30.06.2020-10:07 (Son Güncelleme:30.06.2020-10:01)

Yumurtaları Dolapta Nasıl Muhafaza Etmeliyiz?

Yumurta sağlıklı ve besleyici özelliğiyle beslenme rutinimizin içerisinde önemli bir yer tutar. Yumurtanın besin değeri, yeri doldurulamaz niteliktedir. Peki, bu gıdayı saklarken nelere dikkat etmeliyiz? Yıkamak mı yoksa yıkamamak mı daha sağlıklı? İşte detaylar...

İçeriğinde bulunan omega-3, selenyum, E, D, K ve A vitaminleri, protein ve sarısında bulunan antioksidanlar ile oldukça önemli olan besin kaynağı yumurtayı daha sağlıklı tüketmek için önerilerimize kulak vermenizi tavsiye ederiz.

YUMURTAYI NASIL MUHAFAZA ETMELİYİZ?

Satın aldığınız yumurtalarınızı eğer kartondan çıkarıp yıkayıp dolaba yerleştirmek doğru bilinen bir yanlıştır. Kabuğunda bulunan pislikle beraber dolaba koymak istemiyor olabilirsiniz ama yumurtaları yıkayarak sağlığınızı daha büyük tehlikeye atıyorsunuz.

Yumurtanın kabuğunda tıpkı cildimizde olduğu gibi porlar yer alır. Nasıl banyodan sonra cildimizin porları açılıyorsa yumurtanızın kabuğundaki porlar da yumurtayı yıkadığınızda açılır. Üzerindeki dışkı kalıntılarında yer alan asıl tehlieli olan salmonella bakterileridir. Açılan porlardan yumurtanın iç kısmına geçerek siz kullanana kadar dolapta geçirdiği süre içerisinde çoğalabilir. Ayrıca yumurta kabuğunun üzerinde sizin farkında olmadığınız küçük çatlaklar olabilir. Çatlak olan yumurtanın su ile teması, yumurta kabuğunu incelterek çatlakların açılmasa ve bu çatlaklardan içeriye bakterinin girmesine neden olacaktır. Bu yumurtaları yediğinizde ise zehirlenme ihtimali oldukça fazladır.

Bu nedenle dolaba koyacağınız yumurtaları yıkamadan, diğer yiyeceklerle temas etmeyecek şekilde kapalı bir kutu içerisinde ve 0-5 derecede muhafaza etmelisiniz. Böylece hem dolabınızı hem yumurtanın içerisindeki yiyeceğinizi bakterilerden korumuş olursunuz. Ayrıca üzerinde gözle görülen çatlak ve kırıklar olan yumurtaları da yememelisiniz.

DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr