24.05.2024-11:26 (Son Güncelleme:24.05.2024-11:26)

Türkiye, Avrupa'nın zirvesinde! Dijital sağlıkta liderlik koltuğunu kaptırmıyor

Türkiye'nin sağlık alanındaki çığır açıcı başarılarına bir yenisi eklendi. Sağlık Bakanı Yardımcısı Doç. Dr. Şuayıp Birinci, Türkiye'nin dijital sağlık sistemlerine entegrasyonunda Avrupa'nın zirvesinde olduğunu duyurdu.

Nişantaşı Üniversitesi'nin düzenlediği "Sağlıkta Yeni Gelecek: Entegre Sağlık Hizmetleri" temalı 9. Uluslararası Sağlık Bilimleri ve Yönetimi Kongresi'nde konuşan Bakan Yardımcısı Birinci, sağlığın geleceğine dair önemli verileri paylaştı.

Birinci'nin açıklamalarına göre, nüfusun yaşlanması ve artan kronik hastalıkların sağlık harcamalarını artırdığı bir dönemde Türkiye'nin sağlık sistemine entegrasyonu büyük önem taşıyor. Her yeni kronik hastalığın kişi başı sağlık harcamasını iki kat artırdığına dikkat çeken Birinci, bu durumun sağlık bütçelerini ciddi şekilde etkilediğini vurguladı. Ayrıca, 2050 yılına kadar dünya genelinde yıllık sağlık harcamalarının 15 trilyon dolara ulaşmasının beklendiğini belirtti.

Birinci'nin konuşmasında önemle üzerinde durduğu bir diğer nokta ise çevre sağlığı oldu. Yeni bulaşıcı hastalıkların büyük çoğunluğunun hayvan kökenli olduğunu hatırlatan Bakan Yardımcısı, bugün hava kirliliğinden 4,2 milyon insanın hayatını kaybettiğine dikkat çekti. Gelecekte doğacak her çocuğun iklim krizinden daha fazla etkileneceğini vurgulayan Birinci, sürdürülebilir çözümler geliştirmenin önemine işaret etti.


Avrupa lideri Türkiye

Dijital sağlık sistemlerine entegrasyon konusunda Türkiye'nin Avrupa lideri olduğunu gururla belirten Bakan Yardımcısı, e-Nabız gibi dijital platformların vatandaşlar tarafından %82 oranında benimsendiğini ifade etti. Bu entegrasyonun sağlık okuryazarlığını artırdığını ve hasta-hekim arasındaki bilgi asimetrisini azalttığını söyledi.

Birinci'nin bu açıklamaları, Türkiye'nin sağlık alanındaki başarılı dönüşümünün ne denli önemli olduğunu bir kez daha gözler önüne serdi. Bu başarılar, ülkenin sağlık hizmetlerindeki kaliteyi artırma ve vatandaşların sağlık hizmetlerine daha kolay erişimini sağlama yolunda atılmış büyük adımlar olarak değerlendiriliyor.

cerenpeksen@haber365.com