25.05.2024-17:16 (Son Güncelleme:25.05.2024-17:16)

Uzmanlardan, altın yatırımcılarına tavsiye: "Panik yapmayın, fırsatlarla dolu bir yıl olacak"

Altın fiyatları, jeopolitik riskler ve Fed'in faiz indirim beklentileriyle birlikte hızla yükselmeye devam ediyor. Ancak, uzmanlar yatırımcılara "panik satışı yapmayın" uyarısında bulunuyor.

Altın piyasası son günlerde hızla değişen dinamiklerle yatırımcıların dikkatini çekmeye devam ediyor. Özellikle ABD Merkez Bankası Fed'in faiz indirimi beklentisi ve merkez bankalarının altın alımlarına devam etmesi gibi faktörler, altın fiyatlarının yükselmesine katkı sağlıyor. Bu yükselişe jeopolitik risklerin de eklenmesiyle birlikte altın, rekor üstüne rekor kırmaya devam ediyor.

Ukrayna-Rusya savaşı gibi süregelen çatışmaların yanı sıra İsrail ve Filistin arasındaki gerilimlere İran'ın da katılmasıyla altın fiyatlarında artışlar yaşanıyor. Son olarak İran Cumhurbaşkanı Reisi'nin helikopter kazasında hayatını kaybetmesi, jeopolitik riskleri artırdı ve altın fiyatlarını daha da yukarı taşıdı.

Haftanın başında ons altın 2 bin 450 dolara, Gram Altın ise 2 bin 550 liraya kadar çıkarken, İran'dan gelen açıklamaların ardından fiyatlarda gerileme yaşandı. Ancak uzmanlar, yatırımcıları panik satış yapmamaları konusunda uyarıyor ve altının tekrar yükseleceğini belirtiyorlar.

Yıl sonu tahminleri

Altın ve Para Piyasaları Uzmanı İslam Memiş, altının jeopolitik gerilimlerden beslendiğini vurgulayarak, yatırımcılarına panik yapmamaları konusunda tavsiyelerde bulunuyor. Yılın başından bu yana altının değer kazancına dikkat çeken Memiş, gram altının yıl sonuna kadar 3 bin ila 3 bin 500 lira arasında olabileceğini öngörüyor.

Altın yatırımı yaparken uzun vadeli düşünmenin önemine dikkat çeken uzmanlar, altının al-sat yapılan bir yatırım aracı olmadığını vurguluyorlar. Son 20 yılda yüzde 8 binden fazla getirisi olan gram altının, uzun vadeli en kazançlı yatırım aracı olduğunu belirtiyorlar.

Jeopolitik gerginliklerin Altın Fiyatları üzerindeki etkisinin devam ettiğini ifade eden uzmanlar, ons altının yıl sonunda 2 bin 700 dolara kadar çıkabileceğini tahmin ediyorlar. Ancak bazı analistlerin beklentisi ons altının 3 bin dolara kadar yükselebileceği yönünde.

Altın fiyatlarındaki düşüşlerin alım fırsatı olabileceğini belirten uzmanlar, küresel enflasyonun devam etmesi ve küresel merkez bankalarının altın almaya devam etmesi gibi faktörlerin altını desteklediğini ifade ediyorlar. Türkiye'de altın ithalatında yaşanan gevşemenin de fiyatları olumlu yönde etkilediğini belirten uzmanlar, gram altında önümüzdeki aylarda 2 bin 650 lirayı görebileceğini, yıl sonunda ise 3 bin 750 liraya kadar çıkabileceğini tahmin ediyorlar.

Kısacası, altın piyasasında yaşanan dalgalanmalar yatırımcılar için fırsatlarla dolu olabilir. Ancak uzmanlar, panik yapmadan ve uzun vadeli düşünerek hareket etmenin önemini vurguluyorlar.

cerenpeksen@haber365.com