29.04.2024-13:15 (Son Güncelleme:29.04.2024-17:15)

Taksim kararı açıklandı: Bakan Yerlikaya'dan 1 Mayıs izni çıkmadı!

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, 1 Mayıs kutlamalarıyla ilgili önemli bir açıklamada bulundu. Bakan Yerlikaya, bu yıl bazı sendikaların 1 Mayıs'ı Taksim'de kutlamak için başvuruda bulunduklarını ancak bu taleplerinin İstanbul Valiliği tarafından reddedildiğini belirtti.

1 Mayıs, işçi sınıfının uluslararası dayanışma ve mücadele günü olarak kutlanıyor ve Türkiye'de de önemli bir anlam taşıyor. Ancak Taksim Meydanı'nda kutlamaların yapıldığı dönemlerde çeşitli olaylar yaşanmış ve güvenlik endişeleri ortaya çıkmıştı. Bu nedenle, son yıllarda Taksim Meydanı'nda 1 Mayıs kutlamalarına izin verilmemesi konusu tartışmalara neden olmuştu. >Bakan Yerlikaya'nın açıklamasına göre, bu yıl da benzer bir durum söz konusu. Bazı sendikaların Taksim'de kutlama yapma talepleri, İstanbul Valiliği tarafından değerlendirilerek reddedilmiş. Bu kararın alınmasında güvenlik endişelerinin yanı sıra pandemi önlemlerinin de etkili olduğu belirtiliyor.

Bakan Yerlikaya, açıklamasında, "Terör örgütleri de 54 sosyal medya hesabından 'Taksim'e gelin' çağrısı yapıyorlar. Teröristlerin 1 Mayıs’ı istismar çabasına göz yumulmayacak” şeklinde konuştu.


Bakan Yerlikaya, 1 Mayıs açıklamasında bulundu

1 Mayıs kutlamalarının nasıl gerçekleşeceği ve hangi meydanlarda yapılacağı konusunda sendikaların ve yetkililerin yapacakları görüşmelerin merakla bekleniyor. Bu yılın 1 Mayıs'ı da geçmiş yıllarda olduğu gibi farklı etkinlikler ve kutlamalarla kutlanacak gibi görünüyor. Ancak Taksim Meydanı'nda gerçekleştirilmesi planlanan kutlamaların, güvenlik ve pandemi önlemleri göz önünde bulundurularak alternatif mekanlara yönlendirileceği belirtilirken Bakan Yerlikaya, şu açıklamada bulundu:

"Toplantı ve gösteri yürüyüşü demokratik bir haktır ve bu hak anayasamız tarafından güvence altına alınmıştır. Demokratik hak olan toplantı ve gösteri yürüyüşlerinin toplumumuzun huzurunu, güvenliğini ve kamu düzenini aksatmamasıdır, başkalarının hak ve özgürlüklerini engellememesidir. 1 Mayıs nedeniyle şimdiye dek 55 ilimizde 103 ayrı etkinlik müracaatı yapılmıştır. Hepsine izin verilmiştir. İstanbul için burada parantez açmak istiyorum. İstanbul medeniyetimizin baştacı, dünyanın 15'inci metropolü ve nüfusu 131 ülkeden daha fazla. 2023 yılında yaklaşık 17,5 milyon turist ağırlayan İstanbul aynı zamanda eğitimin, kültürün, sanatın, ticaretin ve üretimin de merkezidir. Bizim önceliğimiz böyle önemli mega şehrin huzuru, güvenliğidir. İstanbul'da toplantı ve yürüyüş güzergahı valiliğimizce bu yıl 40 ayrı güzergâh ilan edilmiştir. Geçmişte olduğu gibi işçi sendikalarının müracaat yaptığı yerlere izin vermiştir. Ancak bu yıl bir konfederasyon ve bazı sendikalar Taksim'de buluşalım çağrısı yapmaya devam ediyorlar. Oysa kendilerine bu taleplerine izin verilmeyeceği İstanbul Valiliği tarafından iletilmişti.

Terör örgütleri de 54 sosyal medya hesabından 'Taksim'e gelin' çağrısı yapıyorlar. Teröristlerin 1 Mayıs’ı istismar çabasına göz yumulmayacak

"Taksim 1 Mayıs için uygun değil!"

Taksim Meydanı, toplantı ve yürüyüş güzergahları arasında değildir. Çünkü Taksim ve çevresi toplantı ve gösteri için uygun değildir. Araç yoğunluğunun çok olduğu bu bölge kişi haklarının korunması yönünde ciddi riskler barındırmaktadır.

1 Mayıs'ın huzur ve güvenliğin sağlanması için toplam 29 cadde ve bu caddeye açılan sokaklar trafiğe kapatılacaktır. 42 bin 434 polisimiz görev yapacaktır. 1 Mayıs'ta İstanbul Valiliğine başvuran konfederasyon ve belirli sayıdaki temsilcileri Taksim anıtına çelenk bırakabilecek ve saygı duruşunda bulunabilecek.”



cerenpeksen@haber365.com