02.05.2024-09:42 (Son Güncelleme:02.05.2024-17:41)

Ticaret Bakanlığı yeni taslağı açıkladı: Bayiler otomobil aldıktan sonra zam uygulayamayacak

Ticaret Bakanlığı’nın yayımladığı yeni taslağa göre, otomobil bayileri, araç aldıktan sonra artık onlara zam yapamayacak. Öte yandan ön ödeme oranı ise yüzde 10’un üzerine çıkamayacak. İşte detaylar…

Otomobil sektöründe yaşanan fahiş fiyat artışları ve stokçuluk gibi sorunların önüne geçmek amacıyla yeni bir hamle daha yapıldı. Mağduriyetleri önlemek için harekete geçen Ticaret Bakanlığı yönetmelik kapsamını genişletme kararı aldı. Yeni taslağa göre, otomobil bayileri, araç aldıktan sonra artık onlara zam yapamayacak. Öte yandan ön ödeme oranı ise yüzde 10’un üzerine çıkamayacak.

Otomobile yeni zam uygulanamayacak

Sabah Gazetesi’nin haberine göre; Ticaret Bakanlığı tarafından hazırlanan yönetmelik taslağıyla, sıfır araçların ticareti ile ilgili yeni düzenlemeler getiriliyor. Bu düzenlemeler arasında, distribütörlerin ve yetkili satıcıların sorumlulukları ile ikinci el araçların ön değerlemesi için elektronik ortamda kullanılacak ilke ve kurallar da yer alıyor.

Taslak, araç bayilerinin satış fiyatını belirleme ve değiştirme sürecini de düzenliyor. Ayrıca, araçların teslimatı, garanti süresi içinde arızalanan araçlar için ikame taşıt sağlanması gibi konular da yönetmelikte ele alınıyor. Alıcıların ön ödemeli taşıt satış sözleşmelerinden cayma hakkı da bu düzenlemeyle güvence altına alınıyor. Bu yönetmelik taslağının amacı, araç ticaretinde daha şeffaf ve güvenilir bir ortam sağlamak olarak belirtiliyor.


Taslakla beraber Türkiye'deki Mercedes, BMW, Audi, Peugeot gibi yabancı markaların satış ve dağıtımını yapan distribütörlere de yeni yükümlülükler getiriyor. Distribütörler artık bayiler arasında rekabeti bozabilecek uygulamalarda bulunamayacak ve bir bayiyi aylık satış ortalamasının üstünde taşıt almaya zorlayamayacak. Ayrıca, taşıt fiyatındaki değişimleri bayilere 3 gün önceden bildirmek zorunda kalacaklar ve fatura tarihinden sonra fiyat artışı yapamayacaklar. Distribütörler ayrıca, tavsiye edilen otomobil satış fiyatının internet üzerinden erişilebilir olmasını sağlamakla da sorumlu olacaklar.

İnternetteki ikinci el pazarı için de düzenlemeler getirilecek. İkinci el araçların değerlemesini yapan kişi ve şirketler, satıcının beyan ettiği araç bilgilerini dikkate alarak ön değerleme yapacaklar. Ön değerleme sonucunda verilen fiyat teklifi ile nihai teklif arasındaki fark, model yılına göre belirlenen sınırlar dahilinde olacak. Fiziksel inceleme sonucunda tespit edilen ek arıza ve kusurların giderilmesine ilişkin bedel, bu farka eklenebilecek.

İhaleli satışlar daha güvenli ve şeffaf yapılacak

İkinci el araç alım satımında toplu ihaleler için düzenlemeler yapılacak. Elektronik platformlar üzerinden yapılan ihalelerin güvenli ve şeffaf bir şekilde gerçekleştirilmesi için belirli şartlar getirilecek.

İhale şartları ve satışa sunulan araçlarla ilgili detaylı bilgilerin ilan edilmesi, ihale platformu ve satıcının doğrudan veya dolaylı olarak ihaleye katılamaması gibi kurallar ihalelerde uygulanacak. İhale platformları, yapılacak araç ihalesini en az 24 saat önce duyuracak ve araçların detaylı bilgilerini içeren bir liste sunacak. Bu listede aracın görseli, markası, modeli, şasi numarası, plakası, kilometre bilgisi ve rengi gibi detaylar yer alacak. Ayrıca, aracın hasar durumu, değişen parçaları ve son muayene raporu da ilan tarihinden önce açıklanacak. İhalelerde satıcı ve alıcılar arasında yazılı bir üyelik sözleşmesi imzalanacak ve sadece üyeler ihalelere katılabilecek. Üyelerin TC kimlik numaraları ve ihalelere teklif verirken kullandıkları IP adresleri gibi bilgiler, 5 yıl süreyle saklanacak.

kursat@haber365.com.tr