SSK, Bağ-kur ve Emekli Sandığından maaş alanları ilgilendiren haber yayınlandı! Emekli maaşlarındaki kesintiler belli oldu!
Emekli olmanın hayalini kuran milyonlarca çalışanın gündeminde maaş kesintileri yer almaktadır. Emekliliğe giden yolda prim ve yaşını doldurmak için bekleyen çalışanlar maaş kesintilerinin hangi durumlarda yapıldığını araştırmaya başladı. Emekli maaşı hangi durumlarda kesilir? Maaş kesintisi neden olur?
SSK üzerinden maaş alanların yaşayacağı kesinti oranı %7,5 olarak belirlendi. Emekli olduktan sonra yaşanan maaş kesintileri birçok vatandaşı endişelendirirken kesinti yapılacak durumlar araştırılmaya başlandı. 4/1-a, 4/1-b, 4/1-c kapsamından maaş alanlar hangi durumlarda kesinti yapılır? sorusuna yanıt aramaktadır. Emekli maaşı kesintisi ne kadar? Emekli maaşı kesinti olan durumlar neler? İşte detaylar...
SSK'lı olarak çalışmak isteyen emekliler
Yaşlılık aylığı aldıktan sonra SSK'lı olarak çalışanlar emeklilik maaşlarında kesilmeler yaşanması milyonlarca kişiyi derinden etkiledi. Prim esas alınarak elde edilen kazancın toplamından %32 oranında sosyal güvenlik destek primi kesilmektedir. Kesilen bu prim üzerinden %7.5 oranında kazanç sağlanmaktadır.
Bağ-Kur kapsamında çalışmak isteyen emekliler
SSK, Bağ-kur ya da emekli sandığı üzerinden emekli maaşı alanlar tekrardan çalışma hayatına başlayıp Bağ-kur üzerinden sigorta başlamasıyla kesintinin olmayacağı duyurusu yapıldı. Emekli maaşının kesilmemesi durumunda herhangi bir prim ödemesi şartı bulunmamaktadır.
Sürekli iş görmezlik geliri alanlar
Devamlı sigortası olanlar için iş görmezlik gelirinin bağlanabilmesi için araştırmalar hız kazandı. Sigortalı çalışan kişinin iş görmezlik aylığı alabilmesi için işten ayrılması, iş yerinin kapatılması ya devredilmesi gibi olası şartlar aranmamaktadır. Bu durumda ise iş görmezlik maaşının bağlanmasıyla SGK'lı olarak iş hayatına devam edilebilmektedir. İş görmezlik maaşında da diğer aylıklar gibi uzun ve kısa vadeli sigorta kolları ile sağlık prim ödemesi yapılmaktadır.