02.07.2022-14:15 (Son Güncelleme:02.07.2022-15:22)

Türkiye'de yaşanan bu olay gündeme bomba gibi düştü. Yol kenarındaki bir çöp kutusundan çıkan yaratık çevredekilere korku dolu anlar yaşattı. Görenler bir daha bakmak istemedi. İşte o yaratık...

1

Geri dönüşümün önemi


Geri dönüşümün önemi. atıkların içindeki cam, metal, plastik, kağıt gibi atıkların çeşitli işlemlerden geçirilerek yeni bir hammadde olarak değerlendirilmesine “geri dönüşüm” denir. Doğal kaynaklarımızın dikkatlice kullanılmaması halinde bir gün bu kaynakların tükeneceği şüphesizdir.

2

Kaynak israfı


Hayat standardını iyileştirirken ortaya çıkan kaynak israfını önlemek ve enerji krizine engel olmak için bu gerçeği yıllar önce gören gelişmiş ülkeler atıkların geri kazanılması ve yeniden kullanılmasıyla ilgili yöntemler geliştirmiştir. Bu gerçekten yola çıkarak Avrupa ekonomik topluluğu üye ülkelerde geri kazanım şartı getirmiştir.

3

Atıkların geri kazanılması


Çelik, demir, kurşun, kağıt, plastik, cam gibi maddelerin geri kazanılması, doğal kaynakların tüketiminin önüne geçeceği gibi, ithal edilerek kullanılan hurdalara ödenen döviz miktarının da azalmasını sağlayacak böylelikle enerjiden de büyük tasarruf sağlanacaktır.

4

Ekonomik katkı sağlıyor


Atıkların kaynağında toplanmasının geri kazanımda ekonomik katkı sağlayacağı şüphesizdir. Büyük şehirlerde çöp kutularından özellikle karton, plastik, metallerin bazı kişilerce toplandığını görmüş ve acıyan gözlerle onlara baktığımız olmuştur.

5

Sağlıksız koşullarda sürdürülüyor


Bu insanların yaptığı işin ekonomiye büyük katkı sağlayabileceğini biliyor muydunuz? Ekonomik olan bu faaliyet halen devam ediyor ama sağlıksız koşullarda yapılıyor. Bu faaliyeti kayıt altına almak ve uygun şekilde yapmak gerekir.2004 yılında 120-130 bin ton geri dönüştürülebilir atık toplandı. Buna karşılık 1,5 milyon ton atığında kayıt dışı toplandığı tahmin ediliyor.

6

Metallerin geri kazanılması


Araştırmalara göre özellikle metallerin geri kazanılmasında harcanan enerjinin, bu metallerin madenlerden çıkarılarak işlenmesinden daha az enerjiye ihtiyaç duyduğu belirlenmiştir. Bu konuya birkaç örnek verelim: geri kazanılan metalden bir ton alüminyum yapmak için gereken enerji cevherden yapılacak alüminyum için harcanan enerjinin %4’üdür.

7

Doğal kaynakları korur


Doğal kaynaklarımız korunur: doğal kaynaklarımız dünya nüfusunun artması ve tüketim alışkanlıklarımızın değişmesi ile her geçen gün azalmaktadır. Bu sebeple malzeme tüketimini azaltmak, değerlendirilebilir atıkları geri kazanmak son derece önemli bir işlemdir. Örneğin kağıdın geri kazanımıyla ağaçların daha az kesilmesi sağlanır. Ayrıca plastik atıkların geri kazanımıyla petrolden tasarruf sağlanabilir.

8

Enerji tasarrufu


Enerji tasarrufu sağlanır: geri dönüşüm malzeme üretiminde işlem sayısını azaltmak suretiyle enerji tasarrufu sağlanır. Örneğin; metal içecek kutularının geri dönüşümü işleminde, bu metallerin direkt eritilerek yeni ürün haline dönüştürüldüğünde bu metallerin üretimi için kullanılan maden cevheri ve bu cevherin saflaştırılması işlemine gerek olmadan üretim gerçekleştirilebilecektir. Bu şekilde bir alüminyum kutunun geri dönüşümünden %96 oranında enerji tasarrufu sağlanabilir.

Türkiye'de korku dolu anlar! Çöpten çıkan yaratığı görenler gözlerine inanamadı
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
BAKMADAN GEÇME

İsmailağa Cemaati lideri Hasan Kılıç'ın...

Otomattan kahve aldı hayatı karardı: ‘Gö...