01.06.2021-18:52 (Son Güncelleme:14.05.2024-16:30)

Yüzyılın En Büyük Çevre Felaketleri

Teknololjinin gelişmesi ile birlikte artan riskler zamanla insan hayatını ve çevreyi olumsuz etkiliyor. Peki 100 yılın en büyük çevre felaketleri nedir?

1. ATOM BOMBASI

Amerika Birleşik Devletleri’nin 1945 yılında Japonya’nın Nagazaki ve Hiroşima şehirlerine atılmasının ardından 143 bin kişi vefat etmiştir. 2. Dünya Savaşının bitmesine neden olan atom bombası, savaş amacıyla kullanılan ilk atom bombasıdır. Atom bombası atıldığı anda 97 bin insanın buharlaşarak yok olmuştur.

2. ÇERNOBİL

Ukrayna’nın Kiev şehrinde Çernobil Nükleer Santrali’nin patlamasıyla yaşanan olay, tarihin en büyük nükleer santral felaketidir. 1986 yılında patlamanın gerçekleşmesinden kısa süre sonra Karadeniz ve Balkan ülkelerini yıllarca etkilemiştir.

3. BHOPAL FELAKETİ

Hindistan’da Amerikan Union Carbide adlı tarım ilaçları fabrikasında yaşanan kaza sonucunda 45 ton zehirli atığın çevreye yayılmıştır. 15 binden fazla insan ölmüştür.

4. KUVEYT PETROL YANGINLARI

Körfez Savaşı sırasında Kuveyt petrollerini kullanılmasını engellemek için Saddam Hüseyin, petrol kuyularını ateşe vermiştir. Basra Körfezi’nin zehirli duman ve kül ile kaplanmasına neden olmuştur. 7 ay sonra söndürülebilen çukurlar büyük çevre felaketleri arasında yerini almıştır.

5. LOVE CANAL ATIKLARI

Amerika’da Love Canal kasabasına 1940’lı yıllarda gömülen endüstriyel atıkların, kanserojen madde yayması ile bölge boşaltılmıştır. Yüksek miktarda, zehirli maddenin doğaya boşaltılması yüzlerce insanın ölümüne neden olmuştur.

6. EXXON VALDEZ PETROL SIZINTISI

Alaska’da petrol tanker gemisinin karaya oturmasından dolayı çevreye 10 milyon galon petrol yayılmıştır. 1989 yılında gerçekleşen bu doğa felaketinden dolayı 11 bin insan bölgeyi terk etmek zorunda kalmıştır.

7. SEVESO FELAKETİ

Milano’ya 20 kilometre uzaklıkta olan Seveso kasabası trikloro fenol üretimi yapan bir reaktörün patlaması sonucunda çevreye yayılan zehirli gazdan dolayı hayvanların ölmeye başlar. Patlamanın ardından birkaç hafta sonra kasaba tamamen boşatılır.

8. TOKAİMURA NÜKLEER SANTRAL KAZASI

Japonya’nın en büyük nükleer santral kazası birçok mühendisin ölümü ile sonuçlanmıştır. Uranyum karıştırırken hata yapan mühendislerin ölümüne neden oldu. Diğer mühendislerin ise farklı seviyelerde radyasyona maruz kalmıştır.

9. ARAL GÖLÜ

Orta Asya’nın en önemli su kaynağı olan Aral Gölü, yanlış kullanımdan dolayı yüzde 90 oranında kurumuştur. Bir zamanlar dünyanın en büyük dördüncü gölü olan Aral Gölü günümüzde gemi mezarlığı olarak biliniyor.

10. MİNAMATA HASTALIĞI

Japonya’daki Minamata körfezini kirleten plastik şirketin bölgeye saldığı zehir nedeniyle ilk olarak kedilerin garip davranışları ile fark edilir. Motor faaliyetlerinin aksaması, uzuvların kontrol edilememesi ve konuşma bozukluğu gibi semptomlarla ortaya çıkan hastalık kedi dansı hastalığı olarak da biliniyor.

DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
SIRADAKİ VİDEOLAR

Akıl almaz olay! Plajda yürürken üzerine...

Candan kardeşler tutuklandı! Nihal Canda...

Bihter galasında soğuk savaş: Farah Zeyn...

Kimdir bu Kassam Tugayları?

Cinsiyet değiştirerek bambaşka biri olmu...

Güpegündüz çırılçıplak soyundu sokakta b...

Osmanlı'nın Yahudi'leri İspanya'nın elin...

Aldığı atıştırmalığın İsrail malı olduğu...

'Kalbim Gazze'de kaldı' diyen Amerikalı...

Saçmalama Engin! Meğer Engin Polat başka...

Fatih Altaylı Dilan Polat'a sert çıkıştı...

Filistin Davasının Unutulmaz Lideri: Muh...

Demir Kubbe nedir ve nasıl çalışır?

Filistin'in sembolü Hanzalanın babası Na...

Siyonist Katır Birliği: Çanakkale Savaşı...

İsrail'den ölüm tehditleri alan Bella Ha...

Dilan Polat'ın gündemden düşmeye niyeti...

Türk telefon hattıyla konuşan Filistinli...

Ağaca asılı bulunmuştu: Nevrigül’ün eşi...

Oğuzhan Uğur Paylaştı: Norm Ender’in 100...

Hastaneye getirilen şehidin babası olduğ...

Saddam Hüseyin’in 21 yıl önceki videosu...

Brezilya’da inşaat iskelesi çökünce işçi...

Gazeteci Fulya Öztürk’ün zor anları: Yay...

Filistin katliamının ardındaki gerçek su...

Şeyma Subaşı'ndan tepki çeken paylaşım!...

Çin Devlet Televizyonu muhabiri gördükle...

Mehmet Ali Erbil'in genç sevgilisinden ç...

İstanbul’un ulaşım çilesi bitmiyor: Mahş...

İsrail acımadan saldırıyor: Camileri hed...