel şartları her bölgede yasal düzenlemelerle değişiklik gösterebilir.

Trafik Sigortası, Türkiye'de en yaygın olan sigorta türlerindendir. 2918 Sayılı Karayolları Kanunu gereğince kara yoluna çıkan tüm motorlu araçlar tarafından yaptırılması zorunludur. Polis kontrolü sırasında araçlarda bulunması gereken belgelerden biriside trafik sigortası poliçesidir.

Esasen bir sorumluluk sigortası olan Trafik Sigortası, kara yolunda seyreden araçların herhangi bir üçüncü şahsa verebileceği maddi ve bedeni zararları karşılamaktadır. Trafik sigortası yaptırmış olan bir araç sahibinin kendi aracına ya da kendisine vereceği zararları bu sigorta karşılamamaktadır. Trafik sigortası, kasko sigortasının yerine geçmemektedir. Ayrıca trafik sigortası, manevi tazminat taleplerini de karşılamaz.

DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr