Ünlü Oyuncuların Şimdiki Halleri; Kahraman Kıral
Türk sineması, yeşilçam, türk filmleri, türk filmleri eski, yeşilçam film, yeşilçam sözleri, yeşilçam çocukları, kahraman kıral konularıyla ilgili detaylar foto galerimizde.
Yeşilçam filmleri hataları
Bu filmi milyonlarca kişi defalarca izledi ama kimse o detayı görmedi...
Yeşilçam filmleri hataları
O anlar nasıl unutulur türk sinemasının efsane yönetmenlerinden ertem eğilmez'in kurduğu arzu film, 1964 yılından bu yana yeşilçam'a damgasını vurdu. ilk dönemlerinde popüler aşk filmlerine imza atan arzu film, 1970'lerden itibaren de güldürü unsurları ağırlıklı aile filmleri ile ön plana çıktı. hababam sınıfı serisi başta olmak üzere birçok filmde arzu film imzası var. bu efsane şirketin ıntagram hesabı da sosyal medyanın arşivi gibi. hesabı yönetenler, o döneme göndermeler yapan esprili notlar eşliğinde unutulmaz filmlerden fotoğraflar paylaşıyor. işte arzu film arşivinden seçilen o unutulmaz fotoğraflar...
Belki ilk kez seyirci karşısına çıktığı yıllarda beklendiği kadar etkili olmadı ama bugün bu filmi izleyip de unutabilen hiç kimse yok. hatta çoktan "yeşilçam'ın en çok ağlatan filmi" olarak arşivlerdeki yerini aldı bile...
1973 tarihli canım kardeşim adlı filmden söz ediyoruz. büyük usta ertem eğilmez'in imzasını taşıyan film, yoksul bir mahallede yaşayan iki arkadaş ve birinin kardeşi üzerine kuruluydu. senaryosunu sadık şendil'in yazdığı canım kardeşim'in kahramanları murat ve halit. bir de murat'ın kardeşi kahraman var.
Anne ve babaları ölünce murat kardeşi kahraman'a bakmak zorunda kalır. bu arada murat'ın arkadaşı halit de evinden atılınca üçü birlikte yaşamaya başlarlar. küçük kahraman'ın tek bir isteği vardır: televizyon sahibi olmak. bu arada küçük çocuğun kansere yakalandığı ortaya çıkar. murat ve halit onu hayatının geri kalanında mutlu etmek için ne gerekiyorsa yaparlar. bundan sonrası ise bir izleyenin bir daha unutamayacağı bir dram. elbette cahit oben'in etkileyici müziği eşliğinde.
Çoktan yeşilçam'ın başyapıtları arasında yer alan bu filmin oyuncularına ne olduğunu biliyor musunuz?... onları birer birer hatırlayalım istedik.
Filmde herkesi gözyaşlarına boğan küçük kahraman'ı canlandıran kahraman kıral, bu filmdeki performansıyla çok dikkat çekmişti. ondan sonra da birkaç filmde daha rol aldı.
1972 ile 1976 yılları arasında çocuk oyuncu olarak ön plana çıkan kahraman kıral, daha sonra sinemayı bıraktı.
Kahraman kıral bugün 50'li yaşlarının başında ve bir mobilya şirketinin yöneticisi.
Filmde halit'i deneyimli oyuncu halit akçatepe oynuyordu. aktaçepe daha sonra uzun yıllar kamera karşısında kaldı.
Akçatepe, hababam sınıfı serisi dahil olmak üzere oynadığı filmlerle ve dizilerde seyircinin hafızasına kazındı. filmde murat'ı canlandıran tarık akan, 1970 yılında ses dergisinin yarışmasında birinci olarak kariyerine başladı.
Canım kardeşim onun mesleğinin ilk dönemlerinde rol aldığı yapımlardan. tarık akan, eskisi kadar sık olmasa da kamera karşısına geçiyor.
Filmde öğretmen rolünü adile naşit üstleniyordu. naşit, 1987 yılında hayata veda etti.
Canım kardeşim'e emek verenlerden biri de kemal sunal'dı. sunal'ı da 2000 yılında henüz 55 yaşında yitirdik.
Metin akpınar, canım kardeşim'in kadrosunda yer alan oyunculardan biriydi. akpınar kariyerini hala sürdürüyor.
Filmin yönetmeni ertem eğilmez ise yeşilçam'ın büyük ustalarından biri olarak tarihe geçti. 1989 yılında aramızdan ayrılan eğilmez geride çok sayıda unutulmaz film bıraktı.
