30.09.2020-13:41 (Son Güncelleme:30.09.2020-13:41)

Yerli Seyir Füzesi Atmaca Hedefini GPS’den Bağımsız Vurdu

Kara versiyonu da geliştirilen yerli seyir füzesi Atmaca artık hedeflerini GPS’den bağımsız olarak vurabilecek. Peki, GPS’ten bağımsız nedir ve avantajları ne olacak?

Haber365 Özel

Son yıllarda yapılan yerli ve milli atılımlarla önemli yol kat eden Türkiye, bu emeklerinin meyvesini Libya, Suriye ve son olarak Azerbaycan – Ermenistan arasında yaşanan çatışmalarda gösterdi. Fırtına Silah Sistemi, Bayraktar TB2, MAM-L, NEB gibi yerli silah ve mühimmatların kullanıldığı çatışmalarda pek çok hedef imha edildi.

ATMACA HEDEFİNİ GPS’SİZ VURDU

Son olarak su üstü harbi için geliştirilen gemisavar füzesi ATMACA için yapılan geliştirmeler de devam ediyor. 250 kilometre menzili olan ve düşman radarları tarafından teşhis edilemeyen silah sistemine çok önemli bir özellik daha eklendi. Yapılan testler sonucunda Atmaca, tamamen GPS’den bağımsız olarak sadece kendi ataletsel navigasyon ünitesiyle hedefini ciddi bir mesafeden vurabildi.

GPS’DEN BAĞIMSIZ HEDEF SİSTEMİ NEDİR?

Modern savaş cihazlarından pek çok silah sistemi ve İHA, GPS yani Küresel Konumlama Sistemi’ni kullanır. Böylece navigasyon ve hedefleme sistemleri sayesinde söz konusu olan hedef belirlendikten sonra çeşitli füze ve mühimmatlarla vurulabilir. Ancak savaşlar sadece saldırıdan ibaret değildir, bu yüzden ofansif silahlara karşı devamlı savunma amaçlı hava savunma sistemleri veya hava kalkanları geliştiriliyor. Elektronik silah sistemlerini ve hedefleme algılarını bozacak jammer gibi GPS sinyallerini kesen aygıtlar sayesinde GPS hedefleme sistemine sahip silah sistemlerinin hedeflemeleri saptırılabiliyor veya komple kapatılabiliyor. Bu durumda silah sistemleri de artık işe yaramaz hale gelebiliyor.

GPS ENGELLEMESİ SORUN OLMAYACAK

GPS’den bağımsız olarak kendi ataletsel navigasyon ünitesiyle hedefleme yapabilecek olan ATMACA füzesini durdurmak veya engelleyebilmek bu anlam artık daha da zorlaşacak. GPS sinyallerinin engellenmesi artık yerli gemisavar füzesini etkilemeyecek.

KARA VERSİYONU YOLDA

Deniz kuvvetleri için çok büyük bir güç ve avantaj anlamına gelen ATMACA’nın kara versiyonunun da yolda olduğu belirtiliyor. Yani su üzerinde hücumbot, fırkateyn ve korvetlerde kullanılabilen ATMACA’nın kara üzerinde de kullanılarak kara hedeflerini imha edebilmesi çok yakında gerçekleşecek. Ayrıca bu sistemle karadan atılan füzeler de durdurulabilecek.

ATMACA’YA YERLİ MOTOR

ATMACA ile ilgili bir diğer önemli gelişme ise şu anda kullanılan Fransız TR-40 Turbojet motorunun yerli bir motorla değiştirilmesi olacak. Yerli motorun ise ise KALE AR&GE’ tarafından geliştirilen KTJ-3200 turbojet motoru olması bekleniyor.

DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr