Tahin Hangi Hastalıklara İyi Gelir? Tahinin Zararı Var Mıdır?
Kahvaltı sofralarının vazgeçilmezi tahin genelde pekmez ile birlikte tüketiliyor. Kış aylarında daha çok tercih edilen bu besin hangi hastalıklara iyi geliyor? Sağlığa faydaları neler? Fazla tüketildiğinde zararı var mı? Tahin tüketirken nelere dikkat edilmeli?
Kış döneminde genellikle pekmez ile birlikte tüketimi artan tahinin sağlığa faydaları ve zararları nelerdir? Tahin hangi rahatsızlıklara iyi gelir? Birçok vitamini ve minerali içerisinde barındıran, bakır, fosfor, kalsiyum bakımından zengin olan tahin ile ilgili bilinmeyenleri sizler için derledik.
TAHİN NASIL ELDE EDİLİR?
Tam bir sağlık ve şifa deposu olan tahin, susam tohumunun değişik işlemlerden geçirilerek ezilmesi sonucunda elde edilir. En çok kahvaltı sofralarında pekmez ile birlikte, çeşitli kurabiye ve tatlılarda, bazı yemeklerde, sos olarak kullanılır.
TAHİN NEYE İYİ GELİR? TAHİNİN FAYDALARI
Tahin, düzenli olarak ve gerekli miktarda tüketildiğinde şu faydaları sağlar:
Beyni güçlendirir
Kolesterol seviyesini dengeler
Hücre yapısını korur
Kalp sağlığını korur
Şişliği azaltır
Astıma iyi gelir
Bağışıklık sistemini güçlendirir
Kemik gelişimine katkı sağlar
Hafızayı kuvvetlendirmede yardımcıdır
Kasları kuvvetlendirir
İltihabı olumlu etkiler
Vücuttaki toksin ve bakterileri atmada yardımcıdır
Günün erken saatlerinde tüketilen bir kaşık tahin, gün boyu vücudun enerji oranını yüksek tutar, stresi azaltır. 100 gr tahin yetişkin bir insanın günlük alması gereken kalsiyum gereksiniminin %75'ini, demir gereksiniminin %60'ını, B grubu vitamin gereksiniminin yaklaşık %50'sini karşılamaktadır.
TAHİNİN ZARARLARI NELERDİR?
Tahin tüketiminde aşırıya kaçmamak gerekmektedir. Kalori yoğunluğu nedeniyle tahinin aşırı tüketimi kilo artışına sebebiyer verebilir ve alerjik reaksiyonlara yol açabilir. Diyet yapanların tüketirken dikkat etmesi gerekmektedir.
TAHİNİN KALORİ DEĞERİ
1 çorba kaşığı (yaklaşık 15 gram) tahinin besin değerleri
Kalori: 90
Yağ: 8 gram
Protein: 3 gram
Lif: 1 gram
Karbonhidrat: 3 gram
Potasyum: 62.1 mg
Kalsiyum: 63 mg