O kadar iyi kalplidirler ki finalde işleri rast gider ve olayı çözen olur hatta takdir görürler!..süt kardeşlerde madalya bile takılır hatta!.. formül dünyanın uyguladığı bir formül belki ama bu kadar inandırıcı bu kadar sempatik başka bir ekip yok dünyada, olmadı da başka!... yerleri asla dolmayacak ustalar asla yerleri dolmayacak filmler ürettiler!..sevgi ve saygılarımızla "şabanoğlu şaban"
Güzel sahnedir!...canım adile naşit ya!.. çok erken ayrıldı..çok özlüyor insan!.nurlar içinde yatsın!... film'in adını söylemeyince soranlar oluyor, söylemiyorum...
Bizim aile!..biraz ışık problemi olan bir fotoğraf ama olsun en azından bilinen bir kare değil..şimdilik!.
Hadi bugünü bize ait olmayan ama hepimizin filmlerine ayıralım!..yönetmenlikleri sevgili zeki alasya ağabeyimize ait başrollerini metin akpınar usta ile paylaştıkları sayısız güzel filmden bir kaçı bunlar elbette!.. oyunculuğu ve el attığı her alanda ki başarısı yanında yönetmenlik ve senaryo çalışmaları ile de takdire şayan sanatçı kişiliğe sahip zeki alasya ustamızın en sevdiğiniz filmleri hangileri acaba?..bizlerle paylaşırsanız çok seviniriz!..
Badi ekrem - bilo ağa "hababam sınıfı dokuz doğuruyor" serinin içinde belki de en sevilmeyen 'hababam'ı ama bilo'nun doğuşuna sebep olduğu aşikar... bu kare ise gün yüzü görmemiş fotoğraf meraklısı arkadaşlara gelsin... "hababam sınıfı dokuz doğuruyor" set fotoğrafı..
"selvi boylum al yazmalım" 1977. arzu film'e ait değil ama bizim filmimiz! kırgız yazar cengiz aytmatov'un 1970 yılında yazdığı aynı adlı romanından bir ali özgentürk senaryosu!..
Çıkarın kağıtları, yazılı yapacağım!.. "hababam sınıfı uyanıyor"oynuyormuş!. teşekkürler!.. güzel seyirler
""süt kardeşler" yayınlanmış galiba?.. övgü dolu güzel sözleriniz için teşekkürler!.
Arkada duran mavili de "ilyas salman"mış.. güzel komik bir sahneydi bu!... hürrem rolünde perran kutman ve şener şen öne çıkar bu seride!... bu kostümler elbette durmuyor çünkü kiralıktı!... ama diktirip bu tipleri sergiye koymak da fayda olacaktır!..çok sempatik bir mehteran!...
Hepsi film, bunlar gerçek!
"hababam sınıfı uyanıyor" serinin 3.filmi...fotoğraf da görülen "ahmet arıman" o sene gerçekten askerliğini yapıyor ve seti ziyarete geldiğinde senaryoda olmadığı halde bir çok sahne ekleniyor filme. film çekerken ne kadar çok, ani ve doğru karar vermek zorunda kalındığının, şartlara göre esnekliğin, yönetmenlik adına ne kadar önemli olduğunun iyi bir örneğini oluşturuyor bu film!..eklenen tek bir sahne de değil, oldukça yer tutuyor hayta ismail sahneleri filmin süresi içinde!... aynı zamanda halit akçatepe'nin güdük necmi'sini de son kez görüyoruz bu seride!...
Yakalanmışlar!... zeki abinin suratı ' ayvayı yedik' diyor, diğerleri tırsmış. tarık abi de 'biz değiliz, uzak durun' diyor herhalde!... şapka kep bere halı ne varsa kamufle olmaya çalışmışlar, olmamış!...beyoğlu'nun göbeği, görüp tanıyan takılmış peşlerine belli ki!... halbuki bu gibi sahnelerde 3-5 figüran sizle yürüse, yakın dursa ekibe daha iyi sonuç alınır da, daha bir dikkat çekmeden hemen işi bitirip çekip gidelim demişler, olmamış, yakalanmış zavallıcıklar!...
Oya alasya-meral zeren-perran kutman."köyden indim şehire"
Ah nerede. 1975 yapımı..15 kişilik bir ekiple 20 günde tüm çekimleri ve stüdyo işlemleri bitirilerek vizyona sokulmuş, 40.yılını dolduran bir başka çalışmamız..yapımında emeği geçen tüm sanatçılarına ve emekçilerine şükranlarımızla
Umabilir miyim?.
'kız emineee!' harika bir kare bu! salako filminde kemal sunal ve meral zeren.
Münir özkul ve ıtır esen, cennetin çocukları filminin manavgat şelalesindeki çekimlerde.
Sevgili perran kutman rolüne kendini kaptıran iyi bir oyuncu, rahmetli feridun gerçekten tırsmışa benziyor.. hırçın ama badi ekrem'e duyduğu sevgi ile aşk kadınına dönüşen kız-oğlan kız hürrem hoca tiplemesi.
"nooluyo ya?..
Bu mu o çocuk? bu filmde olmayan bir sahne arkadaşlar! set fotoğrafçısı tarafından verilmiş bir mizansen!...mahmut hoca pek kulak çekmez zaten
Aaa! ne çıktı. orjinali bu!..büyüt büyüt bozulmuyor valla görüntü kalitesi. bugün vizyonda olsa giden olur mu acaba?
"bu filmler de ne sihir var? neden defalarca seyrediliyor ama bıkılmıyor" diye soran arkadaşlarımıza gelsin istedik!..hiç bir sihir falan yok sadece işini çok seven, işine aşık, işini iyi bilen, son nefesini setler de vermeye razı olmuş adamların varlığı ile yapılmış filmler bunlar!..firmamızın kurucusu yapımcı yönetmen ertem eğilmez ve onun çok sevip değer verdiği bir sürü oyuncu, emekçi, senarist, yönetmen ile birlikte yaparak öğrendikleri yaparak mükemmeli yakaladıkları son derece dürüst, sıcak, samimi ve sadece halk için üretilmiş filmler bunlar!..ertem eğilmez hocanın son filmi "arabesk" ve sette ki halini en iyi anlatan karelerden biri!.. rahmet ve minnetle!.
"bizim aile" sait halim paşa yalısı..doğum günü sahnesi!..saim alpago-ıtır esen
Parayı geçtik, bu zamanda "su veren altın bulsun".
En sağda yerde duran sur ışıklandırması için yere sabitlenmiş lambalar, kromajı yapılmış mızrak ve kılıçlar, eldeki fazla pembe kumaştan yapılma halk kostümleri, az bulunan ve rengi tek kara olanın ağ ile yakalanmış olması o yılların pek derinlemesine düşünülmeden kabul edilebilir kriterler olduğu da bir gerçek herhalde!...her şeye rağmen renkli filme geçiş yıllarında özellikle bir çok alanda yetersizliklerle mücadele verilirken tarihi ve kostüme film çekmek büyük bir cesaret ve sinema sevdası gerektiriyor elbette!..oluşturacağımız müzede en önemli yerlerden biri 5 adet çekilmiş olan "tarkan" filmlerine ait olacaktır kuşkusuz!...
Tarkan filmlerinden bir kare daha. ilk anda insanı gülümsetiyor ama özellikle o dönemi bilenler için göz yaşartan bir kare bu. bu sahnede kırmızı elbisesi içinde görülen seher şeniz, yeşilçam'ın bir dönemine damga vuran yıldızlardan biri. ama hayata 44 yaşındayken kendi isteğiyle veda etti. "nihayet bu kötü dünyadan gidiyorum...peruklarımı yakıp küllerini savurun" diyordu şeniz veda mektubunda.
Biz bile karıştırır olduk!..bu film hangisi? yemeği çekiştirenler kim? kim hangi film de kimin çocuğu? hepsi gitti!.. günde yüzlerce kare fotoğraf bakmaktan bulaşık teline döndük.
Hepsini biliyorsunuz!.. bu kare hangi filmden peki?
Şimdi şu arkada duran mavna kuzeyden gelen viking gemisi güya ama ondan daha komik olan yelkenindeki sembol.. üstelik pek yabancı da sayılmaz, bizim meşhur ahtapot resmen..çok büyük filmler bunlar!..50 yıllık bir macera bu!..nerelerden geçilmiş neler yapılmaya çalışılmış, bu filmler resmen bir yüzüklerin efendisi kadar fantastik ögelerle dolu.
Çukurdaki destek kalasları çok anlamlı olmuş!.. allah korusun!.
Bu fotoğraflar çok kıymetli buraya koymayın deniyor!.. bu sadece "bizim"değil "hepimizin ailesi" hepimizin fotoğrafları, hepimizin filmleri.. bu kıymeti sizler verdiğiniz için kıymetliler zaten!..
Tüm öğretmenlerimizin öğretmenler gününü kutlar, ellerinden öperiz!.
"beklesek de ecelleriyle mi ölseler acaba?." mavi boncuk" aklınızda kalan en beğendiğiniz diyaloğu sorsak.
Bri sorusu!..hangi film?..
"mavi boncuk" 40 yaşında ama böyle bir ekip de böyle ölümsüz bir film de anca 40 yılda bir olur zaten!..emeği geçen kamera önü arkası tüm emekçilerine şükranlarımızla!.
Salako